Een recept voor wafels uit grootmoeders keuken

Wafels. Heerlijk toch? Mijn moeder maakt ze al jaren voor mijn kinderen. Vroeger at ik ze bij mijn oma. Verschillende pogingen heb ik al ondernomen om ze net zo lekker te maken. Het gaat dan met name om de knapperige korst. Ik kreeg het niet voor elkaar. Wel lekker, maar redelijk slap. Wil je het geheim weten van dit recept voor wafels? Lees dan vooral verder.

eindresultaat

Recept voor wafels, het geheim van oma.

Bij mijn oma was er altijd wat lekkers. Zelfgemaakte chips, wafels of Zeeuwse babbelaars. Zij kon het allemaal. En wat smulde ik daarvan. Nu is het net zo, maar dan voor mijn kinderen. Altijd als mijn kinderen naar mijn ouders gaan is het vaste prik. Mijn moeder maakt in ieder geval pannenkoeken en wafels. Met de wafels ging vroeger mijn zoon (14) en tegenwoordig mijn dochter (8) langs de deuren van de flat. Alle medebewoners smullen ervan. Tegelijkertijd is het voor mijn kinderen geen straf, want… ze krijgen af en toe wat geld toegestopt van de flatbewoners. Mijn dochter heeft dan ook laatst verkondigd dat ze later wafelverkoper wil worden.

Ik heb al veel pogingen gedaan om de wafels net zo lekker te krijgen zoals mijn oma die maakte. Zelfs met het recept voor wafels uit ons bakboek lukte het niet. En wat blijkt het geheim te zijn? Een scheutje bronwater!

Recept voor wafels, van moeder op dochter

Nadat ik het geheim van het recept voor wafels had ontdekt, namelijk het scheutje bronwater, probeerde ik het nog een keer. Toen lukte het wel om een knapperige korst te krijgen, maar vond ik het deeg te zwaar. De manier van bereiding uit Ons bakboek, namelijk met gesmolten boter, bleek de oplossing. Plus het deeg moet minimaal een uur rijzen. En toen lukte het wel. Omdat ik deze heerlijke wafels niemand wil onthouden, bij deze het recept. Het gaat dus niet alleen om de ingrediënten, maar ook om de bereidingswijze. Het deeg moet vooral luchtig zijn. Mijn moeder gebruikt verse gist en slaat het deeg met haar handen, in plaats van de mixer, om dit effect nog groter te maken.

Ingrediënten

Uiteraard kan je de ingrediënten van dit recept voor wafels halveren als je minder wafels wil maken en niet voor de hele buurt. Het zakje vanillesuiker heb ik toegevoegd, dus ook nog een beetje van mijzelf.

ingrediënten
 • 1 kilo bloem
 • 250 gram boter
 • 2 zakjes (á 11 gram) gedroogde gist (of 70 gram verse gist).
 • 1 liter melk
 • 4 eieren
 • bronwater (scheutje)
 • zout
 • zakje vanillesuiker

Bereidingswijze

 • Zorg dat boter, melk en eieren op kamertemperatuur zijn.
 • Scheid de dooiers van het eiwit.
 • Smelt daarna de boter in een pannetje.
 • Doe de bloem, samen met het bakpoeder, eidooiers, suiker en de melk in een kom.
 • Klop dit tot een glad beslag.
 • Voeg daarna de gesmolten boter toe en meng dit door het beslag.
 • Klop vervolgens in een (vetvrije) kom de eiwitten tot zachte pieken.
 • Spatel de eiwitten voorzichtig door het beslag.
 • Voeg tot slot een scheutje bronwater, uit dit recept voor wafels, toe en roer dit door het beslag.
 • Laat het beslag daarna minimaal een uur rijzen.
 • Verwarm vervolgens het wafelijzer en schep het beslag erin.
 • Bak de wafels tot slot in 5 tot 8 minuten goudbruin en knapperig.
 • Eet smakelijk!
wafels

Dit recept voor wafels top je lekker af met een beetje poedersuiker maar is natuurlijk ook uit te breiden met Nutella, slagroom, aardbeien of wat je ook maar lekker vindt.

Handige linkjes

Lees ook deze blogs

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.