Skip to Content

Renature – Familiespellen speelgoed van het jaar 2022

Renature, een van de familiespellen voor speelgoed van het jaar 2022. Probeer in dit prachtige bordspel de natuur te herstellen door de plaatsing van dieren en planten. De doos zit vol mooie illustraties en trekt mijn aandacht. Zelf ben ik gek op natuur, dus het thema vind ik ook leuk. Graag test ik dit familiespel.

Renature

Renature

Renature is een prachtig bordspel voor 2-4 spelers waarbij je prachtige dominostenen met dieren gebruikt om tuinen aan te leggen en zo gebieden in bezit te krijgen.

Elke speler krijgt een bord met grote stukken hout in de vorm van graszoden, struiken, dennen en eiken. Deze planten gebruik je om de meerderheid te krijgen in een tuin en zijn verkrijgbaar in een neutrale kleur en in de eigen spelerskleur. Bovendien krijgt elke speler een stapel dominostenen met elk twee van de tien dierenmotieven.

Als je aan de beurt bent, plaats je een van de drie dominostenen uit je hand op twee beekvelden van het speelbord. Natuurlijk moet de dominosteen aangrenzend zijn aan een andere dominosteen die hetzelfde dier toont. Als de geplaatste dominosteen grenst aan een vrije ruimte van een bruin gebied, mag je zelf beslissen of je een pluk gras of een van je andere planten op die ruimte plaatst.

Graszoden hebben een waarde van 1, struiken van 2, dennen van 3 en eiken van 4. Na het plaatsen van de plant scoor je punten voor de plant en voor elk plant die zich al in dit gebied bevindt en eenzelfde of lagere waarde heeft .

Kenmerken van dit bordspel

Aantal spelers: 2-4
Tijd: 45-60 minuten
Leeftijd: 8+
Taal: Nederlands
Complexiteit: Onder gemiddeld
Legacy: Nee
Coöperatief: Nee

Hoe werkt Renature?

Op de afbeeldingen hierboven zie je het bord zoals het leeg is, van de voor en achterkant. Ook zie je naast het bord van de voorkant de speeltableaus voor de spelers. Wij speelden het met twee spelers, maar met drie of vier spelers is het ook erg leuk. Twee spelers bied naar mijn idee meer opties en vrijheid.

Renature lijkt heel simpel. Op zich is het dat ook. Voor ervaren spelers is het alleen even wennen aan de puntentelling. Dit is namelijk een beetje tegen je intuitie in. Het klopt en is tactisch gezien erg logisch, maar word pas goed begrijpelijk na een potje spelen. Verder is de uitleg heel helder, is het bord gemakkelijk op te zetten en ben je in no time begonnen met een potje Renature.

Tijdens het spel

Alle spelers krijgen hun eigen dominos met dieren hierop. Drie hiervan gaan op je speelbord en de rest in je voorraad. Ook krijg je diverse planten (van gras tot boom) en wolken, waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. Op het bord zijn extra wolken en gebiedstegels te verkrijgen afhankelijk van je tactiek en plaatsing van je tegels. Deze geven op hun beurt extra acties en extra punten

Het tactisch plaatsen van je planten is belangrijk voor je punten en de uiteindelijke score van het gebied. Vooruitdenken en plannen zijn dus zeker belangrijk. Toch heb je niet altijd invloed op waar je kunt plaatsen, dominostenen moeten namelijk aansluiten. Na een paar potjes zul je je tactiek verbeteren en anders naar het spel kijken. Ik kon in het begin nog niet goed voorzien hoe ik er aan het einde van het spel voor zou staan. De uitdaging hiervan vond ik erg leuk. Gelukkig zijn we hier niet weg van wat vriendelijke competitie, en dagen wij elkaar graag nog een rondje uit.

Thema en illustratie van Renature

De doos zelf en het bord zijn prachtig geïllustreerd. Op de foto’s hierboven zie je de inhoud van de doos en de speelstukken. De speelstukken zijn van hout en zijn praktisch van formaat. De domino’s hebben mooie plaatjes en overal zitten stoffen zakjes bij om het netjes in te bewaren. Al met al een prachtig spel, niet alleen qua ontwerp. Ik vind namelijk het thema enorm mooi en hoop dat het voor bewustwording zorgt.

Het idee van Renature is namelijk dat je de natuur van een vervuilde vallei weer in haar glorie hersteld. Er zijn beekjes, dieren en planten waar je mee speelt en waar je gebieden opnieuw mee laat floreren. Dit in combinatie met houten speelstukken (deze zijn steeds vaker plastic) gaf mij een heel prettig gevoel.

Voor iedereen te spelen

Voor dit basisspel zijn geen uitbreidingen momenteel. Als je eenmaal weet hoe Renature werkt zou je deze met iedereen kunnen spelen, onafhankelijk van taal. Er staan namelijk geen teksten of woorden op de onderdelen. Hierdoor ook ideaal voor mensen met dyslexie, slechtziendheid of jonge kinderen.

Nox spellenzolder maakte het filmpje met uitleg en zijn review van Renature. Deze word ook gebruikt door de maker van dit spel, zij hebben zelf niet dit soort videos en deden dit dus in samenwerking. Nox spellenzolder heeft duidelijke uitlegvideos in het Nederlands en is inmiddels een bekende youtuber.

Conclusie en meer van Renature

Kortom, Renature is een mooi spel met een belangrijk thema. Het is met iedereen te spelen en hierdoor inclusief, ook voor doelgroepen die soms lastiger mee te krijgen zijn in spelletjes. Ik sta hierom dan ook volledig achter de beslissing om Renature een van de familiespellen van 2022 te maken.
Door de tactische opties is het leuk om te blijven spelen, ook voor mensen die meer ervaring hebben met spelletjes. Het spel zelf is niet bijzonder, maar we kunnen ook genieten van eenvoud. Net als in de natuur, toch? Kijk hier voor meer informatie over dit prachtige bordspel!

Meer blogs over winnaars van 2022

Over speelgoed van het jaar 2022 hebben wij meer blogs. Veel meer zelfs!
Voor een overzicht, bekijk onze blog Speelgoed van het jaar 2022.
Deze wordt eventueel bijgewerkt en bevat links naar alle blogs over spellen uit deze lijst, per categorie. Zo kun je gemakkelijk bekijken wat jij leuk vind.
In de categorie familiespellen vanaf 10 jaar was er onder andere ook Kuddegedrag.
Voor speelgoed van het jaar hebben wij ook overzichtsblogs van andere jaren. Bijvoorbeeld Onze blog voor Speelgoed van het jaar 2021.

Wist je dat je Renature nog kunt winnen? Lees dan deze blog!

Footer4 nieuw
Jasmijn
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.