Een klassiek orkest voor kinderen met Peter en de Wolf

Afgelopen zondag was het dan eindelijk zo ver. We mochten naar Peter en de Wolf. Een klassiek orkest voor kinderen gespeeld door het Residentieorkest in het Zuiderstrandtheater. Een hele unieke en bijzondere ervaring voor jong en oud! 

Klassiek orkest voor kinderen

klassiek orkest voor kinderen

Een klassiek orkest voor kinderen zie je niet veel, maar het Residentieorkest is dan ook flink onderscheidend! Ik ben wel eens eerder naar Klassieke concerten geweest waar het hele orkest in nette kleding zit of zoals bij André Rieu in prachtige hoepeljurken de muziekstukken speelt.

Bij het Residentieorkest was het vooral opvallend dat iedereen eruit zag alsof hij zo ergens vandaan was geplukt of direct erna ergens naar toe moest. We zagen iemand in een Onesie, paardrijkleding, blote voeten, klaar voor het strand, met mooie hoeden of petten op en in lekkere huispakken. Geweldig om te zien dat ze zich zelfs daarin goed aanpassen aan de kinderen.

Verhalenverteller

klassiek orkest voor kinderen

Het hele klassiek orkest voor kinderen werd aan elkaar gepraat door een verhalenverteller. Een meneer die het prachtig goed deed en veel werk maakte van de interactie met het publiek.

Allereerst hoorden wij het aandoenlijke verhaal van Tubby the Tuba. De Tuba speelt lage tonen en kan niet mee doen met de melodie van het orkest Hij wordt gepest om zijn klank en gaat verdrietig naar de rivier. Daar ontmoet hij een kikker die hem helpt om zijn ware stem te vinden. De nieuwe dirigent van het orkest geeft hem een kans en zo leert hij zijn nieuwe melodie te spelen en het hele orkest speelt met hem mee.

Wespenplaag in klassiek orkest voor kinderen

klassiek orkest voor kinderen

Na goed geconcentreerd naar het verhaal van Tubby the Tuba te hebben geluisterd is het tijd voor lachen gieren brullen. Er komt een wespenplaag aan in het publiek die het op de verhalenverteller hebben gemunt. Ohw nee! Dan weet de verhalenverteller de wespen te hypnotiseren door middel van het orkest.

Als publiek denk je dan het is afgelopen, maar dan komt de reuze wesp! Gewapend met insectenverdelgers en suikerklontjes weet de verhalenverteller de wespen te verjagen! Gelukkig maar want dan kan het verhaal van Peter en de Wolf beginnen.

Voorbereiding Peter en de Wolf

Ter voorbereiding hebben we dochterlief het filmpje van Peter en de Wolf laten zien.

Zo wist dochterlief in elk geval waar het verhaal over ging.

Uiteindelijk was dit misschien niet echt nodig geweest want de verhalenverteller vertelde het verhaal, het orkest speelde het verhaal en de poppendansers verbeelden het verhaal.

Het was prachtig om te zien hoe kinderen die het verhaal al kenden de eend waarschuwden voor de wolf, hoe ze “ohw nee” zeiden en duidelijk meeleefden met het hele verhaal.

peter en de wolf

Ik zelf genoot enorm van de kinderen die genoten van HUN klassiek orkest voor kinderen. Natuurlijk zelf ook van de muziek, de melodieën en hoe simpel het uitbeelden van Prokofjevs onvergetelijke klassieker met licht en schaduw gedaan kan worden.

Zelf muziekinstrumenten ontdekken

viool

De leden van het Residentieorkest stellen na afloop van het klassiek orkest voor kinderen hun muziekinstrumenten ter beschikking om kinderen zelf de instrumenten te laten ervaren.

klassiek orkest voor kinderen

Dit doen zij op een heel speelse manier door kinderen middels stempels een soort van speurtocht te laten doen naar de instrumenten.

klassiek orkest voor kinderen

Er wordt (bijna extreem = lees te lang) de tijd genomen om per kind rustig het instrument te laten ontdekken. Hierdoor waren de rijen erg lang en het geduld bij veel kinderen weg. Dit kan in mijn eigen iets beter en eerlijker geregeld worden want niet overal stond een nette rij en voor dochterlief was het echt te lang en rommelig allemaal.

klarinet

Gelukkig heeft ze wel even de klarinet kunnen uitproberen, maar helaas niet haar favoriet de viool.

orkestdiploma

Na afloop krijgen de kinderen zelfs hun eigen orkestdiploma!

Het sprookje van Peer Gynt een klassiek orkest voor kinderen

Op zondag 22 april 2018 kun je naar het sprookje van Peer Gynt. Vanaf 4 jaar in het Zuiderstrandtheater. Kaartjes zijn te koop vanaf 10 euro.

Peer is eigenwijs. Héél eigenwijs. Hij doet alles wat niet mag en beleeft de gekste avonturen. Hij kan het hardste weglopen van iedereen. Maar als je altijd je eigen gang gaat, is er dan nog wel iemand die hoopt dat je terugkomt en op je wacht? Laat je meenemen door het orkest, de prachtige muziek, een verteller én bijzondere beelden. Ze vertellen je het verhaal van Peer Gynt

Ben jij wel eens naar een klassiek orkest geweest met jonge kinderen?

Footer1
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.