Zuiderzeemuseum, terug in de tijd van de Zuiderzee!

Bekijk de huisjes van vroeger. Leer van de mensen die er rond lopen, speel spelletjes van vroeger en verkleed je met kleren uit die tijd. In het Zuiderzeemuseum kan het allemaal. Een heerlijk dagje uit voor kinderen van alle leeftijden!

Boot zuiderzeemuseum

Met de boot of toch lopen?

Museum, pretparken of bioscoopfilms. Wij vinden het heerlijk om als gezin er op uit te gaan. Het Zuiderzeemuseum hadden we nog niet bezocht, dus prikten we een dag om er naar toe te gaan. Een zonnige dag in juni was perfect voor dit uitje. Op de website staat waar je kan parkeren. Hou dit in de gaten, want dit kan nog weleens verschillen. Auto geparkeerd? Dan wordt het tijd om te kiezen hoe je naar het museum wil gaan. Kies je voor de boot of ga je toch lopen? Ga je voor de boot dan word je vooraan afgezet. Kies je om te lopen dan begin je aan de achterkant van het museum. Onze keuze was snel gemaakt en met de boot gingen we naar het Zuiderzeemuseum.

Huisje in, huisje uit

Mijn kinderen houden van ontdekken en vinden het heerlijk om overal in te mogen. En dat kan hier. In het Zuiderzeemuseum staan verschillende soorten huisje uit dorpen die rond de Zuiderzee hebben gestaan. Elk huisje heeft informatie aan de voorkant hangen en sommige ook in het huisje zelf. Zodra ze een open deur zagen, renden ze erheen om erin te gaan. Sommige huisjes hadden alleen maar tekst hangen, dus daar renden ze snel doorheen. Voor de huisjes die waren ingericht namen ze meer tijd. Pas op bij het huisje met de hoestende oma. Mijn kinderen schrokken zich kapot. Haha. Alle huisjes bij elkaar vormen een mooi dorp zo samen.

“Is die meneer echt van vroeger?”

In het Zuiderzeemuseum kom je verschillende soorten mensen tegen. Sommige mensen geven een rondleiding, maar anderen zijn verkleed als iemand uit die tijd. Onze Isabel is een echte kletskous en praat graag met iedereen. Zo ook met een visser uit die tijd. Deze meneer vond het gesprek met haar zo leuk dat ze een pepermuntje kreeg. Toen we wegliepen vroeg ze of die meneer echt van vroeger was. Complimenten aan deze man. Blijkbaar kom je “echt” over op de kinderen. De meneer van de apotheek was zo onder de indruk van Isabel dat hij haar een korte rondleiding gaf door zijn straatje. Geweldig dat deze meneer na 22 jaar nog zo gepassioneerd is!

Kijken en doen in het Zuiderzeemuseum

Er is een heleboel te bezichtigen, maar er zijn ook genoeg dingen te doen. Zo kun je oud Hollandse spelletjes spelen op het plein. Kan je water “draaien” uit de sloot. En zijn er verschillende activiteiten die wisselen per seizoen. Zo heb ik een heerlijk gerookte haring gegeten bij een visser en hebben mijn kinderen stroopwafels bij de bakker gehaald. Ook hebben we Isabel laten aankleden als een echt volendams meisje. Het is zo schattig om al die kinderen in klederdracht te zien rondlopen! Zelfs de medewerkers van het Zuiderzeemuseum keken verliefd naar haar. Ik was even bang dat ze haar wilden houden, want iedereen maakte wel een praatje met haar. Na een half uur moest het helaas uit, tot groot verdriet van Isabel. Ze was er zo blij mee. Toch maar eens kijken of ik het ergens kan kopen.

Genoeg te zien en te bleven in het Zuiderzeemuseum

Voor we er erg in hadden was het al sluitingstijd. En we hadden het binnenmuseum nog niet eens gehad! Er is echt genoeg te zien en te beleven, dus trek er gerust een dag ervoor uit! Onze kinderen hebben een geweldige dag gehad en willen zeker nog een keertje terug komen en dat gaan we ook doen. Helaas hebben we niet alles gezien en gedaan, dus we komen zeker nog een keertje terug. Zoek je nog een leuk dagje uit? Dan is het het Zuiderzeemuseum echt een aanrader. Voor de kinderen, maar ook zeker voor ons als volwassenen.

Buitenmuseum
T/m zondag 24 oktober 2021 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Eerste Kerstdag is het museum gesloten. Op dit moment zijn de tentoonstellingen Must See en Zee vol verhalen te bezoeken.

Volg de ANWB-borden ‘Zuiderzeemuseum’ die rond Enkhuizen staan. Ze leiden je naar onze ontvangsthal: het entreepaviljoen aan de Sluisweg 1 in Enkhuizen. Op de hiernaast gelegen parkeerplaats is genoeg ruimte om je auto te parkeren. Dit kost 6 euro per dag. Vanaf het entreepaviljoen vaar je in 15 minuten met de museumveerboot naar het buitenmuseum. Het dragen van een mondkapje is op de veerboot verplicht vanaf 13 jaar. Neem dit dus mee van huis of schaf er ter plekke één aan voor € 1,-.

Footer1
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.