Dag van de Aarde 22 april – een speciale dag

Elk jaar op 22 april is het de Dag van de Aarde, een belangrijk evenement waar wereldwijd aandacht voor is. Een dag waarop we stilstaan bij de aarde en het klimaat. Hoe staat het ervoor, en wat kunnen we doen om een beetje beter voor de aarde te zorgen? En zeker voor kinderen belangrijk om daar bewust bij stil te staan. Zij zijn immers de generatie die met de gevolgen te maken krijgen van de huidige klimaatcrisis. En de generatie waarvan we hopen dat zij het beter zullen doen. Wat kun je samen met je kinderen doen op Dag van de Aarde? Denk aan een wandeltocht en opruimactie. Allerlei initiatieven worden verzameld op de website van de Nederlandse stichting Dag van de Aarde. Ook brengen zij de Krant van de Aarde uit. Leuk om een kijkje te nemen!

Zeker in deze tijd is de kwetsbaarheid van de aarde én de mens zo zichtbaar. Er is een pandemie gaande met verstrekkende gevolgen. We moeten ervoor zorgen dat we op een andere manier met de natuur en dieren omgaan. Maar een belangrijk neveneffect: door de coronacrisis zijn er minder reisbewegingen en is er minder vervuiling. Er zijn vele berichten over positieve effecten hiervan op de natuur. Hopelijk kunnen we hier belangrijke lessen van leren!

Dag van de aarde 22 april

Dag van de Aarde en Disney Channel

Het doel van Dag van de Aarde is dat we ons bewust worden van ons gedrag, en de invloed daarvan op de aarde. Door verschillende organisaties wordt er aandacht aan besteed, waaronder bijvoorbeeld Disney Channel. Zij zetten de aarde extra in de schijnwerpers. Een mooie manier om kinderen enthousiast te maken voor het milieu. Scholen kunnen bijvoorbeeld aan de slag gaan met een Dag van de Aarde lespakket. Kinderen worden uitgedaagd om samen voor de aarde te zorgen door middel van een echte Green Bucket List.

Samen zorgen we voor de aarde!

Een indrukwekkende commercial is gemaakt door het Wereld Natuur Fonds. Hierin wordt uitgelegd dat wij de eerste generatie zijn die weten dat het klimaat in gevaar is. En dat we ook de laatste generatie zijn die er nog echt iets aan kan doen. Kijk op de website van het WNF hoe je in actie kunt komen. De missie: een wereld creëren waarin mens en natuur in harmonie leven. Naast Dag van de Aarde zijn er ook andere initiatieven om het bewustzijn te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan Earth Hour, waarin we wereldwijd een uur het licht uitdoen.

Wereldwijd worden er door politieke leiders belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van het klimaat en biodiversiteit. Door het tekenen van de Voice for the Planet laat jij zien dat je natuur belangrijk vindt. 

Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Milieubewustzijn van kinderen vergroten

Iedereen wil graag dat onze kinderen opgroeien op een schone aarde en in een gezonde omgeving. Maar hoe kun je een verschil maken? Jong en oud, voor iedereen geldt: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het liefst zo snel mogelijk, maar besteed er vooral op de Dag van de Aarde extra aandacht aan!

 • Maak afval scheiden en recyclen leuk; zorg natuurlijk voor verschillende afvalbakken, maar bewaar ook materialen zoals flessen of plastic bakjes. Bijvoorbeeld om mee te knutselen of als opbergers te gebruiken.
 • Wandeltocht en opruimactie; een leuk idee voor een gezonde en nuttige buitenactiviteit.
 • Maak tuinieren leuk voor kinderen; je eigen groenten en kruiden kweken is leerzaam en milieuvriendelijk! De moestuinmaatjes van de Albert Heijn zijn een leuk begin.
 • Gebruik milieuvriendelijke materialen; zo min mogelijk plastic in speelgoed, eet-en drinkgerei, verzorgingsartikelen etc.
 • Energie besparen thuis; denk aan de lichten uitdoen als je weggaat, korter douchen, thermostaat een graadje lager. Zo doe je heel concreet en direct iets goeds voor het milieu!

