Ik leer ontdekken Het Lichaam – educatief speelgoed van het jaar

Wil jouw kind ook alles weten over lichaamsdelen? Dan is Ik leer ontdekken Het Lichaam heel erg geschikt! Dit jaar is dit speelgoed namelijk Speelgoed van het Jaar 2023 geworden, in de categorie STEAM. Wat dit allemaal betekent ga ik je in deze blog vertellen, maar natuurlijk laat ik eerst meer van dit speelgoed zien. En houd je maar vast en ga er eens goed voor zitten, het is namelijk nogal wat! Mijn kinderen bleven maar wow…oh…ah…wauw roepen toen ik begon uit te pakken. De doos lijkt niet zo groot, maar wat er in zit is des te groter!

Ik leer ontdekken Het Lichaam

Ik leer ontdekken Het Lichaam

Dit speelgoed bestaat uit een doos met manipulatief materiaal dat kinderen helpt om via vrij spel de menselijke autonomie te ontdekken. De makers moedigen de kinderen aan om op spontane wijze, en volgens hun eigen regels en ritme, met het materiaal te experimenteren.

Ik leer ontdekken Het Lichaam is één vanuit een serie. In deze serie staan de principes van ontdekkend leren centraal. Jumbo beschrijft deze als volgt:

 • Spelen
  De serie ‘ik leer ontdekken’ is gericht op spelen, experimenten en zelf doen. We hebben dit materiaal, van Het Lichaam, en de overige spelletjes ontworpen met de nieuwsgierigheid van kinderen in gedachten, want het gaat erom dat ze uitgedaagd worden om onderzoekend te leren.
 • Creativiteit
  Al het materiaal dat wordt aangeboden kan op verschillende manieren worden gebruikt, omdat kinderen ook graag zelf en op creatieve wijze spelletjes verzinnen.
 • Eigen tempo
  Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar tempo en eigen manier. Als volwassenen hebben wij de taak om ze daarbij te helpen. Geef het kind daarbij de ruimte om de spellen van Ik leer ontdekken Het Lichaam aan te passen op grond van zijn of haar interesses en voorkeuren.
 • Vrij en zelfstandig
  Jumbo biedt intuïtief leermateriaal aan dat kinderen vrij en zelfstandig kunnen gebruiken, zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en hun grenzen kunnen verleggen.

Het is goed om bovenstaande uitgangspunten te lezen voordat je aan de slag gaat met Ik leer ontdekken Het Lichaam. Het kan namelijk vrij gestuurd overkomen, de opdrachten. Het materiaal nodigt inderdaad echt uit om zelf op ontdekkingstocht te gaan. De leeftijdsindicatie zouden wij thuis veel ruimer inschatten. Sowieso lijkt het ons vrij pittig voor vierjarigen, die hebben echt veel begeleiding nodig bij de opdrachten. Onze dochter van 8 zou het beschrijven als 6 – 10 jaar.

Inhoud van de doos

Zoals gezegd zit de doos van Ik leer ontdekken Het Lichaam heel erg vol. Ten eerste valt de enorme poster op. Als we de poster neerleggen op tafel zien we dat het wel zo groot is als een peuter! De poster bedekt de hele breedte van onze tafel, en die is vrij breed. Erg indrukwekkend dus. Mijn kinderen beginnen direct de poppetjes te bekijken. Het valt ze op dat het lichaam op verschillende manieren is afgebeeld en dat er bij sommige plaatjes nog wat mist. Dat wordt vast puzzelen!

Enorme poster
Deze poster is met kunst en vliegwerk van bovenaf gefotografeerd. Zo hoog dat je zelfs de lamp op de foto ziet. Een eyecatcher dus van Ik leer ontdekken Het Lichaam.

Naast de grote poster halen we nog meer onderdelen tevoorschijn. De belangrijkste organen van karton met klittenband, informatiekaarten over het lichaam, labels met de namen van de lichaamsdelen en een patiëntenformulier. Ook bevat Ik leer ontdekken Het Lichaam een zintuigen-draaischijf, een spijsverteringspuzzel, benodigdheden voor een ademhalingsexperiment. Ook gaat het het speelgoed in op gezonde gewoonten, door middel van de bijgevoegde poster.

Aan de slag met het materiaal van Ik leer ontdekken Het Lichaam

Je kunt op twee manieren beginnen met je kind(eren). Je zou het kind eerst ontdekkend kunnen laten leren met al het materiaal, zonder gerichte opdrachten. Ik kan mij goed voorstellen dat kinderen dan direct beginnen met puzzelen of het ontdekken van de grote poster. Je kunt ook in het boekje met opdrachten gaan lezen en gericht met je kind aan de slag gaan.

