Skip to Content

U-boat wargamers, een nieuwe zesdelige serie op History channel.

Niet alleen op 8 maart, Internationale Vrouwendag, wordt er gestreden voor meer erkenning op zowel economisch en politiek vlak voor de vrouw. Al jaren komt er wereldwijd steeds meer besef van en aandacht voor het feit dat vrouwen meer in de geschiedenis hebben betekend dan tot nu toe bekend/erkend werd. Steeds meer boeken, tv-programma’s, films en podcast richten zich op de heldenprestaties van vrouwen. Zo ook History Channel, die dit jaar niet alleen met een – ‘365-dagen kalender, This day in Women’s history’- komt, maar ook met een zeer belangrijke en baanbrekende zesdelige serie: ‘U-boat Wargamers’.

History Channel

History Channel is een onderdeel van het A+E Network Uk, en zendt voor de Benelux uit History Channel, History Chanel HD en History Crime & Investigation. De zender is gespecialiseerd in
series en documentaires die gebaseerd zijn op waargebeurde gebeurtenissen en verhalen. Deze zenders zenden vierentwintig uur per dag uit, zeven dagen per week.
Al meer dan twintig jaar weten de zenders een groot publiek te bereiken. De variaties in hun aanbod is zeer divers, van natuur- naar Viking series, van Pawn Stars tot History in Color.

Door de enorme variatie, ze hebben zelfs podcasts, is het één van de, zo niet de meest, bekeken zender hier in huis. Vooral de series die een combinatie zijn van acteren (meestal erg goed geacteerd ook nog), gemixt met echte beelden en commentaar van experts en/of historicus worden door ons veel bekeken. Toen de trailer van de nieuwste serie van History Channel, ‘U-boat Wargamers’ voorbij kwam was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Ook omdat ik over deze gebeurtenis al eens verhalen gelezen had. Door de samenwerking van @mamascrapelle en History Channel kwam de uitnodiging voor het vooruit kijken en beoordelen van de serie ‘U-boat Wargamers’ uiteindelijk, gelukkig, bij mij terecht.

womens history kalender

365  This day in  women’s history’ kalender

Buiten de link van de dropbox met de zes delen van de serie mocht ik ook de ‘365  This day in  women’s history’ kalender ontvangen. Een zeer informatieve dagkalender, over allerlei veel betekende vrouwen, in een handig formaat van 11.5 x 11,5 cm. Deze kun je op je bureau zetten door de eenvoudige kartonnen standaard uit te klappen of hem plat neer te leggen op bijvoorbeeld een bijzettafel.

U-boat wargamers

De naam ‘wargamers’ is niet zo maar gekozen. De moderne computergamers spelen deze oorlogsspellen, waarin je tegen elkaar of tegen meerdere personen strijd, onder namen als ‘Total War’ en ‘Star Craft’. De iets oudere generatie speelde het klassieke bordspel ‘Risk’. Deze spellen zijn gebaseerd op de conflicten die sinds de achttiende eeuw al worden uitgevochten tussen legers en volken. Maar ze werden ook ingezet als trainingen bij legers om zich voor te bereiden voor de uiteindelijke echte oorlogen.

De serie U-boat wargamers

‘U-boat wargamers’ is een serie gebaseerd op waargebeurde feiten. In de Tweede Wereldoorlog woedde er buiten de oorlog op het vaste land ook een grote zeeslag. Bij deze slag werden door de
Duitsers veel Engelse schepen vernietigd door de zogeheten ‘U-boats’.

Al meerdere keren kwam deze geschiedenis, vaak slechts kort in boeken even aangestipt, voorbij. Zo kwam ook ik enigszins op de hoogte van deze tragedie.

