Skip to Content

Leven met ADHD – een dagelijkse strijd – dagboek van een moeder

Sommige van jullie weten wellicht dat ik ADHD heb, voor anderen is dit misschien nieuw nieuws. Op mijn dertigste kwam na jarenlang tegen allerlei dingen aanlopen dan eindelijk de diagnose ADHD. In eerste instantie een hele schrok en hoe meer ik las en leerde in therapie hoe meer kwartjes er vielen. Ik had er rijk van kunnen worden om eerlijk te zijn. Leven met ADHD zo makkelijk is dat nog niet.

Leven met ADHD

Een tijd lang dacht ik, had ik het maar eerder geweten dat ik ADHD heb, dan… maar het heeft mij ook veel geleerd in het leven. Wat ik bijvoorbeeld allemaal aan kan en hoever ik eigenlijk wel niet ben gekomen ondanks de ADHD. Mede door streng te zijn voor mijn gedachtes en waarschijnlijk hoogbegaafd wat door de ADHD weer slecht te meten is heb ik wel mooi mijn HBO opleiding afgerond en volg ik nu zelfs een tweede HBO opleiding. Daarnaast heb ik nog wat papiertjes mogen halen zoals een mooi diploma Evenementenorganisatie.

Een dag uit het leven met ADHD

Leven met ADHD ziet er ongeveer zo uit: Je ligt op bed en ben doodmoe van een dag werken. Je lichaam voelt al helemaal zwaar aan en je ligt heerlijk warm onder de dekens en je kussen ligt perfect. Maar je hoofd gaat maar door en door. Dit is nog een leuk idee om over te schrijven, dat kan ik ook nog morgen doen. Laat ik deze knutsel maken met de kinderen. Als ik nou dit en dat zus en zo… enzovoort.

Ohw kak, de was vergeten in de droger te doen. Zal ik manlief nog even snel een appje sturen.. ach hij ziet dat toch wel, dat hoef ik vast niet te vertellen. Maar als hij het niet ziet zit de natte was heel de nacht in de wasmachine, misschien toch maar even een appje sturen. Zucht dan moet ik mijn ogen openen en mijn telefoon pakken. Dat is zoveel moeite.

Mhmz als hij het zelf niet ziet is de was morgenochtend nog nat en als hij het wel ziet heb ik voor niks mijn ogen geopend en ben ik weer wakker zie ik weer dat ik Wordfeud spelletjes kan doen heb ik misschien een mailtje en Facebook berichten. Ok laat maar dan maar morgen natte was. Ok nu slapen Ellen kom op. Mhm maar in de nacht draaien we de droger goedkoper dan overdag moet ik misschien toch niet.. ELLEN ga nou slapen!  Nou dat lukt dus vaak niet snel, tot ik een verzwaringsdeken kreeg!

Kracht van ADHD

ADHD heeft mij veel geleerd en mij veel sterke karaktereigenschappen gegeven. Ik ben erg goed in multitasken en kan (al zeg ik het zelf) enorm goed plannen. Organiseren en out of the box denken bijvoorbeeld zijn op mijn lijf geschreven. Geen wonder dat ik bij mijn vorige baan naast consultant ook de funsessies organiseerde. Ik vond het heerlijk om dit er bij te doen.

Ik ben altijd enthousiast, ondernemend en creatief. Iets wat ook weer erg handig is met mijn werk. De kinderen vinden die tomeloze energie en nieuwe uitdagingen die ik voor ze verzin geweldig.

Oog voor detail is iets wat veel ADHD’ ers ook hebben. Wij hebben snel veranderingen door en onthouden vaak de gekste dingen.

Meestal ben ik vrolijk en spontaan, maar soms als ik niet lekker in mijn vel zit kost mij dit als eerste het meeste energie.

Creatief brainstormen

Leven met ADHD is alles behalve saai haha. Soms wilde ik dat ik mijn hoofd aan een soort van computerrobot aan kon sluiten. Dan kunnen mensen zien/horen hoeveel gesprekken er soms tegelijk gevoerd worden in mijn hoofd. Hoeveel ideeën er door mijn hoofd heen schieten tegelijk.

Of om al die ideeën op te schrijven zodat ik ze niet kan vergeten. Vooral in de periode van Sinterklaas dan heb ik hele mooie gedichten in mijn hoofd, maar het gaat zo snel en altijd zo goed als ik heel stil lig dat het geen nut heeft om er pen en papier bij te pakken. Want dan is die magische flow weer voorbij. Ik geniet dus altijd maar van het moment.  

Zo’n robot kan ook handig zijn om als een soort van telepathie tussenpersoon te fungeren. Ik bedenk dat de was nog in de droger moet en de robot geeft een seintje aan manlief of hij dat nog even wil doen. Ik kan blijven liggen en in slaap vallen wetende dat het goed komt.  

En misschien kan die robot mijn man dan ook beter uitleggen hoe mijn hoofd soms van de hak op de tak springt. Als hij het over a heeft dat ik dan via b,c,d,e,f,g,h op i kom en daar opeens over begin. Iets wat hij nog steeds niet snapt! En wat soms zelfs best wel een ergernis puntje is omdat het net lijkt of ik niet geïnteresseerd ben in zijn verhaal. Dat ben ik wel en ik wil ook wel weer terug naar a, maar ik wilde i ook nog even noemen. Snap je al een beetje hoe leven met ADHD eruit ziet?  

