Vioolles voor kinderen – een blog met tips

Veel mensen vragen zich af hoe kinderen erbij komen om viool te spelen. Veelal na kennismaking met muziek komen zij niet als eerste bij viool uit. Ik vertel je graag waarom onze dochter op vioolles voor kinderen zit en hoe dat is gekomen.

André Rieu start van vioolles voor kinderen

Bij ons ging het als volgt: Onze dochter was 3 jaar en had met de feestdagen André Rieu gehoord en het nieuwjaarsconcert en was direct geïnteresseerd geraakt in de viool. Sindsdien hoorde wij met enige regelmaat; mag ik viool spelen? Elk jaar voor haar verjaardag vroeg zij steevast een viool. Op haar 6de verjaardag krijg ze van opa eindelijk een viool. Veel te groot, niet wetende dat daar meerdere maten in zijn. Gelukkig konden we dit ruilen en startte zij met een 1/4 viool met haar eerste vioolles voor kinderen. Nu is onze dochter erg snel met alles en hoopte wij hiermee een extra uitdaging aan te bieden. En dat is gelukt. Inmiddels is ze bijna 9 en krijgt wekelijks een half uur privéles en daarnaast speelt zij in een ensemble De Strijkmonsters, wat bestaat uit allemaal meiden van diverse leeftijden.

Is elk kind geschikt om viool te spelen?

vioolles voor kinderen
Afbeelding van ml991 via Pixabay

Realiseer je dat viool een erg moeilijk instrument is waar, indien je kind nog jong is, er van de ouders ook wordt gevraagd bij te dragen aan de vioolles voor kinderen . Het leren van de noten op de viool en het lezen van bladmuziek is niet eenvoudig en zal spelenderwijs het best blijven hangen. Vooral in het begin moet hier dagelijks aandacht aan worden besteed en is best een opgave om dit ook te doen. Je kind wil na school het liefst spelen en andere dingen doen.

Hoe krijg je ze gemotiveerd om de viool elke dag te bespelen.

vioolles voor kinderen

Afbeelding van sarab123 via Pixabay

Om de vioolles voor kinderen te motiveren zijn er diverse muziek spellen. Zo heb je bijvoorbeeld, om noten te leren lezen en herkennen, het notenkwartetspel. Ritmes herkennen door middel van ritmeklappen met dierenvriendjes. Onze docent verzon steeds weer andere spelletje om de lessen wat luchtig te houden. Ook het luisteren naar bekende violisten wil helpen. En bezoek eens een kinderconcert waarin de viool centraal staat.

Wat bij ons ook erg heeft geholpen is de Samenspeeldag wat jaarlijks in De Doelen wordt gehouden. Hier oefenen kinderen met diverse instrumenten 4 a 5 muziekstukken. Dit gebeurd onder begeleiding van een docent van het Rotterdams Filharmonisch Orkest en/of  Codart. Aan het einde van de dag worden deze muziekstukken gezamenlijk als orkest gepresenteerd door middel van een miniconcert voor ouders en alle geïnteresseerden.

Ensemble lessen

Kijk naar ensemble lessen. Dit is vioolles voor kinderen die viool spelen met hetzelfde niveau en leren ze met verschillende partijen één muziekstuk te spelen. Zo motiveren ze elkaar om beter te worden. Zo wordt vioolles voor kinderen een stuk gezelliger.

Hoeveel tijd moet er worden besteed aan vioolles voor kinderen?

Voor jonge kinderen wordt zo’n 15 -20min oefenen per dag gevraagd. Hoe ouder en moeilijker de stukken worden, des te meer oefening er wordt gevraagd.

Koop je direct een viool bij vioolles voor kinderen

Nee, dit is zeker niet aan te raden. Bij de meeste muziekscholen worden huurinstrumenten aangeboden voor de vioolles voor kinderen of wordt er verwezen naar, in dit geval, een vioolbouwer welke instrumenten verhuurd.

Het is ook niet aan te raden een viool te kopen omdat de viool meegroeit met de lengte van de arm van het kind. Kleinste is 1/8 en de grootste maat 4/4 een hele viool. 

Welk instrument past bij mijn kind?

vioolles voor kinderen
pixabay

Wil je weten welk instrument past bij je kind, ga naar een muziekschool waar bijvoorbeeld Muziekparade wordt gegeven. Dit is voor kinderen die graag een instrument willen kiezen en leren bespelen, maar nog niet weten welk instrument. In deze cursus maak je kennis met de basisprincipes van de muziek en krijg je de kans om op verschillende instrumenten te spelen, zoals blokfluit, gitaar, viool en keyboard.

Aanvulling Ellen tips vioolles voor kinderen

Ook mijn dochter zit inmiddels al weer 2 jaar op vioolles. Wij huren de viool bij een vioolbouwer uit Den Haag. Hier zit ook een koffer bij, hars voor de snaren en een schoudersteun die steeds wordt aangepast als ze een grotere viool krijgt.

Wat erg handig is om een app op je telefoon te installeren waarmee je de viool kunt stemmen. Heb je al een wat ouder kind, of wil je niet steeds je eigen telefoon hier voor gebruiken dan kun je hier ook een los apparaatje voor kopen.

Het helpt om de viool uitnodigend neer te zetten of te hangen waardoor het instrument snel gepakt kan worden om te oefenen voor de vioolles voor kinderen. Pas echter op met huisdieren die graag met de snaren willen spelen. Met onze twee huistijgers kan dat namelijk niet.

Ik hoop dat je wat aan deze tips voor vioolles voor kinderen hebt gehad.

Handige linkjes

Footer1
Delen is enorm lief

Esther

Mijn naam is Esther, 44 jaar, dit jaar 19 jaar getrouwd, moeder van Rosalie 8 jaar en woonachtig in De Lier. We bezoeken regelmatig musea in Nederland en we houden van reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.