Modderdag – een heerlijke dag voor kinderen

Op 29 juni is het weer zover. Nationale modderdag. Als moeder, gastouder en juf kan ik hier natuurlijk niet omheen. Op Modderdag mogen alle kinderen ( en grote kinderen) lekker vies worden. Heerlijk spelen met water en zand/aarde. Heel belangrijk spel, namelijk het sensopathische spel waar ik het eerder over had.

moddertafel

Modderdag 29 juni 2022

Kinderen leren op deze dag heel veel. Je kunt ze bijvoorbeeld modder van zand en van tuinaarde aanbieden om het verschil te voelen, te ruiken en te zien. En ja de kleine kindjes zullen het verschil ook even willen proeven. Gebruik je schoon zand en nieuwe tuinaarde dan is het kleine beetje wat ze binnen krijgen geen gevaar voor de gezondheid dus wees gerust. Uiteraard moet er wel een volwassene bij aanwezig zijn om goed op te letten en risico’s te beperken. Ga je in de natuur aan de slag met modderdag dan kunnen er kleine wormpjes in de aarde zitten. Dat is dan wel het thema van dit jaar: “Leven in de modder”, maar zelf hou ik het met die jonge kindjes wel bij verse tuinaarde en zand.

Activiteiten

Activiteiten die je buiten kunt doen met dreumesen en peuters tijdens modderdag:

  • Zand – watertafel/buitenkeuken
  • Modderbadje om lekker in te zitten
  • Bak met aardemodder en Bak zandmodder naast elkaar zetten om met de handen in te voelen en zo verschil te leren.
  • Structuren voelen met je voeten. Verschillende materialen naast elkaar leggen zoals modder, gras, houtsnippers, takken, stro. Door hier doorheen te lopen voelen ze steeds wat anders. 
  • Glijden op de modder op een groot stuk zeil
  • Soepje maken in een grote bak met allerlei natuurlijke materialen, zand, aarde, schelpen, gras, hout, stro

Activiteiten die je binnen (en ook buiten) kunt doen met dreumesen en peuters tijdens modderdag :

modderdag
van Pixabay

Materialen om ECHT klaar te hebben liggen

  • Handdoeken
  • Washandjes
  • Droge schone kleren en luiers
  • Tuinslang om de kindjes schoon te spuiten en als iedereen binnen is de tuin schoon te maken

Op de pagina van peuteractiviteitenweb kun je hele leuke gratis labels downloaden om op een babypotje te plakken met wat verse modder erin. Een leuke herinnering aan modderdag!

modderdag

Doen jullie ook mee?

Footer1
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.