Spelen met poppen – een manier om ontwikkeling te stimuleren

We wisten dat spelen goed is voor kinderen, maar nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het spelen met poppen de ontwikkeling stimuleert. Barbie en neurowetenschappers hebben samen een een nieuwe studie gewerkt.

spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling

Barbie® en neurowetenschappers

Barbie® en neurowetenschappers van de universiteit van Cardiff hebben samen aan een nieuwe studie gewerkt. Het idee was om een beeld te krijgen wat voor effect spelen met poppen op de hersenen heeft. Spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling, maar op welke manier? En is die voor alle kinderen over de hele wereld hetzelfde? Sinds kort delen ze hun bevindingen. Het schijnt namelijk dat de emotionele en sociale vaardigheden positief worden ontwikkelt wanneer ze met poppen spelen. Zelfs als ze alleen spelen!

spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling

Spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling – 33 kinderen onderzocht

Anderhalf jaar heeft senior docent Sarah Gerson en haar collega’s onderzocht op welke manier spelen met poppen de ontwikkeling stimuleert. Ze gebruikten daarvoor “neurobeeldvormingtechnologie”. De hersenactiviteit van 33 kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud werden onderzocht, terwijl ze aan het spelen waren met een paar barbiepoppen. Hierbij ontdekten ze dat er een gebied in de hersenen (pSTS) wordt geactiveerd die zich bezig houdt met de verwerking van empathisch en sociale informatie. Ook lichtte het op als het kind alleen speelde. En het mooie is… het bleek voor jongens en meisje hetzelfde te zijn!

Handig voor later

Dit blijkt een nieuwe bevinding te zijn. Het gebied dat gestimuleerd wordt, tijdens het spelen met poppen, gebruiken we specifiek als we denken aan anderen. Gevoelens of gedachtes. Ook moedigt het spelen met poppen aan om een denkbeeldige wereld te creëren. Ze moeten tijdens het spelen nadenken over hoe de poppen met elkaar om gaan. Hierdoor oefenen ze sociale vaardigheden die ze op latere leeftijd nodig hebben. Doordat dit onderzoek op zes verschillende continenten is gedaan, kunnen ze zeggen dat het niet gebonden is aan een bepaald land! Het spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling in elk land.

Wat deden ze tijdens de studie?

Om alles goed met elkaar te vergelijken hebben ze vier verschillende dingen gedaan.

  • Alleen spelen met poppen
  • Samen spelen met poppen (de onderzoeksassistent)
  • Alleen spelen op de tablet
  • Samen spelen op de tablet (de onderzoeksassistent)

Er werden verschillende barbiepoppen en -speelsets gebruikt. Maar voor elk kind was het telkens hetzelfde. En werd alles op dezelfde plek gelegd. De spelletjes op de tablet waren open en creatieve spelletjes zodat er een gelijkwaardige vergelijking zou zijn.

Spelen met poppen versus tablet

Uit het onderzoek kwam dat de hersenactiviteit op het sociale en empathische gebied meer werd gestimuleerd tijdens het spelen met de barbies dan tijdens het spelen op de tablet. Je kan dus zeggen dat het spelen met poppen de ontwikkeling stimuleert. Creatieve spelletjes spelen op een tablet stimuleert deze plek (pSTS) een stuk minder. Door te spelen met poppen stimuleer je sociale vaardigheden die kinderen nodig hebben. Reden te meer om ze zowel voor meisjes als voor jongens te kopen!

spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling

Poppen voor meisjes, én jongens

Zoals ik al eerder beschreef is het effect op jongens en meisjes hetzelfde. Het is dan ook erg goed voor jongens om ook met poppen te spelen. Helaas wordt het in onze maatschappij vaak afgedaan dat spelen met poppen echt iets voor meisjes is. Maar deze studie toont aan dat jongens er ook baat bij hebben. Waarom dit dan niet stimuleren?

Spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling

Het spelen met poppen stimuleert de ontwikkeling van kinderen en dat wil toch iedereen? Helaas zie je op tv reclames alleen de meisjes met poppen spelen. Dat zou toch moeten veranderen? Jongens en meisjes, laat hen beide spelen met poppen en barbies. Dat is namelijk erg goed voor hun ontwikkeling. Vooral op sociaal gebied!

Lees ook deze blog over Barbie met het syndroom van Down

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.