Muziek ontwikkelt! Het jonge kind – een cursus voor professionals
Een paar weken terug ging ik naar een trainingsdag van de gastouderfabriek: Muziek ontwikkelt! Het jonge kind. Als gastouder is het belangrijk om af en toe trainingen te volgen. Zo blijf je bij in je eigen vakgebied en blijft je kennis dus up-to-date. En deze training is er een die ik persoonlijk alle opvoeders, gastouders en pedagogisch medewerkers aan zou willen raden. Lees je mee waarom?
Gastouderfabriek
Veel gastouders beseffen zich niet dat trainingen volgen een goede investering is in je eigen bedrijf of willen alleen maar de trainingen die door gastouderbureaus worden georganiseerd. Het is soms best lastig natuurlijk om als zelfstandige ergens interessante trainingen te volgen die volledig passen bij je doelgroep. Gelukkig heeft Ottavia van den Broek van de gastouderfabriek hier een oplossing voor gevonden.
Ottavia wil erkenning voor dit vak, zet zich in voor professionalisering en vindt het tijd worden dat gastouderschap een nieuw imago krijgt; een imago dat past bij dit waardevolle en belangrijke beroep.
De training Muziek ontwikkelt! Het jonge kind

De training Muziek ontwikkelt! Het jonge kind wordt gegeven door 2 heren.
Léon Packbier (orthopedagoog muziekbeoefening en eigenaar More in Music) en Drs. Roger Brakelé (ontwikkelingspyscholoog en pianodocent). Samen zijn zij eigenaar van muziekontwikkelt. Het leukste van deze trainingsdag vond ik de afwisseling tussen de wetenschappelijke aanvulling van Roger en de praktijkgerichte voorbeelden en opdrachten van Léon. Samen zijn zij wat betreft het ideale duo om deze succesvol training te geven.

Waarom de training Muziek ontwikkelt! ?
Veel kinderen brengen een groot deel van hun eerste kinderjaren bij de opvang door. Met pedagogische activiteiten worden de kinderen begeleid, daar horen ook liedjes en muziek bij. Maar ben jij nu echt bewust van de uitzonderlijk stimulerende invloed die muziek heeft bij de ontwikkeling van kinderen? Hoe kun je muziek inzetten en gedrag beïnvloeden? En wat is de wetenschappelijke onderbouwing hiervan? Dit alles leerde Léon en Roger mij en andere gastouders in deze training en ik zal een paar interessante feiten delen met jullie.
De training was ingedeeld in 4 hoofdstukken.
Muziek in onze samenleving
Muziek is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Waar vroeger de radio, elpees en cassettebandjes nog het belangrijkst waren is het nu de radio, cd’s, mp3 en Youtube. Er zijn zoveel keuzemogelijkheden aan zenders en muzieksoorten dat het voor jonge kinderen ook valkuilen meebrengt. Veel mensen hebben bijvoorbeeld heel de dag de radio aanstaan. Hoe zacht jij ook denkt dat het aanstaat voor de jonge kinder oren kan dit nog best hard zijn. Als het de hele dag als achtergrond muziek aanstaat kan dit tot een ruis gaan vormen waardoor kinderen luister moe worden. Wil je dan echt met muziek aan de slag dan hebben zij hier geen zin meer in. Muziek ontwikkelt alleen als je het niet teveel aanbiedt.

Zelf werk ik veel met kinderliedjes met de kinderen. Als onderbouwing knutsel ik erbij en per thema/ seizoen staan er een aantal liedjes centraal. Het is namelijk belangrijk dat je maximaal 10 liedjes per keer aanbiedt. En hou alsjeblieft rekening met het tempo van het liedje en neem de tijd om woorden goed uit te spreken!
Pictogrammen werken erg fijn voor kinderen zo weten ze precies welk liedje er aan gaat komen en je kunt er ook allemaal spelletjes meedoen. Neurie eens een nummer en laat ze het bijbehorende pictogram erbij zoeken bijvoorbeeld.

In de trainingsruimte lagen veel muziekinstrumenten. Veel gebruik ik ook met de kinderen.

