Skip to Content

Goed voorbereid de weg op in de periode van zwarte en rode zaterdagen

Regio Zuid en regio Noord waren al vrij en nu zijn ook de schoolvakanties in Midden-Nederland begonnen. Dat betekent niet alleen dat je ook weer doordeweeks met vriendjes en vriendinnetjes en/of neefjes en nichtjes van buiten je eigen regio makkelijker af kunt spreken, maar het betekent ook dat de zwarte en rode zaterdagen er weer aan zitten te komen.

Wat zijn zwarte en rode zaterdagen?

Zwarte en rode zaterdagen zijn uitdrukkingen om extreme verkeersdrukte als gevolg van vakantieverkeer binnen Europa aan te geven. Meestal valt een zwarte zaterdag in het laatste weekend van juli en/of in het eerste weekend van augustus, wanneer veel Fransen (uit Parijs) op vakantie gaan. Dit omdat op veel vakantieparken in Zuid-Frankrijk alleen een huisje gehuurd kan worden van zaterdag tot zaterdag.

‘Rode zaterdag’ komt van ‘code rood’ en duidt ook op files op de weg. In Nederland wordt tegenwoordig trouwens ook de eerste zaterdag van de wintersportvakantie in Duitsland en Oostenrijk zwarte zaterdag genoemd en in België de eerste zaterdag van de Paasvakantie.

In Nederland blijven tijdens zwarte en rode zaterdagen

Om de zwarte en rode zaterdagen te vermijden, zou je natuurlijk binnen Nederland kunnen blijven. Gewoon thuis, met af en toe leuke uitstapjes. Het enige waar je dan aan hoeft te denken, zijn de dagen waarop drukte op de weg voorspeld is. Want je hebt natuurlijk allang FBTO pechhulp binnenland geregeld via je autoverzekering! Ook al wonen we maar in een klein landje, als je met pech langs de weg staat, is het altijd handig wanneer je snel hulp krijgt door één telefoontje. Ook wanneer je naar die leuke camping op de Veluwe besluit te gaan met hopelijk net zulk zonnig weer als vorig jaar.

Niks vergeten?

Wanneer je inderdaad besluit om te gaan kamperen met je gezin, wordt het al gauw een hele volksverhuizing, of je nou binnen Nederland blijft, of naar het buitenland gaat. Je moet altijd al goed bedenken wat je meeneemt, maar als je met een eigen tent, vouwwagen of caravan gaat, wordt de lijst alleen maar langer. Ben je niet bang voor zwarte en rode zaterdagen en ga je toch naar het buitenland? Dan moet je er ook aan denken dat ze in sommige landen hesjes in de auto verplichten of alcoholtests. En vergeet dan ook niet om tussen het bestek en de tentharingen pechhulp buitenland op het lijstje op te schrijven! Je moet er toch niet aan denken dat je onverzekerd met je kinderen aan de kant van de weg komt te staan en dat moet uitleggen in een taal die je niet spreekt?

Kampeermiddelen voorbereiden

Over kamperen gesproken, sommige mensen vinden het fijn om de vouwwagen of caravan al ruim van te voren voor de deur neer te zetten om te kijken of alles nog compleet en in orde is. Wist je dat je een boete kunt krijgen wanneer je deze te lang voor de deur hebt staan? De termijn kan per gemeente verschillen. In de Algemene Plaatselijke Verordening voor Delft bijvoorbeeld, kun je in artikel 5:6 lezen dat het verboden is om kampeermiddelen langer dan drie achtereenvolgende dagen op wegen binnen de gemeente te plaatsen.

Zwarte en rode zaterdagen kunnen best leuk zijn

Wat je ook niet moet vergeten, naast het naleven van allerlei regels die niet altijd even goed uitkomen en naast al het leed op de snelweg, is natuurlijk de voorpret! Het kan namelijk op zwarte en rode zaterdagen ook heel erg gezellig zijn in de auto en leuk om van te voren samen alvast dingen te bedenken voor onderweg. Neem kleine spelletjes mee en leuke muziek om naar te luisteren. Lezen is bij mijn zoontje altijd een groot succes, er ligt standaard een grote stapel (oude) boekjes in de auto.

Een goede reis!

Footer3

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.