Skip to Content

Sensopathisch Spel – een fijne motoriek voor jonge kinderen

In veel van mijn blogs heb ik het over sensopathisch spel. Iets waar ik dol op ben om aan te bieden aan jonge kinderen en wat een van de belangrijkste punten is van spelontwikkeling voor kinderen.

Maar wat is sensopathisch spel nou eigenlijk?

Senso staat voor zintuig en pathisch staat voor beleven. Sensopathisch spel betekend dus eigenlijk dat je je zintuigen wat laat beleven en dat is geweldig!

Het begint al heel jong. Baby’s belangrijkste zintuig is namelijk de mond. Via de mond leren baby’s enorm over structuren en smaken. Vandaar dat voelboekjes* altijd in de mond worden genomen.

Hierna komen de ogen, de handen, de oren en de neus.

sensopathisch spel
Afbeelding van 2081671 via Pixabay 

Vaak hoor je dat sensopathisch spel gepaard gaat met de handen, maar dat is dus niet zo! Het is wel de meest geziene en soms ook de grootste ergernis voor volwassenen, want ja het wordt vaak een zooitje.

Rapley eten

rapley versus geprakte babyvoeding

Manlief vind het bijvoorbeeld verschrikkelijk als onze dochter met haar eten ‘speelt’. Ik zie echter dat ze aan het ontdekken is en aan het leren om ons na te doen. Zo gebruikte Selena de Rapley methode bij haar kinderen.
Een mooie ontdekking is als kinderen dingen op een vork prikken. In plaats van dit op haar bord te doen, neemt ze het stukje eten van haar bord af, zet het naast haar bord en houdt het vast en probeert tegelijkertijd haar vork erin te prikken. Ik vind het super!!

Herkenbaar? Wij moedigen het soppen en knoeien aan en genieten, waar manlief ( of oma!) vindt dat het een zooitje wordt.

Materialen om sensopathisch spel te bevorderen

Lees deze blog over sensopathisch schatgraven en ook in de herfst maakte ik een geweldige bak met herfstmaterialen.

De meest voorkomende materialen voor sensopathisch spel zijn water, klei, zand, verf, scheerschuim en alle etenswaren! Kinderen leren hier veel van. Voelt dit fijn of niet? Smaakt dit lekker, Ruikt het lekker? Of denk maar hoe de meeste kinderen ervan genieten om lekker in bad te zitten of te douchen onder die kriebelende masserende douche.

Verven is hier met stip de nummer 1 gevolgd door kleien. Doordat ik van de baby’s vaak de handjes of voetjes verf met een kwast vindt dochterlief het geweldig om dit na te doen bij haar zelf met een kwast gevolgd door een ‘oeh dat kietelt’.

Sensopathisch
Afbeelding van Nathan Legakis via Pixabay 

Al dat rommel maken en knoeien met eten en spelen met aarde/zand/water etc. heeft allemaal een goed doel! Ontdekken en niet te vergeten de fijne motoriek!

Dus eet je kind liever zijn/haar yoghurt met de vingers ipv een vork? Worden de hageltjes van het brood afgepulkt? Wordt dat zand in de mond gestopt? Dan is je kind aan het leren!

Ik vind het geweldig om te zien! Tuurlijk moet je soms ingrijpen als dat krijtje/potlood/stift/klei/zand allemaal naar het mondje gaat. Maar heus.. een klein beetje kan echt geen kwaad, tegenwoordig zit er nergens meer giftige stoffen in!

Lees hier hoe je je eigen moddertafel kunt maken. Zo kunnen ook oudere kinderen hun sensopathisch spel blijven ontwikkelen.

Zelf maken van sensory play speelgoed

Toen ik gastouder was maakte ik graag zelf speelgoed voor de kinderen. De sensory bottles werden 5 jaar lang intensief gebruikt en deze sensory bags werden ook actief ontdekt tot de zakjes na een week gingen lekken.

Senso speelgoed

Geen zin om zelf te maken? Je kunt ook senso speelgoed kopen om sensopathisch spel te bevorderen.

Sensopathisch spel

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog over sensopathisch spel wat vrolijker als je kind er weer een potje van maakt .

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.