Magisch labo – een boek vol magische experimenten

Toen ik vroeger als kind boeken over tovenaars las, droomde ik ook altijd dat ik zou kunnen toveren. Hoe geweldig zou dat zijn? Met het boek ‘Magisch labo’ kun je dit zelf gaan ervaren, want het staat vol toverachtige experimenten.  

magisch labo

Magisch labo – experimenten voor jonge magiërs

Welkom, tovenaarsleerling! Zo begint het boek ‘Magisch labo’. Dit is een boek voor kinderen die er altijd al fantastische drankjes en borrelende brouwsels hebben willen maken. De experimenten die erin staan, lijken wel op een stukje magie, maar dan voor thuis!
Zo ontdek je in dit boek bijvoorbeeld de geheime recepten voor magisch trollensnot, onzichtbare inkt, eenhoornmelk, elfenknetter, transformerend toverzand en nog veel meer! Dat klinkt heel spannend….

Scheikunde is magisch

Natuurlijk lijken sommige dingen wel toverkunst, maar het geheim achter deze recepten is natuurlijk scheikunde. In dit boek staat bij elk recept ook een uitleg over de wetenschap achter de magie. Zo leer je hoe deze vreemde reacties eigenlijk tot stand komen. Dit is gelukkig wel in begrijpelijke taal voor kinderen gedaan.
Zo leer je bijvoorbeeld over ‘niet-Newtonse vloeistoffen’, dat zijn eigenlijk vloeistoffen die zich als een soort drijfzand gedragen. Ook leer je over koolstofdioxide, want dit begrip blijkt het geheim achter veel experimenten van het magisch labo.

magisch labo

Heel veel slijm

Voor kinderen die gek zijn op slijm maken, is dit boek vast en zeker geweldig! Zij zullen zich misschien weleens hebben afgevraagd hoe dat nu eigenlijk werkt, als je slijm maakt.
Veel recepten hebben een raakvlak met slijm: lekker kliederen door verschillende stofjes bij elkaar te gooien. Voor kinderen geweldig, ik als ouder vind dit niet altijd even fijn… Gelukkig staan er ook nog voldoende andere experimenten in, waarbij je een stuk minder rommel zal maken. Als zou ik dan het experiment ‘de furieuze fontein’ wel overslaan. Daar staat al als vermelding bij dat het een zootje zal gaan worden…  

ontzichtbare inkt

Onze mening over ‘Magisch labo’

Als ouder heb ik gemengde gevoelens bij dit boek. Ik ben soms wel een beetje klaar met dat slijm maken, maar mijn meiden nog lang niet…..
Bij bijna alle experimenten heb je wel dingen nodig die je niet standaard in huis hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan voedingskleurstof, zuiveringszout, contactlensvloeistof met boorzuur, citroenzuur of bitterzout. Voordat je dus met dit boek gaat starten, moet je wellicht even eerst gaan shoppen voor de benodigdheden.


Ik vind de experimenten in ‘Magisch labo’ wel origineel, en vind het ook knap dat ze zoveel proefjes hebben kunnen bedenken rond dit thema.
De scheikundige uitleg vind ik echt een meerwaarde! Dit is iets wat je niet zo vaak terugleest in andere boeken of recepten op internet, maar zeker heel leerzaam voor kinderen.
De vormgeving van dit boek is gewoon erg goed. De foto’s zijn mooi en het is echt aantrekkelijk, je wil er heel graag mee aan de slag. Nu alleen dus nog even langs de supermarkt voor wat ingrediënten….

proefjes

Specificaties Magisch labo – experimenten voor jonge magiërs

Uitgever: Baeckens/ TDM publishing│ 9789059249165 │februari 2021│48 pagina’s│meer informatie vind je hier

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.