Zorgeloos geven – Een overzicht van de belangrijkste speelgoed keurmerken

Als je op zoek bent naar een geweldig cadeau voor je neefje, nichtje, kleinkind, of voor het geweldige manneke of meisje van een vriend of vriendin van je, dan is speelgoed altijd een heel goede keuze. Maar als een verantwoordelijk persoon wil je natuurlijk zeker weten dat het speelgoed dat je cadeau doet, veilig is en van hoge kwaliteit is. Om zeker te weten dat het speelgoed wat je geeft veilig is, zijn er speelgoed keurmerken in het leven geroepen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het belang van deze keurmerken en waarom ze cruciaal zijn bij speelgoed.

bouwspeelgoed speelgoed keurmerken welke zijn er? CE keurmerk FSC keurmerk EN71 en natuurlijk ook Fairtrade. Voor goed speelgoed cadeau te geven!

Waarom zijn keurmerken belangrijk bij speelgoed?

Keurmerken spelen een essentiële rol omdat ze een garantie bieden dat het speelgoed voldoet aan strikte veiligheidsnormen. Ze worden toegekend door onafhankelijke instanties die het speelgoed grondig testen op verschillende criteria, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, verstikkingsrisico’s en andere potentiële gevaren. Door te kiezen voor speelgoed met de juiste keurmerken, kun je ervoor zorgen dat het kleintje waar jij een cadeau voor uitzoekt veilig is en verantwoord om te geven.

Op welk speelgoed keurmerk zou je dan moeten letten?

Hieronder leg ik je graag wat meer uit over de verschillende keurmerken die er zijn en waarom deze belangrijk zijn in relatie tot speelgoed. Op die manier kun je, de eerstvolgende keer dat je in de speelgoedwinkel staat, de beste keuze maken!

De volgende keurmerken zijn er onder andere voor speelgoed:

  • CE keurmerk
  • FSC keurmerk
  • EN71
  • Fairtrade
  • Europese Ecolabel
  • Blauer Engel-keurmerk

Het CE keurmerk voor veilig speelgoed

Wanneer je speelgoed koopt, moet je dus eigenlijk letten op het CE-keurmerk, dat aangeeft dat het speelgoed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit betekent dat het speelgoed grondig is getest en veilig is bevonden voor gebruik door kinderen. Het CE-keurmerk is een betrouwbare indicator dat het speelgoed aan de wettelijke eisen voldoet.

poppen

Het FSC keurmerk voor speelgoed

Daarnaast is het FSC-keurmerk belangrijk, vooral voor houten speelgoed. Dit keurmerk garandeert namelijk dat het hout dat wordt gebruikt voor het speelgoed afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Door speelgoed met het FSC-keurmerk te kopen, dragen we allemaal bij aan het behoud van bossen en ondersteunen we milieuvriendelijke productie.

Kijk bijvoorbeeld bij het merk Little Dutch.

EN71 – Europese normering

Een ander cruciaal keurmerk is EN71, een reeks Europese veiligheidsnormen die specifiek zijn ontwikkeld voor speelgoed. Deze normen omvatten tests op mechanische en chemische eigenschappen van het speelgoed. Door te kiezen voor speelgoed dat voldoet aan de EN71-normen, minimaliseren we het risico op ongevallen en verwondingen tijdens het spelen.

BiOBUDDi speelgoed keurmerken welke zijn er? CE keurmerk FSC keurmerk EN71 en natuurlijk ook Fairtrade. Voor goed speelgoed cadeau te geven!

Het Fairtrade keurmerk voor speelgoed

Het Fairtrade-keurmerk vind ik zelf ook van groot belang, omdat het aangeeft dat het speelgoed onder eerlijke arbeidsomstandigheden is geproduceerd. Dit keurmerk ondersteunt eerlijke handelspraktijken en draagt bij aan een betere levenskwaliteit voor de werknemers die het speelgoed maken.

