Skip to Content

Urban Coloring, een vrolijk en mooi kleurboek voor volwassen

Tja, tekenen als volwassen dat doe je toch niet. Wat een vreugdesprong maakt mijn hartje dan ook toen een aantal jaar geleden het tekenen voor volwassen populair werd. Met de mooiste teken- en kleurboeken. Zo ook het boek Urban Coloring van Urban Anna, wat ik mag gaan uitproberen voor MamaScrapelle.

De tijd dat ik vroeger als kind, maar zeker ook nog later als tiener, heb zitten tekenen moeten ontelbare uren zijn geweest. Ik kon me daar helemaal in verliezen en er lagen dan ook overal, tot bij opa en oma aan toe, tekenschriften en potloden. Ik was niet zo van de viltstiften of verf, alles ging met potlood, tot het schrijven van mijn huiswerk aan toe. Nog schrijf ik het liefst met een grijs potlood. En dan word je groter en volwassener en verdwijnt het tekenen naar de achtergrond, sterker nog; het verdween helemaal. Tot nu!

Urban Coloring Book
Voorkant Urban Coloring Book

Urban Coloring, een mooi en vrolijk kleurboek

Ontdek de magie van alledaagse gebouwen in Urban Coloring, het eerste kleurboek van Instagram-sensatie Urban Anna. Van winkelpuien en boekwinkels, tot kantoorgebouwen en patisserieën. Voeg kleur toe aan de prachtige en gedetailleerde illustraties die elk gebouw charmant en betoverend maken. Door het dikke, 200 gram, papier kun je met veel verschillende kleurmaterialen werken, zoals aquarelverf, waterverf, vilstiften, krijt of potloden. De pagina’s zijn ook makkelijk uit het boek te halen waardoor je het wellicht fijner vindt om in te kleuren. Op elke linker pagina van het Urban Coloring book staat een kleurrijk voorbeeld ter inspiratie, maar je mag natuurlijk ook je eigen fantasie gebruiken. De bladzijden zijn gemakkelijk uit het boek te halen zonder ze te scheuren. Zo kun je je tekening welllicht makkelijker in kleuren of je werk inlijsten of cadeau doen.

Urban Coloring

Urban Anna is Astrid Wielinga

Urban Anna is het pseudoniem van Astrid Wielinga. Ze is geboren in 1969 en woont en werkt nu in Heerenveen. Urban Anna is een autodidactisch kunstenaar, wat betekent dat ze haar kennis heeft verkregen door zelfstudie. Door haar talent zou je denken dat ze een universiteitsopleiding gedaan heeft of een andere gedegen opleiding. Maar niets is minder waar, Urban Anna is selfmade.
In 2020 begon ze met aquarellen en tekenen. Ze legt graag de levendige stedelijke architectuur van over de gehele wereld vast. Ze tekent pubs, winkels, kantoren en huizen en probeert zo de schoonheid van een gebouw over te brengen. Maar ook de wereld een stukje dichterbij te brengen. Haar tekeningen in het Urban Coloring Book zijn van gebouwen vanuit Japan tot Engeland.

Wat is er anders aan het Urban Coloring Book

Het Urban Coloring Book is een unieke verzameling ingekleurde afbeeldingen van gebouwen en winkelpuien van over de hele wereld. Dit in tegenstelling tot vele andere kleurboeken, die hebben vaak alleen zwart/wit afbeeldingen die meteen klaar zijn om ingekleurd te worden. De ingekleurde tekeningen zijn gedaan met aquarelverf. Bij dit boek kun je dus, als je wilt, heerlijk gaan naschilderen.

Urban Coloring, voorbeeld
Van het voorbeeld kun je het na kleuren of als inspiratie gebruiken

Rood, blauw en geel – primaire kleuren

De tekeningen in het Urban Coloring Book zijn ingekleurd met aquarelverf. Achter in het boek staat een prachtig kleuren overzicht. Hierbij staat ook meteen een notitie dat je niet in paniek hoeft te raken als je niet een grote collectie verschillende kleuren bezit. Veel kleuren zijn namelijk onderling te mengen, zolang je de basiskleuren rood, blauw en geel maar hebt. Ook zijn kleuren lichter te maken door het toevoegen van iets meer water.

