Een Casual Kerstontbijt waarmee je Kerstdiner 2021 goed begint

Het kerstontbijt is doorgaans niet mijn moment waarop ik comfort & joy vind want ik houd meer van een casual ontbijtje. Koffie met een boterham met kaas en de krant om daarna toch in de keuken het kerstdiner voor te bereiden. Wat mij betreft toch iets waarin meer mijn culinaire ei kwijt kan dan dan in een kerstontbijt. Uiteraard kiest ieder daarin zijn eigen weg.

Wellicht komt dat nog uit mijn jeugd toen we na de kerstnachtmis een soort nachtelijke maaltijd op tafel zetten, geheel volgens katholieke traditie. Mijn Franse familieleden doen het nog steeds. Hoe dan ook, de ochtend erna had je echt geen zin in een kerstontbijt. Hoogstens wilde ik koffie die dan werd opgedronken tijdens de Muppets Christmas Carroll of een andere kerstfilm. Of een spelletje. Of het lezen van een boek. Later bereidde ik het kerstdiner voor op die sloot koffie in mijn maag. Die houding heb ik jarenlang kunnen volhouden.

Het maken van een Casual Kerstontbijt is zonder gedoe

Tot mijn familie er fijntjes op wees dat je zo’n eerste kerstdag gewoon gezellig moet kunnen beginnen met een kerstontbijt. Zo eentje zonder gedoe, in je pyjama en met slaapogen. Vandaar dus deze recepten voor een casual kerstontbijt, die in ons geval, toch altijd een beetje later wordt gegeten dan het normale ontbijt.

De echte comfort and joy zit ‘m natuurlijk in de voorbereiding van dit casual kerstontbijt. Je kunt twee van de drie gerechten de avond ervoor voorbereiden en de Marokkaanse yoghurt kan ik amper een recept noemen. Zo gemakkelijk is het te maken. Schenk er koffie en een sapje bij en eventueel een fruitsalade en je hebt een casual kerstontbijt die ook voor de kok comfort and joy is.

Een kerstontbijt is pas echt casual met een goede voorbereiding

Ik zweer bij een goede voorbereiding. Dek desnoods de tafel de avond vantevoren. Ook om het voor jezelf leuk te houden. Een casual kerstontbijt kun je ook alleen maken als je recepten gebruikt die je al kent en waarvan je weet dat die door iedereen lekker worden gevonden. Dat kan ook een gebakken ei zijn, of je beker muesli met melk. Maar omdat je misschien op een eerste kerstdag iets bijzonderders dan dat op tafel wil zetten, heb ik hier de volgende suggesties.

Marokkaanse yoghurt (vier glaasjes)

Dit is zo’n gemakkelijk recept dat je gemakkelijk kunt aanpassen naar je eigen smaak. Daarom is het zo geschikt voor een casual kerstontbijt. Mocht je niet van rozenwater houden dan kun je granaatappelsiroop of oranjebloesemwater gebruiken. En de pistachenoten laten zich gemakkelijk vervangen door zonnebloempitten, pompoenpitten of havermout. Hetzelfde geldt voor het fruit: Gebruik wat je lekker vindt en wat je in huis hebt. Het mooie aan dit gerechtje is trouwens dat hij het ook goed doet als nagerecht of als lunchgerecht. Dan kun je de hoeveelheden iets vergroten.

kerstontbijt

Wat heb je nodig voor dit kerstontbijt?

  • 200 gram (ongeveer komt niet zo nauw) Griekse yoghurt
  • 2 theelepels rozenwater
  • 1 granaatappel / 1 bakje granaatappelpitjes
  • 1 zakje gehakte pistachenootjes
  • 4 dessertlepels honing
kerstontbijt
variatietips

Hoe maak je het?

