Vermoeidheid, vijf tips om minder moe te zijn!

Meestal hebben mensen er in de winter last van, maar steeds vaker hoor ik mensen om mij heen die moe zijn. Vermoeidheid komt vaak voor. Bij zowel jonge als bij oudere mensen. Gelukkig is er iets aan te doen. Met deze tips wordt je vermoeidheid zeker minder! Ben jij klaar om uitgeruster te leven?

zomertijd en wintertijd
Image by PIRO from Pixabay

#1 Vind je biologische tijden!

Een groot gedeelte van de mensen voelt de vermoeidheid omdat ze niet goed luisteren naar hun lijf. Ze gaan naar bed op de tijden dat het hen uitkomt, maar kijken niet goed wanneer hun lijf echt moe is. Luister daarom goed naar jouw lijf. Het kan namelijk best zo zijn dat jouw biologische klok van 21 tot 06 uur is in plaats van 23 tot 8 uur.

De kunst is om dit te ontdekken. Maar hoe doe je dat? Ga de komende week het volgende doen:

 • Ga rustig op de bank zitten in de avond. Zonder afleiding van een goede Netflix serie of een te spannend boek die je het liefst in 1 keer uit wil lezen.
 • Luister naar je lichaam en voel wanneer hij moe wordt
 • Moe? Schrijf die tijd op en ga naar bed. Zonder afleiding.
 • Word je wakker? Ga gelijk je bed uit en schrijf deze tijd op
 • Doe dit een week lang en ontdek jouw unieke patroon

Wanneer je daar naar luistert zul je merken dat je minder moe bent. Volg je eigen ritme en ik durf je te zeggen dat die vermoeidheid minder wordt. Probeer het maar!

#2 Vermoeidheid bestrijden met vitamine C

Er zijn ook vitamines die je kan nemen om je minder moe te voelen. IJzer tekort kan vermoeidheid veroorzaken en laat liposomale Vitamine C er nou net voor zorgen dat je lichaam juist beter ijzer opneemt. Ook ondersteunt vitamine C je immuunsysteem en zenuwstelsel. In de vorm van liposomaal neemt je lichaam het beter op. Je lichaam herkent het als een lichaamseigen cel, neemt het op en verspreid het beter. Nog een mooi feitje. De vitamine C wordt hierdoor wel 6 tot 10 keer meer opgenomen door je lichaam! Do I need to say more? Haal die vitamines in huis!

Daarnaast zorgt vitamine C voor:

 • een betere weerstand
 • bescherming van je lichaamscellen
 • het optimaliseren van je immuunsysteem
 • het optimaliseren van je zenuwstelsel
 • het opnemen van ijzer –> dus minder vermoeid
 • een beter geheugen, concentratievermogen en leerprestaties

Dus genoeg redenen om die vitamine C te gaan slikken. Je ziet nu wat het allemaal kan verbeteren. Het is niet voor niks dat vitamine C veel te vinden is bij drogisten en online.

#3 Blijf niet snoozen!

Een tip die ik kreeg van een vriendin. Veel mensen vinden het fijn om nog even te blijven liggen. Wekkertje opnieuw indrukken en je nog een keertje omdraaien. Vooral in de weekenden gebeurd dit vaak. Je gaat later naar bed, gebruikt wat alcohol en kan lekker lang uitslapen. Doordat je niks moet in de ochtend kan je die wekker nog eens indrukken en langer blijven liggen.

Dat is helemaal niet goed voor je! Hallo, vermoeidheid! Het is beter om, wanneer je wakker wordt, gelijk op te staan en een glas water te drinken. Dit zorgt voor een fris en wakker gevoel. Dus niet meer snoozen, maar direct gaan. Door het ritme constant te houden zorg je ervoor dat je lichaam eraan went. Wanneer je lichaam aan dit slaappatroon went zal het dieper slapen. Je snapt hem vast wel. Een diepere slaap zorgt voor een uitgeruster gevoel. Voel je je uitgerust dan voel je je dus ook minder vermoeid!

Vermoeidheid snoozen

#4 Hou dezelfde tijden aan

Zorg er voor dat je eerst je biologische ritme vindt. Gevonden? Hou je hier dan ook aan. Wanneer je telkens op dezelfde tijden naar bed gaat en weer op staat, raakt je lijf hier aan gewend. Het zorgt ervoor dat je vermoeidheid een stuk minder wordt! Maak er ook een ritueel van. Geen koffie meer vlak voor je naar bed gaat, vitamine C erin en naar je bed. Waarom geen koffie? In koffie zit cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline aanmaakt. En laat adrenaline er nou net voor zorgen dat jij niet meer slaapt. Dus laat die koffie ’s avonds staan en ga slaperig naar bed. Slaap lekker!

Dus wat ga je vandaag doen?

 • Geen koffie meer in de avond
 • Een vast tijdstip naar bed
 • en niet meer snoozen!

Zo zorg je ervoor dat je uitgeruster wakker wordt en fit aan de dag kan beginnen. Deze tip werkt natuurlijk niet gelijk de eerste dag. Geef het een week tot een maand de tijd. Zo leer je jezelf beter kennen en kan je lichaam eraan wennen.

#5 Vermoeidheid? Doe een powernap

Het schijnt heel goed te zijn. Even een powernap tussen door. Ik weet dat sommige mensen met een sleutelbos in hun hand op de bank gaan liggen. Wanneer de sleutels vallen heb je genoeg genapt. Een powernap van maximaal 20 minuten kan zo’n effect hebben op je vermoeidheid. Ze noemen het niet voor niks een powernap. Dus pak die sleutels en doe even je ogen dicht. Als herboren word je daarna wakker. Er zijn zelfs bedrijven die een speciale ruimte hebben voor deze powernaps! Dus het helpt. Even een pauze van maximaal 20 minuten en je bent weer fit genoeg om door te gaan.

Ben je nog steeds vermoeid? Ga dan naar de dokter en laat bloed prikken. Misschien is er meer aan de hand dan je denkt. Het is daarom goed om je bloedwaarde te laten onderzoeken. Zo kan de dokter zien waar jij een tekort aan hebt. Hij kan je gericht die dingen geven die je nodig hebt. Mocht er niks in je bloed te zien zijn dan gaan ze je verder onderzoeken. Er is echt iets te doen aan die vermoeidheid, dus blijf er niet mee zitten en ga aan de slag. Succes.

Jij bent vast al bezig met één van deze tips. Welke tip werkt voor jou erg goed? Merk je verschil? Mocht je nog niet één van mijn tips gebruiken en vermoeid zijn? Ga dan vandaag nog aan de slag. Ik weet zeker dat het je gaat helpen! Wil je meer weten over vermoeidheid of nog een tip hebben? Laat het onder de blog weten. We lezen en beantwoorden ze graag!

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.