Leerproblemen op de basisschool – een blog met uitleg

Op de basisschool maken kinderen de eerste stappen in hun academische reis. Hier leren ze de fundamenten van lezen, schrijven en rekenen, vaardigheden die de basis vormen voor hun verdere onderwijs. Maar wat als een kind merkt dat deze basisvaardigheden een uitdaging worden? Wat moet er gedaan worden als lezen of rekenen niet zo vanzelfsprekend is als gehoopt? En zijn er handige hulpmiddelen voor kinderen met leerproblemen op de basisschool?

Kind niet blij boven een boek

Leerproblemen op de basisschool

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van leerproblemen op de basisschool en onderzoeken we hoe ouders, leraren en schooldeskundigen kunnen reageren wanneer een kind moeite heeft met lezen of rekenen. We zullen kijken naar de tekenen van dergelijke uitdagingen, de stappen om deze problemen aan te pakken, en hoe ondersteuning en betrokkenheid van alle betrokkenen cruciaal zijn bij het helpen van kinderen om te gedijen in hun leerproces. Lees verder om te ontdekken hoe we kinderen kunnen helpen de obstakels van leren te overwinnen en hun potentieel te bereiken.

Veelvoorkomende leerproblemen op de basisschool

Er zijn verschillende leerproblemen en -stoornissen die zich op de basisschool kunnen manifesteren. Deze problemen kunnen variëren in ernst en impact op het leren van een kind. Enkele veelvoorkomende leerproblemen op de basisschool zijn:

 1. Dyslexie: Dyslexie is een van de meest bekende leerstoornissen en heeft betrekking op problemen met lezen, waaronder moeite met het decoderen van woorden, problemen met vloeiend lezen en spellingproblemen.
 2. Dyscalculie: Dyscalculie is een leerstoornis met betrekking tot rekenen. Kinderen met dyscalculie kunnen moeite hebben met basisrekenkundige bewerkingen, het begrijpen van getallen en het oplossen van wiskundige problemen.
 3. ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder): Kinderen met ADHD kunnen moeite hebben met zich te concentreren, impulsief gedrag vertonen en hyperactief zijn. Deze problemen kunnen hun academische prestaties beïnvloeden.
 4. Dysgrafie: Dysgrafie heeft betrekking op schrijfproblemen, zoals moeite met het vasthouden van een pen, onleesbaar handschrift en problemen met het organiseren van gedachten tijdens het schrijven.

Nog een paar leerproblemen op de basisschool

 1. Auditieve Verwerkingsstoornis: Kinderen met een auditieve verwerkingsstoornis hebben moeite met het begrijpen en verwerken van gesproken taal, wat van invloed kan zijn op hun luister- en leesvaardigheid.
 2. Spraak- taalstoornis: Kinderen met een spraak- en taalstoornis kunnen moeite hebben met het begrijpen en gebruiken van taal, wat invloed heeft op hun communicatie en begrip van instructies.
 3. Ontwikkelingsstoornissen zoals autismespectrumstoornissen: Deze stoornissen kunnen een breed scala aan symptomen vertonen, waaronder sociale en communicatieve uitdagingen, repetitief gedrag en beperkte interesses, wat van invloed kan zijn op de leerervaring van het kind.
 4. Niet-verbale Leerstoornis (NLD): Kinderen met NLD hebben vaak sterke verbale vaardigheden, maar kunnen moeite hebben met non-verbale communicatie en ruimtelijke vaardigheden, wat hun prestaties in wiskunde en wetenschap kan beïnvloeden.
 5. Angststoornissen: Kinderen met angststoornissen kunnen zich zorgen maken, nervositeit ervaren of perfectionistisch gedrag vertonen, wat hun concentratie en prestaties in de klas kan belemmeren.

Het is belangrijk op te merken dat elk kind uniek is en dat leerproblemen op de basisschool zich op verschillende manieren kunnen manifesteren. Als ouders of leraren vermoeden dat een kind een leerprobleem heeft, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en een evaluatie te laten uitvoeren om de specifieke behoeften van het kind te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden.

handige spullen van puber bijles
handige spullen van puber bijles

Wat moet je doen als je moeite hebt met lezen of rekenen op de basisschool

Als een kind moeite heeft met lezen of rekenen op de basisschool, is het belangrijk om snel te reageren om te helpen bij het aanpakken van deze uitdagingen en om te voorkomen dat de problemen groter worden. Hier zijn stappen die ouders, leraren en schooldeskundigen kunnen overwegen bij leerproblemen op de basisschool:

 1. Identificeer het probleem vroeg: Let op tekenen van moeilijkheden met lezen of rekenen, zoals achterblijvende resultaten in tests, frustratie bij het uitvoeren van taken, vermijden van lees- of rekenactiviteiten, of een afname in het zelfvertrouwen van het kind.
 2. Communiceer met leraren: Praat met de leraren van het kind om hun perspectief te krijgen over de prestaties in de klas en om te begrijpen of ze ook zorgen hebben over het lezen of rekenen van het kind.
 3. Onderzoek en evaluatie: Overweeg om het kind te laten evalueren door een specialist op het gebied van lees- of rekenproblemen, zoals een schoolpsycholoog of een educatieve expert. Deze evaluatie kan helpen bij het identificeren van de specifieke problemen en het ontwikkelen van een plan voor ondersteuning.
 4. Individuele ondersteuning: Het kind kan baat hebben bij individuele ondersteuning, zoals tutoring of begeleiding buiten de reguliere klas. Dit kan helpen om hiaten in begrip en vaardigheden aan te pakken.
breukencirkels

