Skip to Content

ADHD en opruimen: Mijn struggle met verloren opladers en chaos

Oh boy, opruimen. Dat woord alleen al zorgt ervoor dat mijn hart sneller begint te kloppen en mijn gedachten alle kanten op schieten. Als iemand met ADHD, ben ik gezegend met een creatieve geest en een constante stroom van ideeën. Maar als het op opruimen aankomt, is het alsof mijn hoofd in de wolken is en mijn spullen overal zijn verspreid. Laten we eens samen grinniken terwijl ik mijn epische strijd met ADHD en opruimen beschrijf!

opruimen en adhd
Photo by James Stamler on Unsplash

De verdwijntruc van opladers: waar is die van mijn keyboard?

We kennen het allemaal: je hebt een oplader voor keyboard, je sluit het aan en… poef! Hij verdwijnt zonder enige waarschuwing! Is het een magische truc? Nee, het is gewoon mijn ADHD-brein dat ervoor zorgt dat ik constant spullen verlies. Zelfs als ik mijn oplader maar vijf minuten geleden gebruikte, lijkt hij zich te vermommen als een ninja en in het niets te verdwijnen. Al is het meestal de combinatie van het opruimen en ADHD dat elkaar in de weg zit. In de chaos weet ik dingen nog het beste te vinden, maar zodra ik opruim ben ik het kwijt.

marie kondo opruimgoeroe

Het avontuur van het ADHD en opruimen: Beginnen en afdwalen

Oké, vandaag is de dag. Ik ben vastberaden om op te ruimen! Ik neem een diepe ademhaling, stap de kamer binnen en… wacht, is dat een oude foto? Wat was ik ook alweer aan het doen? Opruimen! Juist. Maar wacht, nu kijk ik naar die oude ansichtkaart. Het is als een magneet die me afleidt van mijn oorspronkelijke missie: opruimen!

Opruimen is als een doolhof voor mij. Ik begin met enthousiasme, sorteer mijn spullen en plaats ze netjes op hun toegewezen plaats. Maar dan, terwijl ik nog bezig ben, raak ik afgeleid door iets anders en laat ik mijn opruimmissie halverwege achter. Het eindresultaat? Een half opgeruimde ruimte en een hoofd vol chaos. Ik loop van kamer naar kamer, wel goed voor mijn stappenteller, maar uiteindelijk lijkt het wel alsof ik niks heb gedaan. ADHD en opruimen is echt een uitdaging!

notitieboekjes

Kostbare dingen die verdwalen: Van sleutels tot notitieblokken

Als het om dingen verliezen gaat, ben ik een professional. Mijn sleutels zijn net ninja’s – ze weten precies wanneer ik haast heb en zich dan te verstoppen. Ik ben zelfs begonnen met het ophangen van een bordje bij de deur met de tekst: “Heb je je sleutels?” Maar het bordje is nu ook zoek… Iets met ADHD en opruimen in de kerstperiode…

En wat dacht je van notitieblokken? Ik heb er stapels van, want ik vergeet altijd waar ik ze heb neergelegd. Dus, koop ik steeds nieuwe. Het resultaat? Een stortvloed aan notitieblokken die halfvol zijn en geen idee hebben waar ze bij horen. Inclusief die lijstjes met dingen die ik nog moet doen. Daar heb ik er ook honderden van liggen. Als ik dus een opdracht krijg om een scootmobiel lader te halen, dan kan ik het beter heel goed in mijn hoofd prenten, want opschrijven vergeet ik sneller!

Ja in mijn hoofd kan ik dingen beter onthouden soms dan dat ik er lijstjes van maak.. Als ik ’s avonds op bed lig en mijn creatieve brein bedenkt dingen, weet ik ze 9 van de 10 keer in de ochtend nog.

Minimalisme: de ultieme uitdaging voor mensen met ADHD

Ik heb veel gelezen over minimalisme en hoe het je leven kan vereenvoudigen. Maar voor iemand met ADHD lijkt minimalisme meer op een onbereikbare droom. Hoe kun je minimalistisch zijn als je elk item in je huis als “ooit nuttig” bestempelt? Ik zou mijn eigen versie van het minimalisme kunnen uitvinden: “chaotisch minimalisme.” Het klinkt belachelijk, maar het is de enige manier waarop mijn brein met ADHD en opruimen kan omgaan. Het is echt heel frustrerend als je weet dat je iets hebt, maar het niet kan vinden. Zo weet ik uit de tijd dat ik gastouder was nog steeds helder voor mij te zien waar ik de voedselkleurstof had liggen. Maar nu 4 jaar later heb ik geen idee meer waar het ligt. Het is inmiddels toch al over de datum dus ik heb maar nieuwe aangeschaft.

De vreugde van het herontdekken: schatten in de chaos

Te midden van de chaos en het verliezen van spullen, zijn er ook momenten van vreugde. Soms, als ik iets zoek, stuit ik op verborgen schatten. Een verloren gewaand notitieboekje met een briljant blogidee, een foto die mooie herinneringen oproept of die langverwachte oplader voor mijn keyboard die opeens opduikt als een held uit het niets. ADHD en opruimen het heeft iets irritants, maar ook iets magisch.

Met vallen en opstaan heb ik enkele organisatiesystemen geprobeerd. Ja ook Marie Kondo heb ik uitgeprobeerd, en plank voor plank opruimen. Maar in plaats van gefrustreerd te raken, omarm ik nu gewoon de chaos en zoek ik mijn eigen unieke manier van organiseren. Ik noem het “gecontroleerde chaos” – het is niet perfect, maar het is mijn eigenzinnige manier van de dingen onder controle houden.

ADHD en opruimen met zelfspot: lachen om mijn chaos

ADHD en opruimen is een avontuur dat ik elke dag weer aanga. Met mijn hoofd in de wolken en een tikkeltje zelfspot, omarm ik mijn unieke manier van omgaan met spullen en chaos. Dus, de volgende keer dat je een kabeltje voor iets nodig hebt, of een notitieblok, weet dan dat ik ergens in mijn eigen georganiseerde chaos vast een paar reserve exemplaren heb liggen. Nu alleen nog ontdekken waar…

En zo gaat mijn strijd met opruimen en mijn ADHD-verstrooidheid verder. Wie weet, misschien vind ik op een dag de perfecte balans tussen orde en chaos. Maar tot die tijd blijf ik lachen, accepteren wie ik ben en genieten van de avonturen die mijn ADHD-brein voor me in petto heeft.

Lees ook deze blogs over ADHD en opruimen

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.