Skip to Content

Kinderboekenspel in het kader van de Kinderboekenweek – een ontwerpwedstrijd

Speelgoed van het Jaar gaat voor het derde jaar aan de slag met kinderen die speelgoed ontwerpen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met de Kinderboekenweek. Daarom is er een nieuwe naam gekomen, namelijk kinderboekenspel. Vanaf nu krijgen kinderen en scholen de kans om hun eigen spel te ontwerpen met kinderen dat past bij een kinderboek. De Nederlandse speelgoedmarkt is voor iedereen toegankelijk; spellen ontwerpen is voor iedereen mogelijk en welkom!

kinderboekenspel speelgoed van het jaar 2022 winactie

Alle ingezonden ontwerpen worden beoordeeld door de vakjury van de verkiezing. Het winnende kinderboekenspel kan zelfs geproduceerd en in de winkels worden verkocht! Doe mee aan Kinderboekenspel! P.S. Ik mag hele gave speelgoedpakketten voor thuis, de klas, Kinderdagverblijf of de BSO, weggeven de komende maanden dus hou deze blog goed in de gaten. Ik deel steeds nieuwe informatie en nieuwe winacties!

De eerste 4 ronde’s zijn voorbij maar er staat weer een nieuwe ronde online!

Kinderboekenspel schetsen en overleggen
Kinderboekenspel. Begin met een brainstorm sessie!

Kinderen die spellen ontwerpen, kan dat echt?

Ambassadeur van de ontwerpwedstrijd Maxim, nu 9 jaar, bedacht in 2021 het spel MaXimaal. Dit spel heeft de Speelgoed van het Jaar Verkiezing 2021 in België gewonnen en is inmiddels al meer dan 40.000 keer verkocht. Daarom weet Maxim als geen ander dat je ook vanaf je keukentafel succesvolle spellen kan bedenken, die vervolgens ook nog in de winkels komen te liggen. Dus ja kinderen kunnen als geen ander een gaaf Kinderboekenspel ontwerpen!

Kinderen ontwerpen speelgoed werkt samen met CPNB
Links Emile Kalis (Organisatie verkiezing Speelgoed van het Jaar Marketing-communicatie Stichting Speelgoed Nederland) en rechts Eveline Aendekerk (Directeur Stichting CPNB).

Emile Kalis van Speelgoed van het Jaar: ‘Het is uniek dat Speelgoed van het Jaar kan samenwerken met de Kinderboekenweek. Lezen en spelen vormen de basis voor de ontwikkeling van ieder kind. Samen zetten we ons in voor wat voor ieder kind in Nederland belangrijk is.’

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: ‘Wat geweldig dat kinderen voor deze wedstrijd actief en creatief aan de slag gaan met het verhaal en de karakters van hun favoriete boek om zo hun eigen spel te ontwerpen. We zijn blij dat we met Speelgoed van het Jaar deze extra dimensie toevoegen aan de Kinderboekenweek en zo nog meer kunnen inzetten op het vergroten van leesplezier. 

Om vernieuwend te zijn en wat meer kaders aan de wedstrijd te geven is het concept kinderboekenspel bedacht als samenwerking tussen Speelgoed van het jaar en Stichting CPNB. Kinderen moeten nu echt nadenken over een spel dat past bij hun favoriete boek bijvoorbeeld. Dit kan natuurlijk een kinderboek zijn van de Kinderboekenweek 2023, maar kan ook een totaal ander boek zijn.

Kinderen hebben een onbeperkte verbeeldingskracht en kunnen geweldige spellen bedenken. Door hun frisse kijk op de wereld kunnen ze unieke en innovatieve ideeën bedenken. Elk kind groot of klein wordt uitgedaagd om mee te doen aan kinderboekenspel. Of dat nu alleen is, thuis aan de keukentafel met de hulp van papa of mama. Of in de klas, scouting of BSO.

klei model maken
Maak een demo model van klei bijvoorbeeld

Waar moet je op letten als je een kinderboekenspel ontwerpt?

Wil jij thuis, in de klas, BSO of scoutingclub aan de slag met kinderboekenspel, dan heb ik wel een aantal tips voor je!