In 1943 stond de Duitse admiraal Karl Dönitz, met als bijnaam ‘de Leeuw’, aan het hoofd van de vloot van de nazi’s. Hij had de leiding over de u-boats, oftewel de onderzeeërs. Hij wist de Engelse zeevloot op het randje van omvallen te brengen totdat de Engelse marine de gepensioneerde ‘wargamer’ Gilbert Roberts wederom in dienst nam en hem een mega tegenaanval in elkaar vraagt te zetten. De marine heeft daar echter niet meer genoeg manschappen voor. Het is dan de leidster van de vrouwelijk marine groep ‘de Wrens’ die haar zeer getalenteerde en intelligente wiskundigen vrouwen aan hem voorstelt. Deze vrouwen blijken de codes van de tegenstander, ‘Wolf packs’, te kunnen kraken. Onder hen worden er 5000 nieuwe officieren opgeleid en winnen ze uiteindelijk de slag om de Atlantische oceaan.

Geloofwaardige serie met stukjes geschiedenis

Dit stukje geschiedenis wordt prachtig en realistisch verfilmd en tot de geloofwaardige serie, ‘U-boat wargamers’, in elkaar gezet. Met een hele goede cast die subliem, vol overtuiging en emotie acteren, reconstrueren ze de geschiedenis. Het acteren wordt afgewisseld met hier en daar wat oude beelden en expertises van deskundigen. Elke aflevering duurt ruim vijftig minuten en voordat je het weet ben je, ik zou bijna zeggen helaas, door de zes afleveringen heen.

Het is vooral de Engelse degelijkheid van de acteurs, die dit stukje geschiedenis weer boeiend en met veel respect op het scherm tot leven weten te brengen. Mijn favoriete hoofdpersonage is de leidster van ‘de Wrengs’, actrice Julie Barclay. Ze speelde eerder al in ‘Eastenders’ en ‘Broadchurch’. Ze speelt ingetogen maar wel met heel veel overtuiging.
De serie wordt verteld door acteur Sir Derek Jacobi, bekend van onder andere de film ‘I Claudius’, waar hij een Oscar voor won. Het is vooral zijn stem die je aan de buis gekluisterd houdt.

Is U-boat wargamers een aanrader?

Ondanks dat het verhaal voor mij niet helemaal nieuw was, werd er verrassend veel nieuwe informatie gegeven. Ben je nog helemaal blanco over dit stukje geschiedenis dan is deze serie zo en zo een aanrader.
Kortom, ik ben razend enthousiast over deze nieuwe serie, ‘U-boat wargames’, van History Channel. De serie wordt in 6 delen uitgezonden Ik ben enthousiast door het beeld en het geluid maar vooral door de manier waarop er geacteerd wordt en de informatie die door de geleerden gegeven wordt.
Hierbij dank ik het team van History Channel dat ik de serie vooruit mocht kijken en de kalender mocht ontvangen. Dit heeft overigens geen invloed op mijn mening gehad. ‘U-boat wargamers’ is oprecht een hele goede serie.

winactie

Winactie U-boat wargamers

Namens History Channel mogen wij een 365  This day in  women’s history’ kalender weggeven. Lijkt dit je wat laat dan een reactie achter op het blog of op Instagram of Facebook.

Winnaars krijgen binnen 2 weken bericht dat ze hebben gewonnen.

Kijk hier voor meer mooie films en series zoals Rick en Morty seizoen 6

Footer2 nieuw


Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

marga stormezand

Friday 23rd of June 2023

dit lijkt mij een goed en leerzaam boek, als ik zo naar de bekende gezichten op de voorplaat kijk. Alleen hoop ik dat Gretha Sturnberg er niet in voor komt. Ik heb een beetje moeite met haar overdreven gedoe.

bertie peters

Wednesday 12th of April 2023

ik wil wel een kans maken

diana

Friday 7th of April 2023

wat een toffe prijs, mooie om elke dag met mijn dochters en zoon even bij stil te staan

Suleika

Saturday 1st of April 2023

Indrukwekkend verhaal en geweldig om te kijken. Ik zou de kalender graag winnen, ben benieuwd welke vrouwen die het verschil maakten daar allemaal op staan!

Jolijn

Wednesday 29th of March 2023

Ik maak graag kans (:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.