Skip to Content

Hoe bereid je je kind voor op een coronatest?

Sinds het afgelopen weekend is de drukte weer behoorlijk toegenomen om een afspraak te maken voor een test voor kinderen. Maar na een paar keer bellen en lang in de wacht staan, lukte het me uiteindelijk toch om een afspraak te maken. Dan nu de volgende stap. Namelijk mijn kind voorbereiden op een coronatest. Lees hier hoe ik dat gedaan heb!

hoe bereid je je kind voor op een coronatest

Voorbeeld van een kind voorbereiden op een coronatest

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe bereid ik mijn kind voor op een coronatest? Wij hebben genoeg speelgoed in huis, waaronder een dokterskoffer. Dus pakken we die er maar even bij. Ik speel dat ik moet hoesten en mijn zoontje speelt dat hij de dokter is. Spelenderwijs leg ik hem uit dat ik (de zieke) niet naar hem (de dokter) toe mag komen, omdat hoesten besmettelijk is. En we willen natuurlijk niet dat de dokter óók ziek wordt! Dus eerst moeten we weten of dat hoesten niet door coronabeestjes komt. Daar kunnen we achter komen door een coronatest te doen en om voor te bereiden, hebben we een stokje nodig.

Ik pak een paar wattenstaafjes uit het doosje in de badkamer. “Nu ben jij niet de dokter, maar de meneer die de coronatest doet” en zo bereid ik mijn zoontje spelenderwijs voor. Eerst moet het stokje héél ver in mijn keel. Dat doen we niet echt. Maar om te laten zien hoe dat zal gaan, maar ik overdreven een soort kokhalsgeluiden waar mijn zoontje heel hard om moet lachen. “Dit is niet om te lachen hoor,” grap ik, “dit is een hele serieuze manier van mijn kind voorbereiden op een coronatest! Maar het kriebelde wel een beetje,” voeg ik eraan toe.

Het is niet leuk!

“En nu wordt het pas écht NIET leuk. Moet je maar eens kijken wat we moeten doen! Het stokje moet heeeeel ver in mijn neusgat. Maar dan ook echt HEEL diep.” We doen dit ook weer niet echt, want ik heb hem juist geleerd dat hij nooit dingen in zijn neus (of in die van iemand anders) mag stoppen. Ik zeg er eerlijk bij dat het spannend is en zelfs een beetje pijn kan doen. Zogenaamd gaat het stokje mijn neus in. En ik grijp op een overdreven manier zijn hand vast en trek hem gauw opzij, tijdens mijn kind voorbereiden op zijn coronatest.

Hij moet erom lachen. “Ja, je lacht erom, maar let maar op dat jij in het echt straks ook die hand gaat pakken! Dat gebeurt namelijk automatisch. En als dat zo is, dan zal mama je handen stevig vast moeten houden en tegelijk ook je hoofd. Dat is natuurlijk niet zo leuk, voor ons allebei niet, maar dan is het wel het snelste klaar.” En ik oefen meteen alvast met hem hoe ik hem stevig vast ga houden.

hoe bereid je je kind voor op een coronatest

Om te zien of hij het goed heeft begrepen, laat ik hem een nep-coronatest uitvoeren op een nep-dier naar keuze. Hij kiest één van zijn dino’s en begint meteen enthousiast de mond van het slachtoffer open te trekken. “Ahhh, hij schrikt ervan! Wel eerst even uitleggen wat je doet hè?” vraag ik mijn zoontje. En vervolgens geniet ik van een prachtig rollenspel en weet ik dat het helemaal goed gaat komen met hem.

Naast dit voorbeeld van je kind voorbereiden op een coronatest, kun je natuurlijk ook een filmpje laten zien.

Hoe bereid jij je kind voor op een coronatest?

Lees ook deze blogs:

Corona of verkoudheid

Kind in quarantaine wat nu?

reuk en smaakverlies door coronavirus

hoe doe je een corona zelftest

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.