Skip to Content

Framboos hazelnoot torentje – Een simpel maar luxe ogend toetje

Wil jij een luxe toetje neerzetten maar niet dagen in de keuken staan? Of lusten ze niet alles? Dit probleem heb ik met groepen nog wel eens. Dit framboos hazelnoot torentje oogt luxe maar heeft alleen bekende smaken en is vrij simpel te maken. Je kunt hem ook prima een paar uur in de koelkast bewaren of een deel van te voren voorbereiden.

Framboos hazelnoot torentje - Een simpel maar luxe ogend toetje

Framboos hazelnoot torentje

Lastig hè? Een leuk maar niet te moeilijk toetje? Voor de feestdagen probeer ik vaak allerlei nieuwe toetjes uit, omdat ik iets aparts wil maken en het liefst iets zelfgemaakts neerzet. Maar, sommige eters lusten niet alles én ik wil niet de hele dag in de keuken staan. Het liefst heb ik dan ook nog eens dat het eerder die dag al klaar is, zodat ik niet alleen maar in de keuken sta als het bezoek er is. Ik wil gewoon gezellig samen kerst vieren, of welke gelegenheid het op dat moment ook is. Het hoeft ook allemaal niet zo ingewikkeld… Dit framboos hazelnoot torentje kost vooral moeite met het bladerdeeg en is verder heel simpel. En ideaal, vrijwel iedereen lust het. Dit recept is genoeg voor 4 torentjes en duurt totaal iets minder dan twee uur om te maken. In deze tijd ben je ongeveer een halfuur echt bezig.

Ingrediënten voor 4 Framboos hazelnoot torentjes

  • 125 gram frambozen
  • 4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 200 ml melk
  • 100 gram hazelnootpasta
  • 1 zakje vanillesuiker
  • bloem, voor bestuiven van het aanrecht
  • poedersuiker, voor het bestrooien

Benodigdheden

Tijden

  • Bereiding – 30 minuten
  • Oven – 20 minuten
  • afkoelen – 60 minuten
  • Totaal 110 minuten, waarvan ongeveer 80 minuten niet actief

Voorbereiden

Splits de eieren. We gebruiken alleen de dooiers. Klop deze los met 1 eetlepel van de suiker en de maïzena.
Breng de melk tegen de kook aan en giet al kloppend bij dit mengsel. Doe alles samen in de pan en breng al roerend aan de kook. Meng vervolgens 60 gram van de hazelnootpasta met dit mengsel en de vanillesuiker. Bestrooi met het overige suiker en laat helemaal afkoelen. Dit duurt ongeveer een uur, of sneller als je het in de diepvries zet.

Bereiding Framboos hazelnoot torentje

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bestuif je werkblad met bloem. Stapel hierop de plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol deze uit tot een grote lap van ongeveer 35×25 cm. Snijd deze in 6 rechthoeken en leg op de bakplaat. Prik hier gaatjes in. Bak kort 5 minuten in de oven.

Laat het deeg enkele minuten afkoelen en snijd de stukken doormidden.
Smeer over 8 van de stukken een dikke laag hazelnootcrème.
Leg hierop de frambozen en zet op elkaar. Je hebt nu 4 torentjes.
Bestrijk de overige vier stukken bladerdeeg met de hazelnootpasta die over is en zet bovenop.
Bestrooi de framboos hazelnoot torentjes met poedersuiker. Het gemakkelijkste doe je dit door middel van een zeefje. Doe dit vlak voor het serveren.

Extra tips

Nog wat kleine tips, tricks en sidenotes. Wil je dit toetje nu echt heel simpel maken, je kunt dit ook doen zonder de bladerdeeg te bewerken. Snijd het in stukken en bak de aagegeven tijd in de oven. Laat even afkoelen en doe de rest volgens dit recept. Oogt en smaakt iets anders maar hiermee maak je het écht kinderspel. Ook leuk voor Moederdag voor de kinderen of om samen te maken.

Je houdt bij het maken hiervan eiwit over. Je weet misschien al dat je hier meringue of macarons van kunt maken. Dit vinden veel mensen echter lastig. Maar wist je al dat je hier ook kokosmakronen van kunt maken? Je hebt verder alleen kokos en suiker nodig voor simpele kokosmakronen. Gooi dus niet zomaar het eiwit weg! Dit is niet alleen simpel, maar ook snel klaar.
Niet direct gebruiken? Eiwit kun je in de koelkast 2 tot 3 dagen bewaren in een afgesloten bak. In de vriezer blijft dit zelfs 2 maanden goed.

Wil je toch merinque, macarons of iets anders lekkers maken waarvoor je het eiwit moet kloppen maar vind je dit lastig? Herkenbaar, ik vind dit ook altijd lastig maar ik merk dat ik er beter in word. Ik zou zeggen, gewoon proberen. Lukt het niet, het was toch overgebleven eiwit, niks verloren toch? Misschien heb je iets aan deze tips.

  • Doe een snufje zout bij je eiwitten voor je gaat kloppen
  • Als het schuimig wordt, begin lepel voor lepel suiker toe te voegen, geleidelijk aan
  • Gebruik fijne suiker
  • Zorg dat je kom echt vetvrij is. Haal eventueel een beetje citroen door de kom en langs je garde
  • Het is klaar als je de kom op zijn kop kunt houden en het eiwit goed blijft zitten.
close up toetje

Over de smaak van Framboos hazelnoot torentje

Nu heb je dus een prachtig uitziend toetje. Als je iets culinairs zoekt, zou ik aanraden een gerecht te zoeken met uitgebreider smaakpallet. Maar, wil je iets simpels dat geschikt is voor iedereen en jij gemakkelijk kan neerzetten, dan raad ik deze zeker aan. Hij ziet er super leuk uit en is vrij simpel. Je kunt het ook gemakkelijk samen met je kinderen maken. Het eten geeft echter een enorme bende (bij ons dan, wie weet lukt het jou netjes). Wij vonden hem erg lekker maar het smaakt vooral naar hazelnootcrème en fruit. Voor meer ideeën, lees ook onze andere blogs. Zo hebben we allerlei blogs over lekkere toetjes, suikervrije en vegan recepten en kerst recepten of activiteiten.

Lees ook deze blogs met recepten en lekkernijen:

Footer1
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.