 1. Stimuleer creativiteit: Moedig kinderen aan om hun verbeelding de vrije loop te laten en onconventionele ideeën te verkennen. Creativiteit is de sleutel tot het ontwerpen van origineel en boeiend speelgoed.
 2. Leer over gebruiksgemak: Leg uit dat het kinderboekenspel gebruiksvriendelijk moet zijn en gemakkelijk te begrijpen voor andere kinderen. Houd rekening met hun leeftijd en vaardigheidsniveau bij het ontwerpen.
 3. Materialen en veiligheid: Bespreek het belang van het gebruik van veilige materialen die geschikt zijn voor kinderen. Vermijd scherpe randen, giftige stoffen en potentieel gevaarlijke onderdelen.
 4. Functionaliteit en speelwaarde: Moedig kinderen aan om na te denken over de functionaliteit en speelwaarde van hun ontwerpen. Hoe kan het kinderboekenspel leuk, educatief en uitdagend zijn?
 5. Duurzaamheid en milieuoverwegingen: Wijs op het belang van duurzaamheid en milieuvriendelijke ontwerpen. Moedig kinderen aan om gerecyclede materialen te gebruiken en na te denken over de levensduur van hun spel.
 6. Prototyping en testen: Help kinderen bij het maken van prototypes van hun ontwerpen. Moedig hen aan om het spel uit te proberen en feedback te verzamelen van andere kinderen.
 7. Begeleiding en ondersteuning: Als begeleider is het belangrijk om kinderen aan te moedigen, vragen te stellen en hen te helpen bij het oplossen van problemen. Laat hen hun eigen beslissingen nemen en fouten maken.
 8. Begrijp de behoeften en interesses: Neem de tijd om de behoeften en interesses van het kind te begrijpen. Dit zal helpen bij het creëren van kinderboekenspel dat aansluit bij hun eigen favoriete boek.

Inspiratie Kinderboekenspel Lees, ontwerp en Speel. Word jij ook een winnaar Speelgoed van het Jaar?

Ben jij een leerkracht, pedagogisch medewerker of ouder dan heb je wellicht zelf al wel een aantal ideeën om kinderen te inspireren. Maar wellicht ben je zelf helemaal blanco.

De winnende school krijgt een vet speelgoedpakket.

Creatief brein als ik ben help ik je graag een eindje op weg met wat voorbeelden voor een kinderboekenspel. Met deze voorbeelden hebben kinderen snel genoeg door wat ze allemaal zouden kunnen maken.

 • Maak een memory van je favoriete kinderboek, of pak hem wat breder met voorwerpen “bij mij thuis”, het thema van de Kinderboekenweek 2023.
 • Ben jij fan van het spel Spookslot? Maak dan je eigen spelvariant. Bijvoorbeeld in het kasteel van Harry Potter of het huis van nijntje.
 • Maak een bordspel met als achtergrond de omgeving van je favoriete prentenboek. Bijvoorbeeld in de sfeer van ganzenbord waarin je als muis door het bos loopt en de verschillende personages van de Gruffalo tegenkomt.

Schrijf je nu in voor kinderboekenspel!

Kinderen hebben het potentieel om geweldige speelgoedontwerpers te zijn. Door hun creativiteit te stimuleren en hen te begeleiden bij het begrijpen van belangrijke aspecten zoals gebruiksgemak, veiligheid en functionaliteit, kunnen we hen helpen hun ontwerpen tot leven te brengen. Laten we de verbeeldingskracht van kinderen omzetten in een kinderboekenspel dat anderen inspireert en plezier brengt.

 • Ontwikkel een spel op basis van jullie favoriete kinderboek vanaf 1 september tot 15 oktober 2023 (Begin nu vast met brainstormen!)
 • Vanaf 15 oktober kunnen jullie je spel pitchen tijdens een interactieve Zoom-presentatie.

