Het Prehistorisch dorp; een stapje terug in de tijd

Geschiedenis heeft alles gemaakt tot wat het nu is. Terug in de tijd gaan is voor veel mensen dan ook een interessant iets en laat dat nu precies zijn wat je kunt doen bij Het Prehistorisch dorp in Eindhoven. Samen ga je op onderzoek uit en kom je erachter hoe mensen leefden, aan eten kwamen en wat kinderen deden als ontspanning. Toen waren er nog geen smartphones, Ipads en spelcomputers..

Het ontstaan van Het Prehistorisch dorp

In Eindhoven vind je al sinds 1982 Het Prehistorisch dorp. Destijds ontstaan omdat studenten van de Eindhovense lerarenopleiding het initiatief namen om een prehistorisch dorp te bouwen. Zo konden scholieren ervaren hoe het leven vroeger geweest kan zijn. Het museum is destijds bekend als Het Prehistorisch OpenluchtMuseum.

In 2001 krijgt het museum een Europese subsidie waardoor er meer reconstructies komen van de middeleeuwse geschiedenis van Eindhoven. Het krijgt daarmee ook een nieuwe naam; Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven (afgekort HOME). Maar in 2016 keert het openluchtmuseum terug naar zijn oorspronkelijke naam en heet het weer Het Prehistorisch dorp.

Door de jaren heen is er vooral veel achter de schermen gebeurd wat te maken heeft met de naamwisselingen en subsidies. Maar het dorp is altijd blijven groeien en ontwikkelen. Steeds meer reconstructies zijn erbij gekomen om zo een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van hoe het leven vroeger was, hoe onze geschiedenis was. Het is zeker een bezoekje waard!

Op ontdekking

Het Prehistorisch dorp is een museum waarbij jij als bezoeker aan zet bent. Jij bepaalt hoe je dag gaat verlopen en wat je allemaal gaat zien. Het is een museum waarbij je zelf heel actief dingen gaat ondernemen. Er is genoeg te doen en dat maakt het een actief uitje voor het hele gezin.
Het Prehistorisch dorp is een echte belevenis. Er is zoveel te doen dat je je hier geen minuut hoeft te vervelen. Je duikt terug in de tijd en beleeft echt hoe het leven in deze tijd is geweest. Geen saaie vitrines met voorwerpen of dia’s op een beeldscherm. Welkom in de Prehistorie tot de late middeleeuwen!

Bron: website Het Prehistorisch dorp

Activiteiten in het Prehistorisch dorp

Het Prehistorisch dorp staat bol van de activiteiten. Door het gehele dorp vind je bordjes met uitleg van bepaalde activiteiten die je zonder begeleiding van een ‘bewoner’ van het dorp kunt doen, zoals steentjes gooien, hut bouwen, muziek maken en vlot trekken. De gebouwen zijn allemaal vrij toegankelijk en bij sommige kun je zelfs naar de bovenverdieping voor een prachtig uitzicht over het dorp.

Naast de activiteiten zonder begeleiding, vind je ook een aantal activiteiten waarbij begeleiding aanwezig is voor de veiligheid. Hierbij kun je denken aan broodjes bakken boven een vuur, vuur maken, munten slaan en boogschieten. De ‘bewoners’ in klederdracht helpen je bij het uitvoeren van de activiteit en voorzien je van alle informatie over hoe het vroeger allemaal ging.

Mocht je een echte avonturier zijn en niet bang zijn voor water, dan trek je een zwemvest aan en stap je in één van de kano’s die klaarliggen aan de waterkant. Lekker een stukje varen op het water!

Het Prehistorisch dorp

Audiotour

Vind je het fijn om lekker in je eigen bubbel het dorp te verkennen in plaats van een rondleiding te volgen of om met een groep mensen rond te lopen? Kies dan voor de audiotour die beschikbaar is. Aan de hand van bordjes loop je langs 12 speurpunten en zo leer je meer over de punten waar je langskomt op je eigen tempo en interesse. Tip; neem je oordopjes mee of koop ze aan de kassa.

