Skip to Content

Modderdag activiteiten – een heerlijke dag voor kinderen

Op 28 juni is het weer zover. Nationale modderdag. Als moeder, gastouder en juf kan ik hier natuurlijk niet omheen. Op Modderdag mogen alle kinderen ( en grote kinderen) lekker vies worden. Heerlijk spelen met water en zand/aarde. Heel belangrijk spel, namelijk het sensopathische spel waar ik het eerder over had. Natuurlijk schreef ik een blog met modderdag activiteiten voor je!

moddertafel

Modderdag 28 juni 2024

Kinderen leren op deze dag heel veel. Je kunt ze bijvoorbeeld modder van zand en van tuinaarde aanbieden om het verschil te voelen, te ruiken en te zien. En ja de kleine kindjes zullen het verschil ook even willen proeven. Gebruik je schoon zand en nieuwe tuinaarde dan is het kleine beetje wat ze binnen krijgen geen gevaar voor de gezondheid dus wees gerust. Uiteraard moet er wel een volwassene bij aanwezig zijn om goed op te letten en risico’s te beperken. Ga je in de natuur aan de slag met modderdag activiteiten dan kunnen er kleine wormpjes in de aarde zitten. Dat is dan wel het thema van dit jaar: “Leven in de modder”, maar zelf hou ik het met die jonge kindjes wel bij verse tuinaarde en zand.

Modderdag activiteiten peuters kleuters

Activiteiten die je buiten kunt doen met dreumesen en peuters tijdens modderdag:

 • Zand – watertafel/buitenkeuken
 • Modderbadje om lekker in te zitten
 • Bak met aardemodder en Bak zandmodder naast elkaar zetten om met de handen in te voelen en zo verschil te leren.
 • Structuren voelen met je voeten. Verschillende materialen naast elkaar leggen zoals modder, gras, houtsnippers, takken, stro. Door hier doorheen te lopen voelen ze steeds wat anders. 
 • Glijden op de modder op een groot stuk zeil
 • Soepje maken in een grote bak met allerlei natuurlijke materialen, zand, aarde, schelpen, gras, hout, stro

Activiteiten die je binnen (en ook buiten) kunt doen met dreumesen en peuters tijdens modderdag :

 • Aan tafel schilderen met modder
 • Zoek speelgoed in teiltje met modder
 • Schminken met modder
 • schatgraven in het zand
modderdag
van Pixabay

Materialen om ECHT klaar te hebben liggen tijdens deze modderdag activiteiten

 • Handdoeken
 • Washandjes
 • Droge schone kleren en luiers
 • Tuinslang om de kindjes schoon te spuiten en als iedereen binnen is de tuin schoon te maken

Op de pagina van peuteractiviteitenweb kun je hele leuke gratis labels downloaden om op een babypotje te plakken met wat verse modder erin. Een leuke herinnering aan modderdag!

modderdag

Modderdag activiteiten met schoolkinderen

Modderdag is een geweldige gelegenheid voor kinderen om buiten te spelen en plezier te hebben met modder. Hier zijn enkele leuke activiteiten die je kunt overwegen voor Modderdag op de basisschool:

 1. Modderkeuken: Creëer een modderkeuken waar kinderen moddersoepjes en moddergebakjes kunnen maken. Zorg voor verschillende potten, pannen, lepels en andere keukengerei.
 2. Modderglijbaan: Maak een modderglijbaan op een heuvel of een grasveld met behulp van een zeil, water en natuurlijk modder. Laat de kinderen naar beneden glijden en plezier maken. Een favoriete activiteit op modderdag
 3. Modderkunst: Moedig kinderen aan om modderkunstwerken te maken. Ze kunnen modder gebruiken om sculpturen te maken of met hun handen in de modder te tekenen. Geef ze verschillende gereedschappen zoals takjes, stokken of borstels om texturen toe te voegen.
 4. Modderverkenning: Neem de kinderen mee op een modderige ontdekkingstocht in de natuur. Laat ze planten, insecten en andere interessante dingen in de modder onderzoeken. Ze kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar pootafdrukken van dieren.

En deze activiteiten modderdag zijn ook leuk!

 1. Moddergevecht: Organiseer een vriendelijk moddergevecht waarbij kinderen in twee teams tegen elkaar kunnen strijden. Zorg ervoor dat alle kinderen oude kleding dragen die vies mag worden en dat iedereen zich aan de spelregels houdt.
 2. Modderschilderijen: Geef kinderen grote vellen papier en verschillende kleuren modder. Laat ze creatieve schilderijen maken door met hun handen in de modder te dippen en het op het papier te verspreiden. Zorg dat de bladen niet wegwaaien door er stenen op te leggen.
 3. Modderobstakelbaan: Zet een leuke modderige obstakelbaan op waar kinderen overheen kunnen klimmen, doorheen kunnen kruipen en doorheen kunnen rennen. Voeg modderige plassen, glijbanen en modderige touwen toe om het avontuurlijk te maken. Deze modderdag activiteit kost wel wat voorbereiding, maar kinderen zullen er jaren later nog over praten!

Onthoud dat veiligheid altijd belangrijk is. Zorg ervoor dat er voldoende toezicht is tijdens de activiteiten en dat de kinderen zich bewust zijn van de regels en grenzen. Zorg ook voor voldoende faciliteiten om de kinderen na afloop schoon te maken en te laten opfrissen. Veel plezier op Modderdag!

Doen jullie ook mee met deze modderdag activiteiten?

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.