Sinaasappelsherbet van Yvette van Boven als fris dessert

Sinaasappelsherbet van Yvette van Boven als fris dessert is eenvoudig om te maken en een heerlijke afsluiter van een maaltijd. Al kan ik me zo voorstellen dat dit sorbetijs het ook goed doet in de zomer. Het is geen kinderachtig ijs vol met kleur- en geurstoffen, maar er zit ook geen alcohol in. Kortom: een aanrader voor het hele gezin. En had ik al gezegd dat het gemakkelijk te maken is?

Voor mijn verjaardag kreeg ik het kookboek Home Made Basics van Yvette van Boven. De ondertitel- Makkelijke recepten voor iedere dag die echt iedereen kan maken- voelt wel een beetje alsof je wordt uitgedaagd. Is dat wel zo? Omdat ik zelf toch stiekem een beetje aanhik tegen zelf ijs maken terwijl een bjoetie van een ijsmachine in mijn keukenkast staat leek het mij de hoogste tijd om een van die gemakkelijke ijsrecepten te maken. Ik koos voor het meest gangbare recept. Yvette van boven heeft namelijk ook komkommersorbet en aardbeien, hibiscus en rozensherbet in Home Made Basics opgenomen. Dat leek me voor nu een brug te ver.

Sinaasappelsherbet

Het recept van sinaasappelsherbet zelf heb ik iets kersteriger gemaakt. Door geen citroensap, maar sinaasappelsap te gebruiken wilde ik ‘m iets voller van smaak maken. Ik vind sinaasappels namelijk horen bij kerst. Het zit ‘m in de felle kleur. Ook de zoete citrussmaak die zich zo gemakkelijk laat combineren met ander fruit, met kaneel of met chocolade is daarbij gewoon erg smakelijk.

sinaasappelsherbet ingredienten
Ingrediënten

Wat heb je nodig?

  • 660 ml sinaasappelsap (versgeperst of uit een fles/pak), in het orginele recept is 60 ml van de sinaasappelsap citroensap
  • 150 gram suiker
  • 150 ml volle melk
  • Eender een ijsmachine of geduld

Hoe maak je sinaasappelsherbet?

  • Breng de suiker met de 60 ml sinaasappelsap (of citroensap) in een steelpan aan de koek
  • Roer totdat de suiker is opgelost
  • Je hebt een siroop. Laat deze afkoelen tot kamertemperatuur
  • Roer dan de melk door de siroop goed door
  • Met een ijsmachine klop je het geheel ongeveer een halfuur door…….
  • zet het dan in de vriezer tot een halfuur voor gebruik zodat je een stevig edoch zacht schepijs hebt
  • OF
  • Met geduld schenk je de vloeistof in een stevige bak die je in de vriezer zet. Voor de duur van vier uur haal je het ijs eruit, klop je het een kwartier goed door totdat je een smeuïg ijs hebt.

Hoe varieer je met de sinaasappelsherbet van Yvette van Boven?

Kijk, je kunt natuurlijk een bolletje in een klein bakje scheppen en dan heerlijk oplepelen. Als ik heel eerlijk ben heeft deze sinaasappelsherbet van Yvette van Boven meer niet nodig. Maar jij misschien wel als je er een aangekleed dessert van wil maken. In dat geval kun je er Pasteis de Nata maken en er een bol sinaasappelsherbet bij leggen. Of je maakt een grand dessert waarin je juist de kerstsfeer nog eens naar boven laat komen met een eclair, warm stoofpeertje (kan ook suikervrij) en chocoladetaartje ernaast. Dan kun je het garneren met noten of granaatappelpitjes.

Je kunt de sinaasappelsherbet ook gebruiken voor Spoom, in het Italiaans: Spume. Een gemakkelijk tussengerecht die ik weleens heb ingezet om een beetje extra tijd te krijgen tussen het hoofdgerecht en de kaas bijvoorbeeld. Het schuimige, lichte gerechtje is dan een frisse tegenhanger voor de hartige smaak van je hoofdgerecht en de vettige, smeuïge kaasplank.

Sinaasappelsherbet van Yvette van Boven is een heerlijk frisse afsluiter van een maaltijd, een deel van Spume of een koud tussendoortje voor iedere dag. Je vind het in het kookboek Homemade Basics waarin gerechten staan die je in een handomdraai maakt.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.