Schoolreisje / uitstapje

Ik had het geluk dat ik met de groepen 7 van de school waar ik werk mee mocht op het uitstapje naar Het Prehistorisch dorp. Met een groepje kinderen heb ik het dorp mogen verkennen en ik keek mijn ogen uit. De kinderen vonden het vooral leuk omdat zij de vrijheid hadden om lekker rond te lopen en op ontdekking te gaan. Geen langdradige rondleidingen, vitrines bekijken of stil door ruimtes heen lopen en niets mogen aanraken. Hier is aanraken juist een vereiste! Zo beleef je de activiteiten nog meer en ervaar je echt hoe het leven in de prehistorie tot de middeleeuwen was. Hier draait het om kijken, helpen, spelen en meedoen. Samen leren, samen ontdekken en vooral samen doen!

Speuren

Bij aanvang van ons bezoek als school aan het Prehistorisch dorp kregen we een plattegrond met aan de andere zijde ervan een soort van speurtocht. Door 6 raadsels op te lossen verkrijg je letters die samen een woord vormen. Heel eerlijk; de kinderen hebben hier eigenlijk niets mee gedaan. Niet omdat het niet leuk was om te doen, maar omdat er zoveel te doen is dat de kinderen lekker op ontdekking uit wilden gaan. Daarbij moet ik ook zeggen dat ons bezoek redelijk kort was (we waren van +/- 12.00 uur tot 14.00 uur aanwezig) en we dus liever met zijn allen het dorp wilden verkennen in plaats van een speurtocht te doen.

Het maken van de speurtocht, het ontmoeten van de ‘bewoners’ en het doen van de activiteiten; het draagt allemaal bij aan een heel interactief schoolreisje / uitstapje. Je kunt je in Het Prehistorisch dorp makkelijk uren vermaken. Omdat het allemaal voornamelijk buiten te doen is, is het wel fijn als het weer een beetje meewerkt. Mocht dat niet zo zijn is dat nog geen ramp; er zijn genoeg oude boerderijen en andere plekken waar je even kan schuilen. Kijk je dan meteen even goed rond? Er is genoeg te zien!

Kinderfeestje of zakelijke bijeenkomst?

Naast de mogelijkheid tot het organiseren van een schoolreisje / uitstapje, is het ook mogelijk om je verjaardag te vieren in Het Prehistorisch dorp. Net als het boeken van een zakelijke bijeenkomst. Check de website voor meer informatie.

Vrijwilligers in Het Prehistorisch dorp

Het Prehistorische dorp draait echt op vrijwilligers. Deze mensen leggen hun ziel en zaligheid in het informeren van mensen tijdens hun bezoek. Van het ontvangst bij de ingang tot het begeleiden en welkom heten van groepen mensen of groepen kinderen van scholen enz.

De vrijwilligers die echt in het dorp aanwezig zijn (dus niet de mensen van het ontvangst) zijn in klederdracht en laten daarbij ook vaak oude ambachten zien. Op het centrale plein is er een echte steenoven aanwezig waar een man laat zien hoe je dingen kan bakken. Ook is daar een vrouw te vinden die een ambacht aan het uitvoeren is.

Het Prehistorisch dorp

Eenmaal dichterbij begint zij te vertellen over ‘haar’ ambacht en trekt zij de aandacht van de kinderen waarmee ik op pad ben. Ze begint te vertellen over het gebruik van munten in deze tijd en hoe dat vroeger ook al gedaan werd. Maar dat vroeger munten met de hand werden gemaakt en niet door een machine net zoals tegenwoordig. Met een hamer en een soort stans kan zij munten slaan. Deze munten van vroeger waren gemaakt van tin. In de munten werd dan een soort van afbeelding geslagen; vaak een weerspiegeling van het land.

Muntjes slaan

Eerst laat de vrouw zien hoe dit gedaan werd, daarna zijn de kinderen aan de beurt. Om beurten mogen zij hier hun eigen munt slaan, met de afbeelding van een leeuw. De Nederlandse leeuw die al een aantal jaren terug in de tijd gaat qua betekenis. Eenmaal geslagen moeten de kinderen met speciale scharen de munt uitknippen. De munt mag meegenomen worden naar huis; hoe tof is dat! Een echt tastbaar aandenken aan deze dag vol activiteiten!