Breng je kinderen van jongs af aan bij hoe leuk en belangrijk het milieu en de natuur zijn. Zoek diertjes in de tuin, zaai bloemzaden om bijen aan te trekken. En vooral: ga zoveel mogelijk naar buiten. Want naast dat je je kunt verwonderen over hoe mooi de natuur is; het is ook heel goed voor de gezondheid om buiten te zijn! En hopelijk kunnen we onze kinderen respect voor de aarde en de natuur bijbrengen. Want hoe wonderbaarlijk mooi is onze planeet toch eigenlijk?

dag van de aarde

BBC Earth spel

Een van de manieren waarop dat kan is via het spelen van het BBC Earth spel. Met het educatieve bordspel BBC Earth: Animals kom je meer te weten over onze prachtige planeet en de wilde dieren die er leven. Via een speciale website bekijk je de mooiste video’s van de BBC Earth-serie en beantwoord je meerkeuzevragen. Alle beelden zijn aangeleverd door BBC en tonen iconische momenten uit veel van hun bekroonde BBC Earth-series. Het spel is geschikt voor het hele gezin en is perfecte spel om stil te staan bij onze planeet en hoe we daar beter mee om kunnen gaan.

BBC Earth: Animals helpt je onze prachtige planeet meer te waarderen. Het spel bestaat uit een spelbord, fotokaarten en toegang tot een speciale website. Op deze website, die te bezoeken is met een Smart TV, laptop of tablet, zijn prachtige video’s en bijbehorende vragen te vinden. Ieder spel bevat een unieke code, zodat bij een nieuw spel andere video’s getoond worden.

Beantwoord de vragen via de website en verzamel kaarten voor elk goed antwoord. Het spel is ook offline te spelen met behulp van de bijgesloten fotokaarten. De speler die na 8 spelrondes vooraan op het spelbord staat, is de winnaar.

Het spel is gemaakt met zorg voor de planeet. De fotokaarten zijn vervaardigd van gerecycled papier, de speelstukken van FSC-hout en de doos draagt het FSC keurmerk.

Leeftijd: 8+
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten

Dag van de aarde
Afbeelding van Arek Socha via Pixabay

ESA-astronaut André Kuipers moedigt initiatieven om kinderen speels te inspireren van harte aan:

Wanneer kinderen op jonge leeftijd leren over onderwerpen als de ruimte, technologie en duurzaamheid, dan is de kans groot dat ze daar op latere leeftijd iets mee gaan doen.

Dag van de Aarde op basisscholen

Disney Channel ontwikkelde samen met het Centrum voor Educatieve Dienstverlening een Nieuwsbegrip les over de Dag van de Aarde. Basisscholen in Nederland maken hierdoor kennis met dit actuele thema. Kinderen leren waar deze dag voor staat en hoe het gaat met het klimaat. Tijdens deze les worden ook tips en tricks gegeven aan leerlingen. Bijvoorbeeld over hoe ze zelf hun steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu.

Scholen met een Nieuwsbegrip lessen pakket kunnen mee doen met de bingokaart (Green Bucket List). Met de klas kunnen ze de acties van de bingokaart afstrepen. Daarmee maken ze kans op een exclusieve Disney Channel regenton voor op school. Met deze regenton vangen ze regenwater op. Zo hoeven ze geen kraanwater meer te gebruiken om de planten in en rondom school water te geven!

Dag van de Aarde beschermen
Afbeelding van Mystic Art Design via Pixabay

Dag van de Aarde – alle kleine beetjes helpen

Een voorbeeld van een leuke actie: een week lang zijn er in Breda hele speciale afvalbakken te zien. In een groene abri kun je plastic en restafval weggooien. Bovenop de abri staat de aarde. Zodra je afval weggooit in één van twee bakken, draait de aarde rond en maakt ze geluid.

Soms voelt het alsof bijvoorbeeld het afval scheiden slechts een hele kleine druppel is op een hele gloeiende plaat. Maar het is toch echt zo dat alle kleine beetjes helpen, want bij elkaar zijn dat een heleboel beetjes. Vooral als we er thuis, op school en in de media aandacht aan blijven besteden. Want dan kunnen we het milieubewustzijn van onze kinderen versterken. En dan kunnen zij hopelijk als volgende generatie werken aan een schonere aarde. Iedereen heeft liefde en aandacht nodig, ook onze aarde. Daarom schenken we op 22 april hier over de hele wereld extra aandacht aan. En zetten we de aarde in het zonnetje!

