Skip to Content

Survivalgids: wat als je veel stress hebt?

Kinderen die in deze tijd opgroeien kampen soms met best veel stress. Het lijkt een maakbare wereld te zijn, waarbij zij aan de verwachtingen van volwassenen willen voldoen. Toetsen, huiswerk, sporten en andere activiteiten wisselen elkaar af. Dat kan veel stress geven bij een kind, want alles ‘moet’ goed gedaan worden. Het liefst nog perfect. Dit doeboek, survivalgids wat als je veel stress hebt, geeft je kind tips & tricks om hier mee om te gaan.

Wat als je veel stress hebt - voorkant

Wat als je veel stress hebt?

Ik was er niet direct van overtuigd dat een van onze kinderen veel stress heeft, maar ik vind het wel heel belangrijk dat er aandacht voor is. Een doeboek is een leuke manier om hier laagdrempelig met je zoon of dochter een gesprek over te hebben. Onze oudste vond het boek en was verkocht. De oudste mocht deze hebben, hadden de kinderen bedacht. De jongste kreeg ‘wat als je dyslexie hebt?’. Beide blij met hun eigen invulboek. Een boek met opdrachten en invulbladen met daarbij veel tips en informatie. In het boek vind je ook Loekie, als zij verschijnt mag je leuke opdrachten doen die helpen om beter te leren omgaan met stress.

Wie ben jij? Wat zijn je kwaliteiten en valkuilen? Wat is stress? Hoe ziet jouw stress eruit? Hoe pak je vervelende stress aan? Wie is jouw hulpteam? Tips voor een prettiger leven, om goed voor jezelf te zorgen. Alles voorzien van leuke illustraties die kinderen aanspreken. Het is een best wel serieus onderwerp, zeker als je zoon of dochter er last van heeft. Door de opzet van het boek, de illustraties en de invulopdrachten wordt de beladenheid wat weggenomen.

Dit ben ik

Er is niet altijd last van stress

Veel kinderen hebben in meer of mindere mate last van stress. Dat kan al komen doordat het vaak botst met broer/zus, ze heel zenuwachtig worden met huiswerk/toetsen en denken dat ze het niet kunnen of doordat ze veel ziek zijn. Soms zijn het dingen waar je niet direct iets aan kunt doen, maar met een andere manier van denken wel een fijner gevoel hebt erover. Je kunt het vergelijken met de mensen die een glas als half vol beschrijven of als half leeg. Het ene gaat van het positieve uit (je hebt nog wat te drinken) en het andere van het negatieve (het drinken is bijna op). Met wat kleine trucjes kunnen kinderen op deze manier leren om hun denkwijze om te zetten en daardoor minder stress te ervaren.

Stressmeter

Ieder kind heeft zijn eigen talenten

Misschien heeft jouw zoon of dochter alleen last van stress bij het maken van toetsen. Dit kun je ook faalangst noemen. Dan is het fijn om positieve gedachten uit een doosje te kunnen pakken (yes, deze oefening zit ook in het boek!). In het boek vind je nog meer tips om stress te verminderen. Het boek start al met een leuke oefening om zelf een stressbal te maken. Tip, ze gebruiken daarvoor plasticine. Dat is een soort klei, mocht je net als ik denken ‘wat is dat nu weer?’.

Samen aan de slag met je hulp team

Wat als je veel stress hebt geeft naast veel informatie ook heel veel tips. Wat ik enorm sterk vind aan het boek is het hoofdstuk met als titel ‘Samen met je hulpteam lukt het je wel’. Ze gaan uit van het positieve (het lukt je wel!) en je zoon of dochter zoekt zelf zijn of haar hulpteam bij elkaar. Dit gaat om familie, leerkrachten, vrienden en bijvoorbeeld mensen uit hun sportclub of ouders van een vriend(in) waar ze zich fijn bij voelen. Daarnaast zijn er allemaal tips die ze kunnen uitkiezen die hen helpen. Het hulpteam krijgt dus ook tips, vanuit het boek maar ook van het kind zelf, over de manier waarop hulp helpend is. Want niet alle hulp is helpend. Zo is de ene gebaat bij een fijne wandeling buiten en heeft de ander het juist nodig om zich even terug te trekken met een fijn leesboek.

ademhaling

Het is niet gek als je stress hebt

Maar wat ik vooral belangrijk vind is dat we kinderen leren dat het niet gek is om stress te hebben. Dat er manieren zijn om stress te verminderen, omdat het niet goed is voor je lichaam. Dat het goed is om goed voor jezelf te zorgen (en tips hoe je dat kunt doen!). Het heeft ook raakvlakken met hooggevoeligheid, de boeken van draakje vurig worden ook getipt als leesboek in het boek. Wat als je veel stress hebt is een breed inzetbaar boek om kinderen te ondersteunen. Want je hoeft niet overal last van te hebben om er toch profijt van te hebben. Ze hoeven zelfs niet nu al last van stress te hebben, maar preventief gebruiken van de tips is ook heel fijn. Voorkomen is beter dan genezen zeg ik altijd maar. Ga ik zelf ook weer aan de slag met de tips, want hij is niet alleen leuk voor kinderen. Ook volwassenen kunnen er veel tips uit halen.

Wat als je veel stress hebt - achterkant

Specificaties wat als je veel stress hebt?

Auteur: Eric Beke | Uitgeverij: Pelckmans | Eerste uitgave: 25 april 2016 | ISBN: 9789462346277 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Lees ook deze blogs

Er zijn nog veel meer delen verschenen in survivalgids zoals Wat als je veel stress hebt?:

footer 8
Minke
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.