Skip to Content

Zelf slijm maken – een blog met allemaal slijmtips

Al even ligt het Ultieme SLIJMboek in mijn kast. Elke keer vergat ik speciale boodschappen te halen en elke keer weer dacht ik ohw ik wil zelf slijm maken! Ik ben nu met de gastkinderen druk bezig met het thema in de Ruimte en met het heerlijke weer vanmorgen gingen wij speciaal boodschappen doen om aan de slag te gaan met zelf slijm maken! 

Zelf slijm maken

Eigenlijk zijn de ingredienten niet heel lastig om zelf slijm te maken. Zo ging ik vandaag aan de slag met 2 basisslijm recepten uit het Ultieme SLIJMboek. Een voor transparante lijm en een voor witte lijm.

Basisslijm van witte lijm

Ik begon met de witte lijm slijm en hiervoor had ik gehaald:

 • 250 ml witte PVA lijm ( dit is knutsellijm die wit opdroogt)
 • 125 ml schuimende handzeep ( ik had die met lavendelgeur)
 • 1 eetlepel baking soda
 • 2 eetlepels zachte lenzenvloeistof ( van de AH)

Dit is puur de basis en is met van alles en nog wat uit te breiden. Daar kom ik later op terug.

Zelf slijm maken voor het eerst

Ik begon met precies afmeten van de handzeep en daarna ging ik de fout in. Ik kocht namelijk de 250 ml witte PVA lijm.. Dit omdat overal staat dat je moet opletten dat je het niet in de maatbeker stopt waar je ook mee kookt.

Ik had van die diepe kinderborden van de Ikea gebruikt en alles paste er mooi in. Ik was heel benieuwd wat de reactie van de baking soda en de lenzenvloeistof zouden doen.

zelf slijm maken

1 tip! Hou rekening met heel wat schuimreactie en een verdrie dubbeling van de hoeveelheid die je in je kom hebt. Wow wat een gave chemische reactie werd dit! Ook al was het volledig mislukt het resultaat zag er gaaf uit en de peuter die rondliep tussen de middag keek aandachtig mee!

zelf slijm maken

Dat werd snel naar de Action waar ik goedkoop lijm insla. Er moest natuurlijk veel meer slijm gemaakt worden en de eerste poging verdiende een tweede kans.

Basisslijm van doorzichtige lijm

Op zoek naar de kleurstof die ik wilde gebruiken ( voedselkleurstof hoeft niet want je kunt het toch niet eten) ontdekte ik mijn serie kleine maatbekers die ik altijd gebruikte met zelf zeepjes maken.  Nu kon ik alles nauwkeurig uitmeten!

 • 250 transparante PVA lijm ( de simpele van de Action voldoet)
 • 1 eetlepel baking soda
 • 2 eetlepels lenzenvloeistof

voor mijn Alien slijm voegde ik nog extra toe:

 • 3 druppels groene kleurstof
 • wiebeloogjes
monsters groen en glibberig

Wow! al in de maatbeker merkte ik gelijk dat het goed ging en na wat extra kneden kon ik zo de restanten eruit halen met de slijmbal. Geweldig!!!! Ik wilde er een monster alien achtig slijm van maken en dat is goed gelukt!

Sensopathisch spel

zelf slijm maken
zelf slijm maken
oogjesslijm

De kinderen hebben een uur aan tafel gezeten om te proberen en om te ontdekken. Heerlijk sensopathisch bezig zijn en op zoek naar de paar gekleurde oogjes die ik er in had gedaan. Na afloop wel even de handen wassen met zeep.

monsterslijm

De lijm heb ik luchtdicht in een Ikea gripzak gedaan. Zo kun je het een tijdje bewaren.

Oogjespannenkoek

Ook dochterlief vermaakte zich er uitstekend mee toen ze thuis kwam van haar speelafspraakje. Ze trok het uit elkaar, maakte het plat tot een oogjespannenkoek en vouwde het heel veel keren op en rolde het op. Uiteindelijk besloot ze zelfs alle oogjes eruit te pulken te sorteren en te tellen en er daarna weer stuk voor stuk in te doen.

zelf slijm maken

Het Ultieme SLIJMboek

Het ultieme slijmboek

Het Ultieme SLIJMboek is ideaal voor mensen die zelf slijm maken een beetje eng vinden. Er staan onwijs veel recepten en tips in en alles staat duidelijk beschreven stap voor stap wat je moet doen, maar ook tips voor als het mislukt hoe je het, bijna altijd, weer kunt herstellen.

Zo staat er zelfs een recept in voor eetbaar slijm ( let op dat je dan wel voedselkleurstof gebruikt), die ga ik woensdag zeker met dochterlief uitproberen! En ik wil ook nog Fluffy Slijm maken. Dan gaat er nog eens extra ook 250 ml scheerschuim en 60 ml lotion in.  Ook daar kun je natuurlijk kleurstof en geurstof aan toevoegen.

Of wat dacht je van dit slijmboek?

Wat kan er allemaal in het slijm?

Je kan het zo gek niet bedenken of je stopt het in je slijm.

 • strijkkralen
 • wiebelogen
 • geurstof
 • kleurstof
 • glitters
 • aquariumkralen
 • waterkralen
 • granulaatkorrels
 • nepsneeuw
 • superabsorberend polymeer ( zit in luiers)
 • restjes oogschaduw voor metallic glans
 • schuimkraaltjes
 • scheerschuim
 • magisch zand

Heb jij wel eens zelf slijm gemaakt? Hoe ging dat?

slijm

Pop Pops Pets en Pop Pops Snotz spelen met slijm

grote slijm film

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nicole Orriëns

Tuesday 6th of March 2018

Wat een geweldig boek lijkt me dat. En dit is ook erg leuk als activiteit op een kinderfeestje denk ik!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.