Misschien dat ik volgend jaar wel in de rechter platte trommels, de sound shapes, ga investeren, ze nemen veel minder ruimte in en door de vormen en kleuren kun je er vele kanten mee op.
Werken met muziek
Zeg eens eerlijk heb jij vaak de muziek aanstaan? En kies je dan vaak voor muziek die je jezelf leuk vindt? Waarom zet je nooit eens heavy metal op? Omdat je het zelf niet mooi vindt? Waarom denk jij dat het slecht zou zijn voor je kind? Of klassieke muziek vind je dat saai? Denk je dat je kind dat ook saai zal vinden? Als volwassenen zijn wij een meester van het invullen voor een ander en onze eigen vooroordelen over brengen op onze kinderen. Maar zelf ontdekken en zelf voorkeuren ontwikkelen is erg belangrijk. Varieer dus eens met muziek en niet alleen je eigen voorkeuren.
Ga niet muziek luisteren als je wilt gaan voorlezen, maar zet bijvoorbeeld rustige achtergrondmuziek op als Enya als je aan tafel gaat met de kinderen.
Luister ook eens alleen instrumentaal misschien gaan de kinderen wel spontaan zelf liedjes verzinnen! Muziek ontwikkelt als je het op de goede manier aanbiedt.
Heb je geen muziekinstrumenten in huis? Ik denk het wel! pak een paar pollepels en ga eens luisteren wat voor muziek de stoel, de tafel, de bank, de kast, de verwarming maakt! En die pannen, die zijn geweldig om muziek mee te maken. Pak een lege rol keukenpapier, doe daar eens rijst in en tape hem dicht. Of maak sensorybottles zodat ze kunnen zien wat er zo’n leuk geluidje maakt.

Werk ook eens met handpoppen of poppenkast poppen en varieer met emoties, stemgeluiden, typetjes
Muziek stimuleert de totale ontwikkeling
Praat jij met hoge tonen tegen een baby of gewoon? En hoe doen kinderen dit? Die gaan ook met hoge tonen praten tegen een baby let maar eens op! Muziek is belangrijk voor verschillende ontwikkelingsgebieden en dat ontwikkelen we al in de buik!
Hiermee wil ik gelijk even een belangrijke tip geven die ik van de heren heb geleerd. Vroeger had je van die mama kettingen met een bel erin die tegen de buik aankwam. Deze ging steeds tinkelen zodra mama dan bewoog. Het idee erachter was dat zodra het kindje dan geboren was het geluid herkende en kalmeerde. Maar inmiddels zijn ze er achter gekomen dat dit voor een baby helemaal niet rustgevend is. Het geeft juist teveel prikkels waardoor het al overprikkeld is in de buik bij mama! Niet meer doen dus! Muziek ontwikkelt maar kan ook overprikkelen!

- De motorische ontwikkeling wordt met muziek gestimuleerd. Kinderen gaan dansen en bewegen!
- De sociaal emotionele ontwikkeling wordt met name gestimuleerd door SAMEN te zingen en te spelen. Zo is bewezen dat kinderen die muziek maken sneller bereid zijn om anderen te helpen.
- Spraak en taal wordt ontwikkeld door de klank van woorden en zinstructuren via kinderliedjes.
- Sensomotorisch wordt muziek ontwikkelt door te voelen en te kijken naar muziek (instrumenten en trillingen)
- Cognitief legt muziek belangrijke verbindingen tussen de hersendelen.
- Conatief door muziek leer je stevig in je schoenen te staan en trots te zijn op wie jij bent.
Dit en nog veel meer leer je tijdens de training muziek ontwikkelt! van de gastouderfabriek. Een echte aanrader wat mij betreft! Na afloop ontvang je uiteraard een certificaat.
Meer spel en speelgoed gerelateerde blogs:
- Kinderliedjesboek
- muziek op schoot
- koffertje vol muziek
- Een speeltafel voor in de auto – de Snack & Play travel tray een uitkomst!
- Houten kralen ketting kind- een fijne motoriek
- Schaapje Schaapje heb je witte wol – een kinderliedjesboek knutsel
- Poppedijn is de speciaalzaak voor houten speelgoed in Delft al ruim 35 jaar
- Speelmat wereldkaart – een educatieve fijne mat voor kinderen
- Thema Kleding een educatief thema voor peuters en kleuters
- Shoplog Action Sinterklaas en Herfst – een overzichtsblog
- Drollendraaiende eenhoorn van Playdoh – een lachwekkend kleispeeltje
- CD voor kleine kinderen – Ba-boem! Een klassieke van Krulmuziek
- Menara van 999 games – een bordspel vanaf 10 jaar
- Smart Games en SmartMax – een reisspel voor kinderen
- Modderdag – een heerlijke dag voor kinderen
- Tijn traktor en zijn vrienden de nieuwe Toet Toet auto’s
- Biobuddi bouwblokken van Nederlandse bodem – een tip
- Ravensburger TipToi mijn grote Wereldatlas – een tip
- Top tien verlanglijst, een lijst met populaire items
- Junior doolhof Frozen van Ravensburger – een betoverend spel
- Baby Innovation Award 2023 – een lijst met nominaties - 04/02/2023
- The Ultimate Pubquiz- een perfect idee voor online teamuitje - 04/02/2023
- Negenmaandenbeurs 2023 – een dagje uit in babyland - 27/01/2023
Interessant artikel! Het zet me aan het denken. Op dit moment luister ik naar klassieke muziek via mijn computer.