Skip to Content

Ik leer recyclen – een recycle spel voor kinderen

Het leerzame spel ‘Ik leer recyclen’ is één van de drie winnaars van speelgoed van het jaar 2022 in de categorie Duurzaamheid. Wij kregen hem om uit te proberen. Wat mij betreft een terechte winnaar. Samen met mijn kinderen heb ik het spel uitgeprobeerd en allemaal, inclusief ikzelf, hebben we iets van dit recycle spel geleerd.

Ik leer recyclen is een leerzaam recycle spel. Het heeft gewonnen in de categorie duurzame spelletjes van Speelgoed van het jaar 2022

Ik leer recyclen

Ik leer recyclen is onderdeel van de populaire ‘ik leer’ serie van Jumbo. In verschillende leeftijdscategorieën hebben zij passende spellen uitgebracht, waar kinderen echt iets van leren. Dit is absoluut gelukt bij het spel Ik leer recyclen. Een heel actueel thema, gezien de huidige aandacht voor klimaatverandering en het kinderboekenweekthema gi-ga-groen. Het spel is dan ook goed bij mij thuis te gebruiken, maar ook op de basisschool waar ik werk.

Ik leer recyclen leert de kinderen door middel van 7 verschillende activiteiten spelenderwijs afval te recyclen. De kinderen leren de materialen te herkennen en het afval op de juiste manier te scheiden. De verschillende activiteiten zijn oplopend in moeilijkheidsgraad, hierdoor is het ook voor oudere kinderen leuk. Mijn eigen kinderen zijn 5, 7 en 9 jaar en zij merkten op dat het wellicht nog wel wat moeilijk is voor 3-jarigen. Het spel is 3+, maar wat ons betreft ook vooral goed te spelen rond 5 jaar.

Duurzame spelletjes

Het spel Ik leer recyclen is gemaakt van heel stevig materiaal. Dit is dan ook een belangrijke pijler van de verkiezing van Speelgoed van het jaar. Goed speelgoed is robuust, origineel, biedt optimaal speelplezier en draagt bij aan de ontwikkeling van het kind. Dit spel voldoet wat mij betreft absoluut aan deze 4 onderdelen van de pijler Goed speelgoed.

Het leuke van het spel is dat het ook alleen te spelen is. Onze kinderen spelen graag zelfstandig en dat lukt goed met dit spel. Daarnaast worden ze echt uitgedaagd, zeker als de verschillende prullenbakken afgedicht worden en niet meer zichtbaar is welke afvalbak bij welk afval hoort. Dit was een echte uitdaging, zeker omdat onze eigen containers een andere kleur hebben. Dit is dan ook het enige wat de kinderen aan te merken hadden op het spel. Het is helaas niet universeel te maken, omdat elke gemeente zo zijn eigen kleur heeft. Jumbo heeft hierover nagedacht en dit ook toegelicht in de beschrijving. Ze zijn dus zelf ook bekend met dit aandachtspunt.

Ik leer recyclen is een duurzaam, zelfcorrigerend recycle spel

De spelbeschrijving van Ik leer recyclen is te downloaden via de QR code. Een hele fijne toepassing vind ik dat. Ik gebruik namelijk zelden de hele beschrijving en dan is het prettig om er even door te kunnen scrollen. Dus naast dat het thema duurzaamheid is, is ook het materiaal in de doos met een duurzaam gedachtegoed gemaakt.

Het fijne aan Ik leer recyclen is dat het een zelfcorrigerend spel is. Kinderen kunnen zichzelf controleren. Dit is prettig voor thuis, zo hoef je niet altijd mee te spelen met je kind. Maar vooral ook voor het gebruik op een BSO of school is dit fijn.

Lukt het jou om al je afval goed te scheiden? Zou jij dit spel foutloos kunnen doen?

Speelgoed van het jaar 2022

Je kunt er bij winnaars van Speelgoed van het jaar vanuit gaan dat het veilig is en dat het aan alle Europese standaarden voldoet. Door te stemmen maak je zelf tevens kans op mooie prijzen!

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.