Het Europese Ecolabel keurmerk

Voor degenen die geven om het milieu, is het Europese Ecolabel een waardevol keurmerk. Speelgoed met dit keurmerk is gemaakt met een lagere impact op het milieu, waardoor we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

Het Blauer Engel-keurmerk

Het Blauer Engel-keurmerk, dat oorspronkelijk uit Duitsland komt, is vergelijkbaar met het Europese Ecolabel en focust op het verminderen van de impact van speelgoed op het milieu. Door speelgoed met dit keurmerk te kopen, dragen we allemaal bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en een schonere wereld voor de toekomstige generaties.

Naast bovenstaande zijn er nog andere belangrijke overwegingen bij het kopen van speelgoed. Zo is het bijvoorbeeld essentieel om rekening te houden met de aanbevolen leeftijd voor het speelgoed, en de interesses en het ontwikkelingsniveau van het kind. Over deze zaken vertel ik je hieronder heel graag wat meer.

Waar moet je naast de keurmerken ook op letten bij het kopen van speelgoed?

Naast af gaan op de keurmerken die we hierboven hebben beschreven, zijn er nog enkele andere belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kopen van speelgoed. Deze aanvullende overwegingen helpen ervoor te zorgen dat het speelgoed niet alleen veilig is, maar ook geschikt en leuk voor het kind.

1. Leeftijdsaanbeveling

Een van de eerste dingen om naar te kijken is de leeftijdsaanbeveling op de verpakking. Speelgoedfabrikanten geven meestal een leeftijdsbereik aan voor welke kinderen het speelgoed het meest geschikt is. Het is belangrijk om deze leeftijdsindicatie serieus te nemen, omdat het speelgoed is ontworpen met de ontwikkelingsfase en vaardigheden van kinderen in gedachten. Speelgoed voor oudere kinderen kan kleine onderdelen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor jongere kinderen.

2. Interesses en ontwikkelingsniveau

Let op de interesses en het ontwikkelingsniveau van het kind bij het kiezen van speelgoed. Elk kind is anders en heeft verschillende interesses en behoeften. Denk na over wat het kind graag doet en welke activiteiten en speelgoed het meest geschikt zijn voor zijn of haar ontwikkelingsfase. Weet je door deze tip niet precies wat je zou moeten kopen? Dan is het altijd nog een heel goed optie om het te vragen aan de ouders. Die kunnen je vaak wel helpen met 1 of 2 leuke tips.

3. Veiligheidsaspecten

Naast de keurmerken is het belangrijk om te controleren of het speelgoed veilig is voor je kind. Vermijd speelgoed met scherpe randen, losse onderdelen of kleine onderdelen die een verstikkingsgevaar kunnen vormen. Let ook op eventuele waarschuwingen op de verpakking over mogelijke risico’s. Dit zou, als je let op bovenstaande eigenlijk niet mogen gebeuren, maar toch is het altijd goed om even te controleren of het speelgoed dan dus ook echt veilig is.

4. Duurzaamheid en kwaliteit

Duurzaamheid en kwaliteit zijn belangrijke factoren bij het kopen van speelgoed. Kies voor speelgoed dat goed is gemaakt en bestand is tegen ruw spelen. Goed gemaakt speelgoed gaat langer mee en biedt meer speelplezier. Duurzaam speelgoed is ook beter voor het milieu en helpt afval te verminderen.

kleurrijk houten speelgoed

Conclusie speelgoed keurmerken

Met deze tips en de keurmerken die je hierboven hebt gevonden, hoop ik dat je het beste cadeau hebt kunnen vinden voor het kleine manneke of meisje! Ben je nog op zoek naar het perfecte cadeau? Dan heeft cadeautipsvoorkinderen.nl cadeautjes voor iedere leeftijd uiteen gezet zodat je de perfecte keuze alsnog kunt maken. Zo weet je zeker dat je een fantastisch cadeau kiest dat ook nog eens veilig en verantwoord is voor het kind.

Lees ook deze blogs

Verlanglijstjes overzicht
Spelen met poppen
Kinderboekenspel
Muziek speelgoed

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.