Sensopathisch Spel

In veel van mijn blogs zal ik het hebben over sensopathisch spel. Iets waar ik dol op ben om aan te bieden aan kinderen en wat een van de belangrijke punten is van spelontwikkeling voor kinderen.

Maar wat is het nou eigenlijk?

Senso staat voor zintuig en pathisch staat voor beleven. Je zintuigen wat laten beleven en dat is geweldig!

Het begint al heel jong. Baby’s belangrijkste zintuig is namelijk de mond. Via de mond leren ze enorm over structuren en smaken.

Hierna komen de ogen, de handen, de oren en de neus.

Vaak hoor je dat sensopathisch spel gepaard gaat met de handen, maar dat is dus niet zo! Het is wel de meest geziene en soms ook de grootste ergernis voor volwassenen, want ja het wordt vaak een zooitje.

Manlief vind het bijvoorbeeld verschrikkelijk als onze dochter met haar eten ‘speelt’. Ik zie echter dat ze aan het ontdekken is en aan het leren om ons na te doen. Haar laatste ontdekking is dingen op een vork prikken. In plaats van dit op haar bord te doen, neemt ze het stukje eten van haar bord af, zet het naast haar bord en houdt het vast en probeert tegelijkertijd haar vork erin te prikken. Ik vind het super!! Maar manlief vindt dat ze het maar direct op haar bord moet leren doen.

Herkenbaar? Wij moedigen het soppen en knoeien aan en genieten, waar manlief ( of oma!) vindt dat het een zooitje wordt.

De meest voorkomende materialen voor sensopathisch spel zijn water, klei, zand, verf, scheerschuim en alle etenswaren!

Kinderen leren hier veel van. Voelt dit fijn of niet? Smaakt dit lekker, Ruikt het lekker? Of denk maar hoe de meeste kinderen ervan genieten om lekker in bad te zitten of te douchen onder die kriebelende masserende douche.

Verven is hier met stip de nummer 1 gevolgd door kleien. Doordat ik van de baby’s vaak de handjes of voetjes verf met een kwast vindt dochterlief het geweldig om dit na te doen bij haar zelf met een kwast gevolgd door een ‘oeh dat kietelt’.

Al dat rommel maken en knoeien met eten en spelen met aarde/zand/water etc. heeft allemaal een goed doel! Ontdekken en niet te vergeten de fijne motoriek!

Dus eet je kind liever zijn/haar yoghurt met de vingers ipv een vork? Worden de hageltjes van het brood afgepulkt? Wordt dat zand in de mond gestopt? Dan is je kind aan het leren!

Ik vind het geweldig om te zien! Tuurlijk moet je soms ingrijpen als dat krijtje/potlood/stift/klei/zand allemaal naar het mondje gaat. Maar heus.. een klein beetje kan echt geen kwaad, tegenwoordig zit er nergens meer giftige stoffen in!

Dus hopelijk ben je na het lezen van deze blog wat vrolijker als je kind er weer een potje van maakt .

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

6 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.