Color Guard. Een onbekende, maar geweldige hobby

Ballet, hiphop, showgroepen zijn bekende “danshobby’s”. Color guard valt ook onder de categorie dans, maar is heel wat meer dan alleen een dansgroep.

Meer dan dansen alleen

Maar wat is het dan precies? Color guard is een groep jongens en meiden die op muziek dansen met attributen. Het hoofdattribuut is de vlag, maar zo wordt er ook gebruik gemaakt van handvlaggen, linten, rifles en sabres. En qua dans maken ze gebruik van verschillende stijlen. Je leert dus niet één stijl. Hoe leuk is dat?

Color guard

Color guard is voor meisjes én jongens

In zo’n groep zitten niet alleen meisje, maar ook veel jongens beoefenen deze sport. Het gebruik van de rifles en sabres maakt het heel stoer en dan willen de meeste jongens wel dansen! Er zijn wel groepen die alleen maar meisje hebben. Maar Trinity uit Leidschendam heeft in allebei de Color guard groepen een jongen.

Elk seizoen een nieuwe show

Elk seizoen ( een schooljaar) werken de Color guards aan een nieuwe show. De staff (de trainsters) verzinnen een thema en zoeken daar muziek bij. Wanneer ze dat hebben bedacht wordt de show ingevuld met dans. Een thema kan een disney film zijn of je beeld een nummer uit zoals haai-alarm. Alles kan. Zo zijn er kinderen die heel goed kunnen dansen, maar ook kinderen die niet zo goed kunnen dansen kunnen toch mee doen. Er wordt gekeken naar iedereens talent en daar maken ze gebruik van. Zo kan iedereen op zijn best mee doen!

Wedstrijden van Color guard Nederland

De groepen werken elk seizoen aan een nieuwe show. Met deze show doen ze van januari tot en met maart mee met de wedstrijden van CGN. Op verschillende locaties in Nederland worden er contesten gehouden. Tijdens zo’n contest laten de color guard hun show zien op de vloer in een grote gymzaal. Aan het einde van het seizoen zijn de finals en wordt er beslist wie zich Nederlands kampioen mag noemen. Tijdens de wedstrijd spreekt een jury in wat ze van je show vinden. Dit kan je via een app terug luisteren. Zo kan de Color guard groep hun show steeds verbeteren.

Color guard

Optredens in binnen- en buitenland

Niet alleen doe je mee met wedstrijden, tussendoor zijn er ook optredens met Color guard. Sommige groepen doen dit alleen, bijvoorbeeld op een braderie, en andere groepen doen dit met een showband. Trinity doet dit allebei. Ze verzorgen zelf optredens, maar lopen ook voor Showband ’75. Regelmatig zijn ze dan ook in binnen- en buitenland te vinden. Tijdens de optredens met Showband ’75 lopen ze voor de band met een vlag of poms.

Mijn eigen groepen

Een tijdje heb ik dit zelf gedaan bij FB drum and bugle corps. Dit vond ik zo leuk dat ik in 2011 mijn eigen groep heb opgericht: Trinity. Met een klein groepje van 7 meiden ben ik begonnen en in 2013 zijn we gaan deelnemen aan de wedstrijden van CGN. In 2014 werden we kampioen in de kids class.

Nog steeds geef ik met veel plezier les en heb ik inmiddels twee groepen. De kinderen zijn geweldig om mee te werken en ik vind het een uitdaging om elke keer weer twee geweldige thema’s te bedenken. Iedereen kan mee doen of je nu kan dansen of niet. Het is anders dan andere sporten en niet overal bekend. Sinds kort doet mijn dochter van bijna drie ook mee en ze vindt het helemaal geweldig. Kort gezegd, Color guard is voor iedereen!

Color guard
Color guard voor jongens en meisjes

Op zoek naar meer kindersporten? Noomps heeft ook een mooi overzicht!

Wist je dat 6 jaar een mooie leeftijd is om een hobby uit te kiezen?

Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.