Wereld water dag – 22 maart een dag vol waterpret

Vandaag, op 22 maart, is het Wereld Water Dag. Deze dag werd in 1993 door de Verenigde Naties in het leven geroepen om het belang van water te benadrukken en de wereldbewoners te informeren over de uitdagingen waarmee we te maken hebben wat betreft water. Vandaag een blog over het thema van wereld water dag, en activiteiten met water!

Wereld water dag 22 maart

Thema van Wereld Water Dag

Water is een essentieel element voor het leven op aarde. Het is niet alleen noodzakelijk voor de mens, maar ook voor de natuur en de economie. Toch is water een schaars goed. Slechts 3% van het water op aarde is zoetwater en daarvan is slechts een klein deel beschikbaar voor menselijk gebruik. Daarom is het belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met water en te zorgen voor duurzaam beheer.

Het thema van Wereld Water Dag 2023 is “Water en Klimaatverandering”. Het doel is om bewustwording te creëren over de impact van klimaatverandering op water en de acties die we kunnen ondernemen om deze uitdagingen aan te pakken.

Deltapark Neeltje Jans

Klimaatverandering

Klimaatverandering heeft een enorme invloed op de watercyclus. Extreem weer zoals overstromingen, droogtes en stormen worden steeds vaker en heftiger. Dit heeft grote gevolgen voor de beschikbaarheid en de kwaliteit van water. In veel delen van de wereld is er sprake van watertekorten en watervervuiling. Vandaag tijdens wereld water dag is een mooie dag om hier bij stil te staan.

Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen bijdragen aan duurzaam waterbeheer en het verminderen van de impact van klimaatverandering op water. We kunnen bijvoorbeeld ons waterverbruik verminderen door bewuster om te gaan met water en zuiniger te zijn in het gebruik ervan. Ook kunnen we ons inzetten voor de bescherming van waterbronnen en ecosystemen die bijdragen aan de watercyclus.

Wereld Water Dag is een belangrijke dag om stil te staan bij het belang van water en de uitdagingen waarmee we te maken hebben. Laten we ons inzetten voor duurzaam waterbeheer en het verminderen van de impact van klimaatverandering op water, zodat we allemaal kunnen blijven genieten van dit kostbare goed.

Activiteiten met water

Sja en dan schrijf ik een stuk over duurzaam omgaan met water en bedenk ik activiteiten met water om te doen op wereld water dag. Wateractiviteiten zijn niet alleen een leuke manier voor kinderen om zich te vermaken, maar ze kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende vaardigheden, zoals motorische vaardigheden, sociale vaardigheden en creativiteit. En omdat ik voor educatie en ontwikkeling ben, ik ben immers juf, volgen hier toch enkele leuke en educatieve wateractiviteiten voor kinderen.

 1. Waterballonnen gevecht Een waterballonnen gevecht is een klassieke wateractiviteit die nooit oud wordt. Het is een eenvoudige en goedkope manier om kinderen actief bezig te houden tijdens een warme dag. Het enige wat je nodig hebt zijn waterballonnen en een plek om te spelen. Zorg er wel voor dat de kinderen veilig spelen en dat ze elkaar niet te hard raken met de ballonnen.
 2. Waterbaan maken: Kinderen vinden het vaak leuk om met water te spelen en te experimenteren. Door een waterbaan te maken van plastic flessen en buizen, kunnen ze zelf ontdekken hoe water stroomt en beweegt. Het is een creatieve activiteit die kinderen uitdaagt om te bedenken hoe ze de buizen aan elkaar kunnen verbinden om het water te laten stromen.
 3. Waterverf: Waterverf is een leuke en creatieve activiteit die kinderen uitdaagt om hun verbeelding te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt zijn waterverf en papier. Kinderen kunnen schilderen met hun handen of met kwasten. Het is een geweldige manier om hun artistieke vaardigheden te ontwikkelen en hun creativiteit te stimuleren tijdens wereld water dag.

Nog een paar ideeën Wereld water dag 22 maart

 • 4. Water invriezen en weer laten ontdooien. Leert kinderen over de dichtheid van water en ijs. Zoek de verschillen maar tussen het bekertje gevuld met water en het bekertje dat bevroren is.
 • 5. Waterdieren zoeken: Als je in de buurt van een meer, rivier of vijver woont, kun je samen met de kinderen op zoek gaan naar waterdieren. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar kikkers, vissen, salamanders of libellen. Het is een educatieve activiteit waarbij kinderen kunnen leren over de verschillende soorten dieren die in en rond het water leven.
 • 6. Kinderliedjes knutselen: Zoals alle eendjes zwemmen in het water, en visje visje in het water
 • 7. Ga voor een tof thema zoals de mooiste vis van de zee
 • 8. Ga naar een waterpretpark zoals Pukkemuk, Rulantica, Tikibad of Batenstein Buiten.
 • 9. Nederland waterland. Zit je kind nog niet op zwemles en is hij al 4 jaar? Tijd om aan te melden voor zwemles!
 • 10. Een super leuk kinderfeestje is die met het thema zeemeerminnen!
 • 11. Maak een gave zand-water tafel! De DIY vind je hier
 • 12. Bezoek Deltapark Neeltje Jans en ontdek alles over de watersnoodramp en de slimme dijken.

Wateractiviteiten zijn niet alleen leuk, maar ze kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van motorische vaardigheden of het stimuleren van creativiteit, er zijn tal van manieren waarop wateractiviteiten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.

Ga jij aandacht geven aan Wereld water dag?

Onderstaande artikelen zijn misschien interessant!

Blauwe planeet* boek

Wondere wereld* van water boek

Wetenschapsspel lucht * en water

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.