Pasteís de nata: een overheerlijk werelds baksel uit Portugal

Portugese Pasteís de nata dit keer bij wereldse baksels. Verwacht bij deze culinaire trip to memorylane van een vakantie een gebakje dat een beetje oefening vergt. Het nationale gebakje van Portugal, Pasteís de nata heb ik onlangs voor het eerst gebakken. Letterlijk vertaald is het een room-gebakje. Dat is een beetje misleidende naam want dit gebakje maak je met custard. Erg lekker met een bakje koffie.

portugese lekkernij

In de tijd dat we corona alleen nog associeerden met een biertje, ging ons gezin graag op vakantie naar het buitenland. In 2019 deden wij Portugal aan. Dat was een topvakantie. Want er waren aardige mensen, een klimaat waarin het overdag warm was en ’s nachts heerlijk was afgekoeld en genoeg cultuur en natuur om iedereen tevreden te stellen. Al snel ontdekten we tijden een koffiemoment onderweg overheerlijke gebakjes dat pasteís de nata heette. Het hele gezin was het erover eens: mama moest dit ook eens bakken. En hoewel ik daar wel oren naar had, kwam het er niet van.

Roet in het vakantie eten

Tot corona kwam in de beruchte gedaante die we nu kennen. Allemaal moesten we thuis zitten, thuis lesgeven en thuiswerken. En, net zoals zoveel mensen begon ik weer met bakken. Snakkend naar een vakantie in het buitenland besloot ik onlangs om het buitenland dan maar in huis te halen. En zo ontstond mijn nieuwste bakproject: Pasteís de nata.

Pasteís de Nata, wat zijn dat?

Pasteís de nata zijn bladerdeegbakjes met custardvulling die je de oven inschuift. Dus als je bladerdeegbakjes kunt maken en custard kunt kloppen ben je er al. Het originele recept komt uit Lissabon en in Portugal zelf kun je Pasteís de nata eigenlijk overal kopen. Uiteraard ben ik geen professionele bakker en dat is te zien, maar het eindresultaat is om je vingers bij af te likken.

Pasteís de nata

Wat heb je nodig?

  • 1,5 rol bladerdeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 30 gram bloem
  • 300 ml volle melk
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • schil van een halve citroen (liefst biologisch)
  • 150 ml water
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 6 eidooiers 
Pasteís de nata

De custard voor de Pasteís de nata

  • Ik begin met de voorbereidingen van de Pasteís de nata. Dus ik scheid de eieren. De eidooiers gaan in de Pastei de natal en de eiwitten gebruik ik voor een ander heerlijk gerecht. Houd deze apart.
  • De voorbereidingen gaan door. Ik schil met een dunschiller de citroenrasp van de citroen. Let erop dat je alleen het geel meeneemt en dus niet het witte, bittere laagje eronder.
  • Kluts alvast je eidooiers.
  • Weeg je overige ingrediënten af.
Pasteís de nata
  • Nu dat is gedaan begin je écht met de custard voor de Pasteís de nata. Maak een glad papje van je bloem en 50 ml van de melk door deze in een mengkom goed door elkaar te roeren.
  • In een steelpan doe je de suiker, kaneelpijp, citroenschil en het water. Ga niet roeren, maar draai met je steelpan heen en weer zodat de suiker helemaal doordrenkt is van het water.
  • Zet je steelpan op het vuur en verwarm op een matig vuur het geheel tot 100-150 graden celcius. Gebruik hiervoor je thermometer.

2 pannen tegelijk

  • Zodra je de ene pan op het vuur hebt gezet verwarm je ondertussen in een andere pan het restant van je melk. Het hoeft niet te koken.
  • Wanneer je melk heet is voeg je het toe aan je gladde papje van bloem en melk en roer deze door elkaar
  • Wanneer je suikerwater de gewenste temperatuur heeft haal je met een tang de citroenschil en de kaneelpijp eruit.
  • Voeg dan ook je suikerwater toe aan de mengkom met bloem en melk.
  • Goed roeren met een garde.
  • Voeg het vanille-extract toe.
  • Blijf met enige regelmaat roeren door je mengsel roeren tot de ergste hitte eraf is.
  • Wanneer het mengsel niet meer heel heet is voeg je de eidooiers toe en roer deze met je garde goed door.
  • Dek je mengkom af met folie en zet deze even opzij.

Maak de bladerdeegbakjes voor de Pasteís de nata

  • Verwarm de oven voor op 280 graden celcius. Gebruik daarbij de boven- en de onderwarmte.
  • Vet daarna je muffin/cupcakevorm in met boter of bakspray.
  • Zet je rooster hoog in de oven.
  • Rol je bladerdeeg uit en haal het papier ertussenuit.
  • Rol je bladerdeeg weer strak op.
  • Snijd van één rol, dus één vel 12 stukjes. Het andere vel leg je terug in de koelkast, want dan blijft het langer goed.
  • Neem een rolletje in je hand en druk het met je duim plat tot er een hol plakje ontstaat dat bijna zo hoog komt als de rand van je muffin/cupcakevormpje.
  • Bekleed een holtje van je muffin/cupcakevorm.
  • Herhaal dit proces bij al je bladerdeegrolletjes tot je 12 pasteís de nata bakjes hebt.
  • Prik met een vorm voorzichtig wat gaatjes in de bodem.

Vullen van de bladerdeegbakjes met de custard

  • Pak nu je custard erbij.
  • Vul je vormpjes met custard tot ongeveer driekwart van de hoogte van je bladerdeeg.
  • Zet vervolgens de bakvorm in de oven.
  • Bak de pasteís de nata in 10 tot 15 minuten op 280 graden.
  • Houd ze goed in de gaten. Als ze goudbruin zijn is het goed, maar een enkel zwart vlekje of randje is geen probleem.
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  • Je kunt eventueel met kaneelpoeder of poedersuiker ze nog iets bestrooien.
  • Met de tweede portie custard en de overgebleven bladerdeeg maak je vervolgens de tweede portie. Hier haal je ongeveer 6 Pasteís de nata uit.
Pasteís de nata

Toch nog even dit. Ik begrijp dat niet iedere oven de 280 graden haalt. Je kunt ook een lagere temperatuur gebruiken. In dat geval bak je je pasteís de nata wat langer en is het eindresultaat wellicht anders.

Pasteís de nata

Zowel warm als koud zijn Pasteís de nata heerlijk bij de koffie of thee.

Apreciá- lo! (Geniet ervan)

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.