Skip to Content

Muzikale teambuilder, ga samen een djembé workshop volgen!

Wist je dat het maken van muziek ontzettend goed is voor de hersenen? Waarom dan niet op zoek gaan naar een muzikale teambuilder? Ben je op zoek naar een nieuw teamuitje of wil je jouw team goed leren om samen te werken dan is het volgen van een djembé workshop echt iets voor jullie! Ik leg je graag uit waarom je samen, als team, iets muzikaals moet doen.

Muzikale teambuilder
foto van pexels.com gemaakt door Askar Abayev

Een muzikale teambuilder

Regelmatig zijn er bij bedrijven teamdagen of studiedagen. Die dagen zijn er om als team beter op elkaar ingespeeld te raken of om samen verder te komen in het bedrijf. Daar kan je mensen voor vragen en er zijn speciale trainingen, maar je zou dus ook een workshop kunnen volgen. Het idee is om samen, als team, naar een doel te werken. Wist je dat een muzikale teambuilder het samenwerken verbetert? Muziek is goed voor je hersenen. Het zorgt voor een betere verbinding tussen je rechter- en linkerhersenhelft.

Tijdens het maken van muziek gebeurd er zo ontzettend veel in de hersenen. Het is bijna niet samen te vatten. Door het maken van muziek activeer je het complete brein. Het ritme, de melodie en het actief mee doen hebben allemaal invloed op andere delen van je hersenen. Tijdens het spelen gebeurd er van alles in je hoofd. Je bent namelijk bezig met je motoriek, je geheugen, het taalkundig gebied en je emoties. Allemaal andere gedeeltes in je hersenen. Do I need to say more?

Djembé workshop

Nu je dat weet heb ik misschien wel een leuke tip voor je. Wist je dat er een djembé workshop is die je op jouw locatie kan laten komen? Ideaal voor zo’n studiedag of teamdag. Of je nu muzikaal bent of helemaal niet, iedereen houdt wel van een beetje trommelen, toch? Muziek verbindt en deze workshop dus ook. Ga lekker zitten, stop de djembé tussen je benen en geniet van de West-Afrikaanse sferen. Iedereen kan mee doen.

Muzikale teambuilder spelen
foto van pexels.com gemaakt door Thirdmand

Djembé voor jong en oud!

Of je nu een jong team hebt of voornamelijk ouderen. Het maakt allemaal niet uit. Djembé kan je zowel zittend als staand bespelen. Niemand heeft meer een excuus om niet mee te doen. Daarnaast is het heel makkelijk te differentiëren. Iemand die het lastig vindt kan alleen op de beat slaan, terwijl iemand die iets meer uitdaging nodig heeft meer de melodie kan doen. Zo is het voor iedereen leuk en uiteindelijk dus ook voor degene die het heeft geregeld.

Geen ritme gevoel voor muzikale teambuilder

Nu hoor ik je al denken, maar mijn ritme gevoel is drie keer niks. Dat maakt dus helemaal niet uit! En daarnaast passen ze hem vast aan op ieders niveau. Het is heerlijk om met muziek bezig te zijn en om (waarschijnlijk) even goed samen te lachen. Ook al heb je geen ritme gevoel je gaat vanzelf wel met het ritme mee. Zodra je de klanken hoort van de djembé kan je gewoon niet stilzitten. En doordat je samen met iedereen speelt, ga je al snel mee met hun ritme. Een super idee voor een muzikale teambuilder!

Teamdag studie

Teambuilden of studie?

Nu je weet dat je ook voor een muzikale manier kan kiezen is het misschien goed om te weten wat de verschillen zijn tussen beide. Wanneer je kiest om je team te verrijken door het geven van een studie kan je ervan uitgaan dat je niet het hele team bediend. Niet iedereen heeft behoefte aan een dag vol nieuwe feiten. Vaak vinden mensen het ook heel vervelend om een hele dag lang stil te zitten. Een muzikale teambuilder wordt vaker positief ontvangen!

Wanneer je gaat voor een muzikale teambuildingsdag dan kan je ervan uit gaan dat je lekker gaat bewegen. Niet iedereen zal de activiteit leuk vinden, maar je doet het wel samen. Daarnaast is het heel goed voor de samenwerking. Mensen leren elkaar op een andere manier kennen en zien ook de andere kwaliteiten van elkaar. Het is goed om vooraf uit te zoeken wat jij op dit moment belangrijk vindt voor jouw team. Wil je hun samenwerking verbeteren of toch liever hen iets bij brengen qua kennis?

Waar komt de djembé vandaan?

Misschien vind je het ook wel leuk om te weten waar het vandaan komt. Oorspronkelijk komt de djembé uit West-Afrika waar ze het gebruikten als middel om met elkaar te communiceren. Kleine dorpjes konden zo berichten aan elkaar doorgeven. Het is al zeker honderden jaren oud. Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van de djembé, maar dat hij uit Afrika komt is zeker. Wat we weten is dat het ontstaan wel terug gaat naar de 12de eeuw. Een eeuwenoud instrument dus! En gaaf voor een muzikale teambuilder.

Feitjes over de djembé

Wist je dat

  • de bovenkant van een djembé meestal een diameter heeft tussen de 30 en de 38 centimeter?
  • Het gewicht tussen de 5 en 13 kilogram zit?
  • de onderkant op een vaas lijkt?
  • je er verschillende geluiden mee kan maken?
  • de djembé pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw buiten Afrika bekend is geworden?
  • je op verschillende manier met je hand erop kan slaan en dat daardoor het geluid veranderd?
  • je ook djembés hebt voor kinderen?
Muzikale teambuilder samen
foto van pexels.com gemaakt door Askar Abayev

Andere muzikale teambuilders

Daarnaast zijn er ook nog veel meer workshops te vinden die een muzikale kant hebben. Wat dacht je van een boomwhackers workshop? Heel makkelijk voor iedereen om aan mee te doen. Ikzelf heb ooit met een team een muziekquiz gedaan. Ook dan ben je met muziek bezig. Een vriend van mij heeft ooit een DJ workshop gehad die het hele team erg geweldig vond. Zo kan je ook een cursus flamenco dansen doen. Er is zoveel te kiezen!

Voor een muzikale teambuilder hoef je niet zelf muziek te maken. Gebruik maken van muziek is natuurlijk ook mogelijk. Ik weet zeker dat jouw team het erg gaat waarderen wanneer je iets anders kiest dan normaal. Lekker bezig zijn in plaats van te luisteren en stil te zitten. Samen iets doen zorgt voor een beter werkend team en daar heb jij, als bedrijf, profijt van!

Welke muzikale teambuilder ga jij gebruiken de volgende keer?

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.