Eenvoudige chocoladekoekjes, een simpel recept met maar 7 ingrediënten

Tijd voor een balans recept! Een recept vol met boter, suiker en chocola. Je huis gaat er gegarandeerd lekker van ruiken. Wat een feestje deze eenvoudige chocoladekoekjes. We zijn geïnspireerd geraakt door een boek wat ik mocht reviewen voor onze boekenblog van StoerLeesVoer. Ik heb het nog net even iets simpeler gemaakt en met minder afwas. Dit recept is voldoende voor 24 grote chocoladekoekjes, of meer kleinere.

simpele chocoladekoekjes

Recept eenvoudige chocoladekoekjes

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram chocolade stukjes (hakken of gebruik hagelslag)
  • 180 gram vloeibare boter
  • 1 ei
  • Zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
ingredienten

Ik zet 2 kommen neer. In de ene kom zeef ik het zelfrijzend bakmeel en voeg ik een snuf zout toe. In de andere mix ik met een handmixer de basterdsuiker, vanillesuiker, vloeibare boter en het ei tot een mooi egaal mengsel. Dit egale natte mengsel schep ik vervolgens met een houten lepel bij het bakmeel met zout. Dit roer ik goed door elkaar en voeg dan de chocolade toe. Verdeel tot er een mooi beslag ontstaat. Je beslag voor eenvoudige chocoladekoekjes is klaar!

De oven verwarm ik voor op 180 graden. Een bakplaat bekleed ik met bakpapier en hierop leg ik wat bolletjes koekjesdeeg. De bolletjes lopen in de oven uit, dus maak ze niet te groot en laat voldoende ruimte eromheen leeg. De koekjes bak je af in ongeveer 15 minuten. Hoe bruiner, hoe harder ze worden met afkoelen. Zijn de eenvoudige chocoladekoekjes lichter van kleur dan blijven ze wat meer ‘chewy’, zachter van bite. Ik haal het bakpapier van de bakplaat met de koekjes erop en laat ze even op een roostertje afkoelen. En dan bak ik de volgende ronde. Laat echt goed afkoelen want ze moeten harder worden! En daarna is het genieten van je chocolade verwennerij!

simpele chocoladekoekjes

Tips

  • Ik heb vloeibare plantaardige boter gebruikt en dit werkt heel goed. Je kan ook (room)boter smelten in een pannetje. Dit geeft wel meer afwas en kost meer tijd. Ook moet je de boter en suiker dan eerst mengen en beetje laten afkoelen voordat je het ei toevoegt. Anders gaat het ei schiften en dat wil je niet
  • Je kan ook lichte basterdsuiker gebruiken of een mix van witte en lichte
  • Ik had een stuk Tony Chocolonely reep in stukjes gehakt en een chocolade paashaas in stukjes gebroken. Je kan ook chocolade hagelslag gebruiken
  • Mijn oven is maar klein dus ik had 3 bakrondes nodig voor de eenvoudige chocoladekoekjes
  • Een siliconen bakmat is een andere optie voor bakpapier
  • Bewaar de koekjes in een bakje wat afgesloten kan worden
  • Ook leuk als traktatie tip
  • Deze citroencake is ook zo lekker
  • Review van Bonkie is niet blij, waar de vlekjeskoekjes uitkomen
simpele chocoladekoekjes

Nog een chocoladekoekjes recept

Ingrediënten:

  • 115 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 groot ei
  • 190 gram bloem
  • 40 gram cacaopoeder
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 150 gram chocoladechips of stukjes pure chocolade

Instructies eenvoudige chocoladekoekjes

  1. Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. In een grote kom, klop de boter, kristalsuiker en bruine suiker samen tot een romig mengsel.
  3. Voeg het ei en vanille-extract toe aan het botermengsel en klop tot alles goed gemengd is.
  4. In een aparte kom, zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
  5. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en meng tot een deeg ontstaat.
  6. Voeg de chocoladechips of stukjes chocolade toe aan het deeg en meng ze er gelijkmatig doorheen.
  7. Schep kleine porties van het deeg op de bakplaat, met voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze zullen tijdens het bakken uitzetten.
  8. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 10-12 minuten, of tot de randen stevig zijn maar het midden nog zacht is.
  9. Haal de koekjes uit de oven en laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze overbrengt naar een rooster om volledig af te koelen.
  10. Geniet van je zelfgemaakte chocoladekoekjes!

Dit recept levert ongeveer 20-24 heerlijke eenvoudige chocoladekoekjes op, afhankelijk van de grootte van de porties die je maakt. Je kunt de koekjes bewaren in een luchtdichte container om ze vers te houden.

Lees ook coogie Dough van Danerolles en lovechock chocolade

Via deze tag vind je al onze chocolade blogs! Wat dacht je van wereld nutella dag!

koekje
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.