  • Pak vier schone glaasjes
  • Per glas doe je, naar smaak, een dessertlepel honing
  • In de yoghurt meng je het rozenwater
  • Verspreid de yoghurt in gelijke delen over de glaasjes voor het kerstontbijt
  • Maak een topping van je pistachenoten en granaatappelpitten
kerstontbijt

Kersttulband voor het kerstontbijt

Dit is een cake die ik ooit uit het kookboek ‘Nigella’s Kerst‘ heb gehaald en inmiddels al een jaar of vijf standaard op de dag voor kerst wordt gebakken. Op die manier heb je op eerste kerstdag je handen vrij. Het is niet echt een kerstontbijt recept, maar omdat wij doorgaans met de kerst later ontbijten, want dat maakt ook deel uit van het casual kerstontbijt is dat geen enkel probleem. In deze kerstversie wordt de tulband met glitterpoedersuiker besprenkeld. De kinderen vinden dit lekker om te eten met granaatappelpitten.

kerstontbijt

Wat heb je nodig?

  • 225 gram zachte boter
  • olie of vet of je tulbandvorm mee in te vetten
  • 300 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 350 gram bloem
  • halve theelepel dubbelkoolzure soda
  • 2,5 dl (oftewel 250 gram) halfvolle yoghurt
  • 3 theelepels kruidkoekkruiden
  • poedersuiker

Hoe maak je het voor het kerstontbijt?

  • Verwarm je heteluchtoven voor op 180 graden en zet er meteen een bakplaat in
  • Vet je bakoven goed in met je olie en gebruik desnoods een stukje keukenpapier om het goed in te wrijven of zo’n spuitbus met bakvet
  • Alle ingrediënten, met uitzondering van de poedersuiker doe je in de keukenmachine OF je werkt met een handmixer en dan doe je het volgende:
  • Meng de boter en suiker in kom tot het luchtig is
kerstontbijt
Smeg keukenmachine voor het kerstontbijt
  • Klop er één voor één de eieren door en voeg met elk ei ook een eetlepel bloem toe
  • Spatel de rest van de bloem, de yoghurt en de Dubbelkoolzure soda erbij tot alles goed gemengd is
  • Doe het beslag in je bakvorm en strijk het beslag aan de bovenkant glad
  • Zet je bakvorm in de oven en bak de cake 45 tot 60 minuten tot hij gerezen en goudgeel is.
  • Check na 45 minuten of de cake gaar is door met een sateprikker in de cake te prikken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem minimaal 15 minuten in de vorm nagaren en afkoelen.
  • Wanneer hij voldoende is afgekoeld haal je hem uit de bakvorm en zet je hem op een bord voor het kerstontbijt.
  • Versier met de poedersuiker
kerstontbijt
kerstontbijt tulband

Zelfgemaakte chocoladecroissants

kerstontbijt

Mijn kinderen beginnen te steigeren als deze krokante choco croissants niet op tafel staan. Maakt niet uit wat je doet, deze moeten op tafel. En eigenlijk zijn ze gemakkelijk te maken, dus waarom ook niet? De kinderen kunnen dit ook doen. Mama wil ook rustig ontbijten. Had ik al gezegd dat ontbijt van nature niet mijn comfort and joy ding is?

Wat heb je nodig?

  • 1 pakje danerol
  • chocopasta van je favoriete merk
  • eventueel strooisels voor erop zoals hagelslag of chocovlokken
  • 1 geklutst ei

Hoe maak je het voor het kerstontbijt?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Pak een bakblik en leg er een vel bakpapier op
  • Haal het danerol deeg uit de verpakking en snijd dit volgens de ‘stippellijn’
  • Het brede deel van waar je begint met rollen smeer je in met chocopasta
  • Rol het deel op. Begin met die net ingemeerde chocoladekant naar binnen en rol naar de punt
  • Leg de punten naar binnen zodat er een maanvorm ontstaat
  • Smeer je croissant twee keer in met je geklutste ei. Tip van een bakker: de eerste laag ei wordt door het deeg iets geabsorbeerd. De tweede laag zorgt daarom voor dat beetje extra glans
  • Dan je versiering. Ik gebruik chocoladehagel waarmee ik de croissants besprenkel
  • Schuif je bakblik met croissants 15 minuten de oven in.
kerstontbijt

Met deze superrecepten van dit casual kerstontbijt zet je iets op tafel waar het hele gezin van kan genieten. Comfort and Joy voor iedereen!

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.