Skip to Content

Hoe doe je een corona zelftest thuis?

Yes! Ze zijn er, de corona zelftesten. Ik zeg yes, want ik vind het zelf persoonlijk fijn om deze optie te hebben. Uiteraard is het niet zo nauwkeurig als een GGD test gedaan door een specialist. En bij een positieve uitslag moet je alsnog door een teststraat. Maar ik vind het een fijne tussenstap. Afgelopen weekend hebben wij dan ook gebruik gemaakt van deze optie. Hoe dat ging en waarom leg ik je uit! Hoe doe je een corona zelftest thuis?

Hoe doe je een corona zelftest thuis?

Waarom?

Vrijdag waren het de Koningsspelen op school maar helaas was het hoofd van mijn oudste dochter zo rood als de Hollandsche vlag en liep het snot een beetje uit haar neus. Verder was ze actief, fit, at en dronk goed en had geen koorts. Niks ergs dus, maar ja coronatijd. Dat betekend thuisblijven. Gelukkig vond ze het niet heel erg. In overleg mochten we een thuistest gaan doen omdat de klachten echt mild waren. Ook stonden er in het weekend afspraken gepland voor bezoekjes bij familie, dus dan is die zekerheid helemaal fijn. Maar hoe doe je dan een corona zelftest thuis?

Hoe doe je een corona zelftest thuis?

Mijn oudste dochter is 1 keer getest in een teststraat en dit was een prima ervaring voor haar. Ze vond het zelfs leuk. Dus ik had verwacht dat het dit keer goed zou gaan. We hebben ervoor gekozen om eerst mijn man de test te laten doen. Zo weten we hoe het gaat en hoeven we niet te klungelen bij onze dochter. Als eerste valt het kleine lettertype op van de gebruiksaanwijzing. Jeetje voor ons al klein. Laat staan voor ouderen of mensen met slechte ogen. Het is best wel even een stappenplan maar het is te doen. Hoe doe je een corona zelftest thuis? Hieronder de stappen!

Tip: Meet van te voren 2,5 cm af op je stokje, zet eventueel een streepje met pen, en hou daar je vinger daar iets onder. Zo weet je zeker dat je diep genoeg bent gegaan.

  • Het wattenstaafje breng je 2,5 cm in je neus en draai je in elk neusgat 5x rond
  • Stop het wattenstaafje in het buisje met vloeistof en schud het rustig 30 seconden
  • Knijp de zijkanten een beetje in en draai het wattenstaafje 5x rond
  • Trek het wattenstaafje er voorzichtig uit, terwijl je knijpt in de fles zodat al het vocht achterblijft in het buisje
  • Dop erop: oftewel de druppelaar
  • Beetje schudden weer
  • Teststrip zo snel mogelijk open en in het kleine gaatje 4x druppelen door de druppelaar verticaal te houden.
  • 15-30 minuten wachten en dan lees je het resultaat op

Bij een negatieve uitslag is de kans groot dat je geen corona hebt. Bij een positieve uitslag is de kans groot dat je wel corona hebt en dan moet je contact opnemen met de GGD. Met schudden bedoel ik beheerst schudden, er mag nooit vloeistof uit het flesje komen.

Hoe doe je een corona zelftest thuis bij een kind?

Zoals gezegd hebben wij het eerst bij een volwassene gedaan. Zo weten we hoe het werkt. Omdat onze dochter een positieve ervaring had eerder in de teststraat dachten we dat dit appeltje eitje zou zijn.. Helaas raakte ze erg in paniek van het stokje in haar neus en was het een nare ervaring. Ik denk zelf dat een GGD tester duidelijker is voor een kind. Nu moet opeens papa of mama dit doen. Al zal het per kind verschillen. Het is ons toch gelukt en gelukkig waren zowel mijn man als dochter negatief getest! Let wel op: bij het zelftesten thuis vraagt school bij een negatieve uitslag, volgens GGD richtlijnen, dat een kind ook 24h klachtenvrij moet zijn voordat het naar school komt. Hoe doe je een corona zelftest thuis? Nou zo hebben wij het dus gedaan.

Let op!

Er zijn meerdere varianten en merken op de markt. Ik heb geen idee of de stappen gelijk zijn bij andere merken. Wij hebben Flowflex gebruikt. Check dus altijd goed de bijsluiter die in jouw zelftest zit. En hou rekening bij een kind dat je het eerst bij jezelf afneemt, dat scheelt stuntelen. Ook staat er in de bijsluiter dat testen bij kinderen onder de 12 door een professional gedaan moet worden. Overleg dus altijd met een huisarts, GGD of een andere professional alvorens je dit thuis gaat doen bij een kind onder de 12.

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Thursday 29th of April 2021

Ik heb nog nooit hoeven te testen, maar zou toch liever naar de Teststraat gaan. Ze zeggen dat je evenzogoed naar de Teststraat moet om te controleren of de uitslag klopt. Veel testen zijn onbetrouwbaar.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.