Het boekje van Ik leer ontdekken Het Lichaam bevat meer dan 50 opdrachten. Van spelletjes, als het aantikken van de lichaamsdelen op de grote poster, tot experimenten. Van meetopdrachten tot het leren van informatiekaartjes. De opdrachten zijn verdeeld over verschillende onderdelen van het lichaam:

 • Het menselijk lichaam
  Dit eerste onderdeel van Ik leer ontdekken Het Lichaam is gericht op een oriëntatie op het gehele lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van de grote poster, het tekenen van lichaamsdelen, het benoemen van lichaamsdelen. Met verschillende materialen kan het kind dit ontdekken. Door te doen, te lezen, creativiteit in te zetten.
 • Het skelet
  Hierbij gaat het om het onderzoeken van je skelet. Het maken van een pastaskelet is één van de opdrachten. Dit moet je dan natuurlijk wel zelf in huis hebben, het is dus goed om vooruit te kijken wat je wilt gaan doen met je kind. Het onderzoek naar vingers, door middel van een handschoen, vonden wij erg leuk.
 • De spieren
  Op allerlei manieren gaat het kind in Ik leer ontdekken Het Lichaam de spiergroepen bij langs.
 • De organen
  Memory met organen, identificeren ervan, boetseren (met eigen klei)
Skelet

En we gaan nog even verder!

 • De ademhaling
  Door middel van oefeningen, het ademhalingsexperiment en de handige interactieve kaart leert het kind alles over de ademhaling.
 • Hart en bloed
  Observeren van je hartslag, meten van de polsslag, het netwerk kleuren en een leuk experiment over het pompen van je hart zijn ook onderdeel van Ik leer ontdekken Het Lichaam
 • De spijsvertering
  Geniaal vonden wij het proefje van de spijsvertering. Poep maken en je leert er ook nog wat van! Ook maak je in dit deel de spijsverteringspuzzel.
 • Plassen
  Hierin worden de nieren onderzocht en blaasinhoud
 • Hersenen en zintuiglijke activiteiten
  Van elk zintuig is een kaart gemaakt in Ik leer ontdekken Het Lichaam. Door middel van de draaischijf gaat het kind aan de slag met alle zintuigen.
 • Gezonde gewoonten
  Hierin worden ook de levensfases behandeld en zwangerschap

Wat vinden wij van Ik leer ontdekken Het Lichaam

In ons gezin vinden we Ik leer ontdekken Het Lichaam ontzettend informatief. De hoeveelheid informatie en mogelijkheden overweldigden ons een beetje, dus we zijn begonnen met de gerichte opdrachten uit het boekje. Die waren absoluut leuk voor onze zoon van 6 jaar en dochter van 8 jaar. Beide zijn zeer geïnteresseerd in het lichaam en waren volop aan het ontdekken. De afwisseling vonden ze daarin vooral heel erg leuk.

Ik leer ontdekken Het Lichaam is ook goed in te zetten op school. Dan zou ik er wel een gedeelte uit halen, zodat kinderen gericht aan de slag gaan. In het bijbehorende boekje staan zelfs de lesdoelen uitgewerkt. Winwin zou ik zeggen!

Speelgoed van het jaar 2023

Ik leer ontdekken Het Lichaam is uitgeroepen tot winnaar in de categorie STEAM van Speelgoed van het jaar 2023. STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics, dus: wetenschap, technologie, ontwerp, kunst en toegepaste wiskunde. STEAM onderwijs stimuleert competenties als programmeren, samenwerken, creatief denken en onderzoeken. Speelgoed maakt dat leuk, aantrekkelijk en toegankelijk. Spelenderwijs leren programmeren, ontwerpen, berekenen en combineren zijn belangrijke vaardigheden. In iedereen schuilt een nieuwsgierige wetenschapper!

Er zijn drie winnaars in deze categorie. Als consument kun jij daaruit de winnaar van de publieksprijs kiezen. Je kunt dat doen door hier te stemmen, misschien win jij wel een mooie prijs!

Nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Goed Speelgoed

Wat betekent het keurmerk Speelgoed van het Jaar eigenlijk? Dat heb ik mij wel eens afgevraagd. Sinds ik dit speelgoed mag uitproberen in ons gezin heb ik mij er in verdiept. Het staat voor Goed Speelgoed. Dat betekent dat het moet voldoen aan een heel aantal punten. Zo moet het kwalitatief goed zijn, origineel (en dus geen namaak van een ander product), veilig, zo duurzaam mogelijk en het is inclusief. Iedereen kan meedoen en kan zich herkennen in het speelgoed.

Je koopt Het lichaam onder andere op bol*

Lees ook deze blogs

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.