De vrouw vertelde haar verhaal zo vol met passie en kennis, dat we best lang zijn blijven ‘hangen’. De kinderen gingen zelfs vragen aan haar stellen en het gesprek bleef zo op gang. Heel mooi om te zien dat geschiedenis niet altijd het stoffige schoolboek hoeft te zijn maar ook een weerspiegeling kan zijn van een verhaal. Een verhaal verteld door een persoon waardoor de kinderen een beeld hebben kunnen krijgen van een bepaalde situatie. Hierdoor zal de informatie die zij hebben gehoord van deze vrouw hen ook beter bijblijven dan een pagina uit het geschiedenisboek.
Echt een compliment naar de vrijwilligers; zij zorgen ervoor dat de belevenissen nog meer betekenis en vorm krijgen.

Goede ervaring met Het Prehistorisch dorp

Het uitstapje dat ik mee mocht begeleiden was helaas niet van heel lange duur. De kinderen hebben echter genoten. Uitspraken als ‘Juf, ik wist niet dat een museum zo leuk kon zijn’ tot ‘Ik wil eigenlijk nog wel een keer terug’ weerspiegelen denk ik heel mooi wat de kinderen van Het Prehistorisch dorp vonden. Ook ik moet zeggen dat ik onder de indruk was. Vooral door het feit dat er ‘bewoners’ in het dorp aanwezig waren die echt een meerwaarde zijn in mijn ogen. Het dorp leeft echt en dat maakt dat de ervaring van teruggaan in de tijd net echt is.

Het feit dat de kinderen hier vrij rond mogen lopen, eigenlijk alles wel aan mogen raken en daarnaast ook nog eens kunnen ervaren hoe het is om bepaalde dingen te doen uit het verleden maakt de ervaring compleet. Welk kind wil er nu niet proberen om vuur te maken, graan te malen of boog te schieten?

Opzet van het dorp

Het dorp is ruim opgezet, goed onderhouden en voor iedereen goed toegankelijk. In bijna alle boerderijen / gebouwen mag je in om een kijkje te nemen en is het vaak ook aangekleed naar hoe het er vroeger uitzag. Je ziet hoe de mensen sliepen, zaten of aten binnen; erg indrukwekkend. Voor een versnapering kan je op het centrale plein terecht en ook zijn er gewoon normale wc’s op het terrein aanwezig. Het straalt echt een dorp uit de Prehistorie tot de middeleeuwen uit.

Een bezoek aan dit museum is naar mijn mening alleen niet voor alle leeftijden even geschikt. Tuurlijk zullen kleinere kinderen (+/- 4 à 5 jaar) zich hier ook goed vermaken met een aantal activiteiten die er zijn en het feit dat zij lekker kunnen rondlopen en rennen. Maar omdat er ook een achterliggende boodschap bij dit museum hoort is het naar mijn idee voor de wat oudere kinderen beter behapbaar en snappen zij beter de insteek van dit museum.

Nationale Museumweek

Misschien hebben jullie wel eens gehoord van de maand van de Geschiedenis? Van 4 tot en met 10 April 2022 is het tijd voor iets soortgelijks, namelijk voor de Nationale Museumweek. Gedurende deze week staan er speciale activiteiten op het programma bij honderden musea. Het Prehistorisch dorp doet hier ook aan mee en dat betekent dat je gedurende deze week iedere weekdag deel kunt nemen aan een gratis rondleiding. Onder begeleiding van een historische bewoner leer je het dorp nog beter kennen en kan je vragen stellen die bij je opkomen. Dit is de ideale aanvulling op je bezoek aan het Prehistorisch dorp.

Daarnaast tref je in de historische gebouwen van het dorp dorpsbewoners aan, die je meer vertellen over het leven in bijvoorbeeld de middeleeuwen en hun ambachten laten zien. Ze delen hun kennis maar al te graag met iedereen. Duik jij mee het verleden in tijdens de Nationale Museumweek of breng je gewoon een keer een bezoekje aan Het Prehistorisch dorp? Check de website voor meer en de meest actuele informatie.

Het Prehistorisch dorp

Het Prehistorisch dorp is te vinden in Eindhoven:
Het Prehistorisch Dorp
Boutenslaan 161 B
5644 TV Eindhoven


Openingstijden:
Het Prehistorisch dorp is open van 26 maart tot en met 30 oktober 2022.
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

plattegrond

Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.