Ga jij meedoen met je klas, scoutingclub, BSO of gewoon thuis? Schrijf je dan nu in via

deze knop

Kinderboekenspel
Kinderboekenspel , schetsen en weer uitgummen

Speelgoed van het jaar 2023

Inmiddels zijn alle genomineerden bekend voor de speelgoed van het jaar 2023 wedstrijd. Ik schreef er met de hulp van Selena een uitgebreide blog over en natuurlijk proberen we zoveel mogelijk speelgoed te recenseren met het team om jullie op de hoogte te houden.

Lees de blog met al het genomineerde speelgoed hier
Stemmen en kans maken op geweldig speelgoed doe je hier

Speelgoed Festival en spellenspektakel

De grote finale van Kinderboekenspel, vindt plaats op 4 november tijdens het speelgoed festival in de Jaarbeurs in Utrecht. Lees, ontwerp en Speel. Word jij ook een winnaar Speelgoed van het Jaar?

Het 1ste Speelgoed Festival vindt plaats samen met het Spellenspektakel in de Jaarbeurs, op 4 en 5 november. Uitgebreid met een derde hal komt een groot aantal speelgoedbedrijven er nu bij. We streven naar een groot jaarlijks nationaal speelgoedfestival. Dat gaat lukken. Doe mee, meld je aan.

Via de lespakketten van de Kinderboekenweek worden basisschoolleerlingen in Nederland opgeroepen om mee te doen met de ontwerpwedstrijd voor hét Kinderboekenspel, een eigen spel gebaseerd op een favoriet kinderboek. Ieder kind en iedere klas kan meedoen. De genomineerde ontwikkelaars komen op 4 november naar het Speelgoed Festival in de Jaarbeurs voor de grote finale. Hier kiezen professionele spellenexperts van Nederland de grote winnaar. Het spelidee van deze winnaar wordt door een speelgoedbedrijf ontwikkeld en uitgegeven. Ja het het winnende spel wordt echt geproduceerd en verkocht dus!

Het leukste en beste spel dat wint, wordt daadwerkelijk geproduceerd door een Nederlands spellenbedrijf en verkocht in de winkel. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de school.

Speelgoed van het jaar 2023

Vanaf 5 september worden de winnaars van Speelgoed van het jaar 2023 bekend gemaakt. Dan start ook het stemmen voor de Publieksprijzen. Hier zal ik je in een apart blogartikel van op de hoogte houden!

Speelgoedweek

Tijd om aandacht te geven aan goed speelgoed tijdens de speelgoedweek, de laatste twee weken van oktober.

Goed Speelgoed is:

 • Veilig & getest. Voldoet aan alle wetgeving.
 • Origineel & geen namaak. Wordt door de aanbieder op een eerlijke manier verkocht.
 • Kwalitatief & optimaal speelplezier biedend. Dit speelgoedartikel is zijn geld meer dan waard.
 • Zo Duurzaam mogelijk. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij de productie van een artikel.
 • Inclusief. Goed Speelgoed sluit niemand uit.

Lees ook deze blog met keurmerken voor goed speelgoed en de winnaars van de gouden publieksprijzen

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Annemieke Bosdijk

Wednesday 22nd of November 2023

De stoere monstertruck win ik graag voor mijn zoon Kasper. Hij is 8 december ook nog jarig. Dus het is altijd lastig leuke cadeautjes te vinden na de Sinterklaas. Lekker racen.

Carsten

Monday 13th of November 2023

Die monstertruck is toch geweldig! Nu met de winter voor de deur is het zelfs tof om door de sneeuw te rijden ( als we die al krijgen in Nederland dan...

ilse

Monday 13th of November 2023

Ohw wat een leuke winactie zeg! Ik was aan het zoeken op gabby's poppenhuis en kwam op je site terecht. Mijn dochter wil deze heel graag, dus ik doe graag een poging om te winnen.

Ilona

Monday 30th of October 2023

Heerlijke blog om te lezen! Ik doe graag mee voor onze dochter en haar vriendinnen als ze komen spelen want laat die fantasie maar nog meer tot leven komen met Gabby's poppenhuis. Samen spelen, samen elkaars fantasie verreiken!

Saskia Lemmens

Tuesday 24th of October 2023

Super leuk! Mijn meiden zouden Wiltopia dierenverzorgingscentrum te gek vinden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.