Nog een paar tips

 1. Aanpassingen en hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van aanpassingen en hulpmiddelen, zoals gespecialiseerde leermaterialen, computerprogramma’s of aangepaste lees- of rekenprogramma’s om het leren te vergemakkelijken.
 2. Thuis ondersteunen: Ouders kunnen thuis ook bijdragen door regelmatig te lezen of te rekenen met hun kind, door boeken beschikbaar te stellen en door een positieve lees- en leeromgeving te creëren.
 3. Betrokkenheid van het kind: Moedig het kind aan om betrokken te zijn bij zijn of haar eigen leerproces en om vragen te stellen wanneer iets niet duidelijk is.
 4. Geduld en empathie: Het is belangrijk om geduldig te zijn en begrip te tonen voor de uitdagingen waarmee het kind wordt geconfronteerd. Moedig het kind aan om te blijven proberen en positieve versterking te geven voor inspanning en vooruitgang.
 5. Blijf in gesprek: Blijf in gesprek met leraren en schoolexperts om ervoor te zorgen dat het kind de benodigde ondersteuning blijft ontvangen en dat eventuele nieuwe behoeften worden aangepakt.

Het is belangrijk om vroegtijdig in te grijpen wanneer een kind moeite heeft met lezen of rekenen, omdat dit kan helpen om problemen te verminderen en het zelfvertrouwen van het kind op te bouwen. Samenwerking tussen ouders, leraren en specialisten is vaak de sleutel tot succes bij het overwinnen van deze leerproblemen op de basisschool.

leerproblemen op de basisschool. Potloden met keertafels, leeslinten, rekensommer maker, breukencirkels, linaal met keertafels

Handige hulpmiddelen

Een extra uitdaging zoals dyslexie, ADHD, dyscalculie, HSP, TOS, autisme, ADD of faalangst maakt school soms lastig. Gelukkig heeft puber bijles slimme en handige schoolspullen, voor kinderen met leerproblemen op de basisschool, verzameld. Dat maakt het makkelijker en leuker.

De slimme schoolspullen zijn ontwikkeld en geselecteerd door onderwijsprofessionals en getest en goedgekeurd door pubers.

Denk aan uitwisbare markeerstiften, focus artikelen zoals een zandloper, rekenliniaal met de keertafels en breukencirkels. Leeslinten voor kinderen met dyslexie, markeerbriefjes voor in boeken, potloden met de keertafels, stappenplan begrijpend lezen, flitskaarten en nog veel meer.

leerproblemen op de basisschool. Potloden met keertafels, leeslinten, rekensommer maker, breukencirkels, linaal met keertafels

Winactie bij leerproblemen op de basisschool

Namens puber bijles mag ik een tof pakket weggeven speciaal voor leerproblemen op de basisschool.

Gefeliciteerd Marta

Het basisschool Download & print pakket bestaat uit 4 stappenplannen:
– Begrijpend lezen
– Moeilijke woorden
– Werkwoorden spelling
– Verhaaltjessommen

Inhoud basisschool pakket:

 • Potloden met keertafels
 • Potloden voor goede pengreep
 • Liniaal met keertafels
 • Etui met stift om te versieren
 • Leesstroken voor dyslexie ( in verschillende kleuren)
 • Complimentenkaarten
 • Boekenlegger/ linaal
 • Breukencirkels
 • Rekensommenmaker

Lees ook deze blogs

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

14 reacties

 1. Wat een onwijs handige hulpmiddelen bij het leren! Mijn oudste heeft heel wat uit het rijtje wat jij in je blog noemt (o.a. onlangs gediagnosticeerde dyslexie), wat hem belemmert in het leren. Dit pakket zal hem vast en zeker goed op weg kunnen helpen!

 2. Ziet er zeer handig uit en practisch. Voor mijn zoontje met ADD zouden sommige dingen echt wel van pas komen

 3. Dat lijkt me een geweldig pakket! Ik denk dat mijn zoon hier zeker wat aan kan hebben. Als juf ben ik er ook zeker wel nieuwsgierig naar, ik loot daarom graag mee.

 4. Ik vind het als juf altijd leuk om kennis te maken met nieuw materiaal. En mijn zoon gaat nu naar de bovenbouw, dus zal ook steeds meer van dit soort dingen kunnen gebruiken. Ik maak dus graag kans!

 5. Mijn zoontje zit op speciaal onderwijs omdat hij ‘druk’ is. Hij is in afwachting van zijn diagnose (verdenking van autisme+add) deze hulpmiddelen zouden prima te pas komen.

 6. Hier een beelddenker in huis, deze materialen sluiten aan bij de behoefte van mijn kind. Ik loot graag mee.

 7. Dit zou superhandig zijn voor de jongste! En mij waarschijnlijk ook wat tijd schelen….ach ze wil het ook zo graag zelf doen

 8. Lijkt me superhandig, de breuken worden hier ook heel lastig gevonden en hopelijk helpt dit een beetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.