Aqaurel kleuren overzicht
Een prachtig aquarelverf kleuren overzicht

Verschil tussen aquarelverf en waterverf

Natuurlijk kun je ook waterverf gebruiken hou er dan wel rekening mee dat waterverf meer, en vaak goedkopere, kleurpigment bevat dan aquarelverf. Hierdoor heeft je waterverf niet die intense en heldere kleuren dat aquarelverf wel heeft.

Aquarellen moet je wel eerst leren

Voortvarend ging ik met mijn aquarelverf en kwasten beginnen aan mijn eerste tekening. Maar al heel snel kwam ik erachter dat ik, zoals ik in het begin als schreef, niets met verven heb. Daarnaast is het aquarellen ook echt wel iets wat je niet zo een twee, drie doet. Dat vergt enige oefening.
Daarom besloot ik te stoppen en een nieuwe poging te wagen. Bij de volgende tekening uit het Urban Colorin Book, haalde ik mijn favoriete potloden tevoorschijn en voor ik het wist was ik ruim een half uur verder zonder dat ik ook maar ergens anders aan gedacht had dan aan kleuren, heerlijk.

Urban Coloring, kleurpotloden
Doe vooral waar je zin in hebt

Doe vooral waar je zin in hebt met Urban Coloring

Het is heerlijk dat er een voorbeeld tekening in het Urban Coloring Book staat. Maar laat je daar niet door leiden. Doe vooral waar je zin in hebt. Dus kun je ook gewoon je eigen kleurenpalet kiezen en als je dan ergens even vast komt te zitten, qua kleureninspiratie, dan kijk je even naar de linker pagina. Gebruik ook vooral het materiaal waar je zelf het liefste mee inkleurt.

Kant en klare perfecte modellen voor aan je muur en aquarelsets

Leuk om te weten is dat Urban Anna van haar aquarelillustraties ook kant en klare prints, posters en wenskaarten heeft uit laten brengen. Die kun je bekijken en bestellen op Redbubble.
Ook is Urban Anna voor haar Urban Coloring Book een samenwerking aangegaan met Art to Basic. Bij hen kun je een zorgvuldig samengesteld zevenkleurig aquarel set bestellen. Bij deze set is elke kleur handmatig gemaakt en is bovendien nog milieuvriendelijk ook. Het kleurenpalet kun je vinden bij de Etsy shop van Urban Anna.

Ontspannen en tegelijk creatief bezig met Urban Coloring

Ik snap meer en meer waarom kleuren voor volwassenen zo populair geworden is. Het is een moment waarin je volledig kunt ontspannen. Tegelijkertijd ben je meteen creatief bezig, wat weer goed voor je brein en creativiteit is. Er zijn ondertussen tal van verschillende kleurboeken voor volwassenen. Uitgeverij Mus, die ook Urban Coloring Book uitgeeft, heeft tientallen variaties in zijn assortiment. Het zal je verbazen over welke onderwerpen er een wel een kleurboek te verkrijgen is.

Ontspannen en creatief
Ontspannen en tegelijkertijd creatief bezig zijn

Toch hou ik het voorlopig bij het Urban Coloring Book. Ik word zo vrolijk van de geschetste tekeningen en de voor gekleurde platen inspireren me om het na te kleuren om mijn een draai eraan te geven. Met de komende kerstvakantie voor de deur slijp ik mijn punten van mijn potloden nog maar eens. Ik bestel er ook meteen twee om als cadeautje te geven.

Happy coloring allemaal!

Urban Coloring, eindresultaat
Het eindresultaat, met potloden gekleurd

Specificaties Urban Coloring

Titel: Urban Coloring | Auteur: Urban Anna | Uitgeverij: Mus of BBNC uitgevers | 9789045328126 | 20 oktober 2023 | 144 pagina’s | Meer informatie vind je bij bol *

Footer4 nieuw
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.