Skip to Content

Survivalgids: Wat als je dyslexie hebt?

Dyslexie kan heel vervelend zijn wanneer je op school bent. Je hebt geen spellingscontrole, je wordt afgerekend op hoe je iets schrijft en veel kinderen hebben er geen last van. Je kunt je erg alleen voelen en onbegrepen. Maar je kunt er niets aan doen. Je kunt oefenen en wellicht zelfs iets beter worden in spelling, maar het gaat nooit over. Je gaat er mee leren leven, het vormt geen belemmering voor je toekomst. Maar het is fijn om daar wat handvatten voor te krijgen. Survivalgids wat als je dyslexie hebt helpt je daarbij.

Survivalgids Wat als je dyslexie hebt - voorkant

Wat als je dyslexie hebt?

In eerste instantie zou ik zeggen ‘niets’. Ik heb dyslexie, daar kwamen we achter toen ik op het HBO zat. Het heeft me gevormd. Maar het heeft me nooit belemmerd. Daarnaast zijn er ook kinderen die ‘gewoon’ zwak zijn in spelling (dat dachten ze van mij ook in eerste instantie). Deze survivalgids, wat als je dyslexie hebt, geeft je handvatten, tips en tricks. Ook handig wanneer je misschien geen dyslexie hebt, maar wel moeite met spelling. De survivalgids bevat 8 hoofdstukken met informatie en tips over specifieke onderdelen. In deze editie van de survivalgidsen gaat Zwork met je mee. Telkens als hij verschijnt mag je leuke opdrachten doen die jou helpen om beter te leren omgaan met dyslexie.

Je begint met een hoofdstuk over jezelf. Wie ben je, wat weet je al over dyslexie en wat nog niet. Daarna ga je leren wat je over dyslexie moet weten. Hoofdstuk 3 gaat over moeite met lezen. Je kunt een test doen (over lezen in de klas, snel lezen en fouten maken) en daarna krijg je een aantal tips. Ook geven ze opties/oplossingen die je kunt gebruiken bij bijvoorbeeld lezen in de klas (wanneer je dat moeilijk vind). Vaak is het slim om dingen met je juf of meester te bespreken, zij zijn er om je te helpen. Hoofdstuk 4 en 5 zijn hetzelfde maar dan over spelling en moeite hebben met dingen oproepen uit je geheugen. Als laatste leer je over je gevoelens over dyslexie en bij wie je hulp kunt zoeken. En hoofdstuk 8 geeft je als laatste tips voor een prettiger leven.

Schrijven

Kan het over gaan en is het erfelijk?

Van oefenen wordt je beter. Dat geldt voor alles; stelten lopen, rekenen en lezen. Wanneer je dyslexie hebt dan heb je een leerstoornis. Dit gaat nooit helemaal over. Je kunt wel oefenen zodat je beter/makkelijker mee kunt komen in de klas, maar helemaal weg gaat het niet meer. Dat hoeft je niet te beperken. Kijk maar eens in je familie, grote kans dat er een familielid is die ook dyslexie heeft. Dyslexie is namelijk erfelijk. De kans dat jij dyslexie hebt als een of beide van jouw ouders dyslexie hebben is veel groter. Het is niet onmogelijk om dyslexie te hebben als niemand het in je familie heeft, het hangt van meer factoren af. Maar erfelijkheid is wel een belangrijke factor.

Geen zin in school

Wat is er zo leuk aan de survivalgids?

Het is natuurlijk niet leuk wanneer je dyslexie hebt, maar deze survivalgids geeft je veel handige tips en tricks. Wat ik als moeder heel fijn vind is het benadrukken van goede kwaliteiten van een kind. Het stimuleren van top gedachten vind ik ook enorm belangrijk. Je mag namelijk fouten maken, want daar leer je van. Positieve gedachten helpen je enorm, maar helaas blijven negatieve gedachten wat beter hangen. Daarom is het zo belangrijk om deze top gedachten zichtbaar in huis op te hangen. Wat zijn goede plekken om deze topgedachten op te hangen?

  • Op de voordeur: die kom je allemaal minimaal 1 keer per dag tegen.
  • Bij de spiegel in de badkamer: ook hier sta je minimaal 2 keer per dag bij als je je tanden poetst.
  • In de wc, daar moeten we toch allemaal heen.
  • Op de slaapkamer zodat je ze nog even kunt lezen voor je gaat slapen en direct bij het wakker worden weer kunt zien.
Survivalgids Wat als je dyslexie hebt - achterkant

Wil je meer weten over dyslexie?

Survivalgids wat als ik dyslexie heb? geeft je al heel veel informatie, tips en tricks. Als een na laatste pagina in het boek vind je nog meer tips wanneer je meer te weten wilt komen over dyslexie. Er zijn namelijk een aantal verhalen, informatieve boeken en filmpjes te vinden over dit onderwerp. Het is ook super tof om hier eens een spreekbeurt over te houden bijvoorbeeld. Er is ook een filmpje van het klokhuis over dyslexie, kijk maar!

Meer survivalgidsen verkrijgbaar

Heb je dit gelezen en ben je nieuwsgierig naar andere survivalgidsen? Dan heb ik goed nieuws. Er zijn er nog veel meer namelijk:

Auteur: Marjolein Noe | Uitgeverij: Pelckmans | Eerste uitgave: 25-04-2016 | 9789462346260  | 164 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

footer 8
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.