Koos zoekt een huis

dag van de aarde

Een positieve bijdrage leveren aan de wereld door gezinnen te helpen om groene keuzes te maken: dat is de missie van een jong en ambitieus team dat gisteren te zien was in het tv programma Dragons’ Den. Via een online kinderserie, social media kanalen en een prachtig prentenboek maken gezinnen kennis met klimaatthema’s. In het boek ‘Koos zoekt een huis’ staat ontbossing centraal. Gezinnen gaan samen met Koos de Koala op avontuur en leren wat zij zelf kunnen doen voor een groene aarde. De uitgebreide review kun je vinden op StoerLeesVoer.

Er zijn nog veel meer leuke boeken voor kinderen met als thema natuur en milieu. Zoals De Aarde heeft jou nodig en Tuinieren is leuk. Binnenkort volgen uitgebreide reviews hiervan bij StoerLeesVoer! Zie op de site ook een leuke verzamelblog met boekentips in het thema klimaat!

En lees ook deze blog over diversiteit waar kinderen ook veel leren over de wereld.

Lees ook deze blogs

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

28 reacties

 1. Dat we de kans krijgen op die geweldige prijs is helemaal TOP.Ik probeer de kleinkinderen bewust te maken dat niet alles”vanzelfsprekend”is en dat we de wereld te leen hebben .Niet onnodig spullen kopen/weggooien.De kraan niet te lang lang aan,zoveel mogelijk recyclen.Wat weiniger vlees en zonnepanelen.We proberen ons best te doen,maar ik denk dat er nog flink wat winst ook bij ons te behalen valt.Het is een spel voor elke generatie!

 2. Hier doe ik graag mee aan deze leuke leerzame winactie! Is het niet voor mijn eigen kinderen, dan ook voor de kinderen van groep 4!!! Maak de wereld mooi en begin bij jezelf, je kan niet vroeg genoeg hiermee beginnen.

 3. Mooi interactief spel ter gelegenheid van Earth Day! Ik zou het graag met mijn kleinkinderen willen spelen om hen (én mezelf) te laten zien hoe mooi de aarde is en hoe we er allemaal aan mee kunnen werken om ze te verbeteren; vele kleine stapjes hebben groot effect!

 4. Hier kan jong en oud nog van leren, zou dat graag spelen met mijn kleinkinderen die ik binnenkort na een jaar skypen ze weer in levende lijve mag zien

 5. Wat ontzettend leuk. Onze kids zijn al aardig bewust van de aarde en de dieren. Maar met een spel is dat alleen maar nog leuker!!

 6. In ons gezin spelen we graag een spelletje en hebben we respect voor de natuur. Deze combinatie is dus echt perfect

 7. Mijn dochter is erg leergierig en wilt graag alles weten. Ze heeft veel vraagstukken over de natuur & aarde en maakt zich grote zorgen om het klimaat. Dit spel zal dan ook zeker in de smaak vallen!

 8. Mijn zoon zal dit spel vast erg leuk vinden. Hij vindt dit soort zaken interessant en is al best bewust bezig met de aarde en de natuur.

 9. Oh wauw, dit is een spel dat ik echt graag wil winnen! Super leuk spel, mooi gemaakt en interactief. Dat is plezier voor het hele gezin.

  • Wat een leuk spel voor de kinderen, ik doe erg graag mee voor ze 😊😊 Groetjes Anneliese de Waal

 10. Wat een prachtig spel. Zou ook heeeeel goed zijn voor een boel volwassenen om me heen. Ik zal ze uitnodigen als ik de gelukkige winnares mag zijn 😉 Uiteraard is het spel voor mij lieve kindjes, die al heel knap klaar zijn ben douchen voordat de zandlopertijd voorbij is.

 11. Oooh wat een super leuk en leerzaam spel ik doe graag mee voor de kids van mijn vriend, die hebben de juiste leeftijd

 12. wat leuk! ik doe graag mee. ik vind het altijd leuk om spelletjes met de kids te doen en het is nog leuker als ze er wat van kunnen leren.

 13. Leuk voor mijn buurjongen die zich elke dag inzet voor het welzijn van de dieren en dat op zijn leeftijd

 14. Wat een geweldig spel en wat een mooie achterliggende gedachten ook. elise (10) en jarno (8) staan zeker stil bij wat er gebeurd op/met de aarde en dieren en dit spel zullen ze geweldig vinden.

 15. Super interessant en leerzaam spel. Lijkt mij leuk voor tijdens de burgerschap les, sluit mooi aan bij het thema global goals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.