Ach zo kan ik nog wel door gaan met de pluspunten van ADHD, maar natuurlijk heeft het ook wel eens nadelen.

leven met ADHD

Valkuilen Leven met ADHD

Op de site van Nationaal Kompas  kun je wat lezen over ADHD. Hier staat ook een stuk in over volwassenen en de valkuilen hiervan.

chaotisch en rusteloos gedrag, te laat komen, druk praten, impulsief persoonlijke en werk-relaties aangaan en weer beëindigen, eigenwijsheid, chronische autoriteitsconflicten, vaak wisselen van baan en een lage frustratietolerantie. Vaak is hun prestatie- en opleidingsniveau lager dan je op grond van hun intelligentie zou mogen verwachten. Evenals bij kinderen kenmerkt het beloop zich door weinig of geen vrienden hebben en betrokken raken bij antisociale activiteiten. Daar komen nog kenmerken bij als verkeersongevallen, onderpresteren op het werk, en het ontwikkelen van middelenmisbruik en persoonlijkheidsstoornissen.

Druk praten, eigenwijsheid, nieuwe dingen uitproberen en weer stoppen ( creatieve workshops geven, opleiding weddingplanner volgen), onderprestatie kloppen als een bus bij mij. De rest gelukkig niet!

Nee ik heb hele andere nadelen van leven met ADHD. Zo zie ik rommel niet, als andere mensen dat zien. Of is dat juist een voordeel? Soms zie ik iets wel liggen, maar komt de prikkel tot het oprapen niet binnen. Niet uit luiheid, maar het dringt niet door zeg maar. Moeilijk uit te leggen als je dit zelf nog nooit zo hebt ervaren.

Ik praat snel en druk en haal soms dingen door elkaar dan zeg ik dingen als doe je tandenborstel maar op je tandpasta. Vaak heb ik dit niet eens door en zegt dochterlief: “nee gekke mama tandpasta moet op mijn tandenborstel! “

Rust nemen

Rust pakken voor mijzelf vind ik vaak moeilijk. Zo reageerde mijn omgeving op het hebben van een blog in eerste instantie negatief. Weer iets erbij! Maar het is voor mij een soort uitlaatklep. Een online dagboek van belevenissen om later terug te lezen. Mijn creatieve knutsels delen met de buitenwereld en echt wat voor mijzelf naast het vele werken en mama zijn.

In mijn hoofd kan ik meerdere dingen tegelijk denken en leg ik supersnelle verbanden, voor een normaal mens niet bij te houden en dit veroorzaakt wel eens kleine conflicten. Ik volg soms meerdere gesprekken tegelijk op bijvoorbeeld een verjaardag en als ik tv kijk speel ik ook met mijn telefoon. Leven met ADHD is heel druk. Daarbij ben ik hoogsensitief ben ik achter gekomen en dat maakt het extra uitdagend.

Daarnaast ben ik gevoelig voor depressies. De afgelopen 16 jaar ben ik een paar keer depressief geweest. In de periode van de diagnose ADHD ben ik aan de anti-depressiva ben gegaan. Dit heb ik 2 jaar geslikt.

leven met ADHD

Burn-out

Iets wat wellicht niet zo snel wat te maken heeft van het leven met ADHD, maar wat mij wel overkwam is een Burn-out. Zo kwam ik in het voorjaar van 2021 ziek thuis te zitten met een Burn-out. Ik de Ellen die altijd alles aan kon, kon niet meer. Alle ballen de lucht inhouden, dat lukte niet meer en ik had enorm last van mijn hoge verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme. Ik moest wel rust nemen. Gelukkig vond ik hulp! Om te ontspannen, een wandelcoach en meer.

ADHD en depressie

ADHD en depressie gaan vaak samen. Door ADHD heb ik een grote kans op seizoensgebonden depressies. Toen dochterlief een half jaar oud was ben ik gestopt met de anti depressiva. Het ging al tijden beter mede door de therapieën die ik heb gevolgd bij PsyQ. Top mensen daar die mij echt enorm goed hebben geholpen.

De laatste tijd zit ik weer in wat dipjes en merk dat ik steeds meer uit balans raak en in de negatieve gedachtes valkuil kom. Ik heb het een maand aangekeken, maar heb inmiddels toch maar weer aangeklopt bij de huisarts. Over twee weken ga ik praten met een psycholoog en ga ik misschien tijdelijk weer terug aan de medicatie. Om de winter door te komen zeg maar.

In eerste instantie zag ik dit als een falen, maar mijn huisarts zei heel stellig. Je moet het zien als een kracht dat je erkent dat het niet goed gaat en dat je hulp nodig hebt. ADHD en depressie gaan nu eenmaal hand in hand, zeker als het pas op volwassen leeftijd ontdekt/ erkent is en je negatieve gedachtes jarenlang hebben kunnen overheersen.

Mocht het je dus zijn opgevallen dat er niet meer elke dag een blog online kwam de laatste weken, het komt vanzelf weer goed! Ik ben gewoon ook even druk met andere dingen om weer in balans te komen. Leven met ADHD brengt ups en downs.

Het komt wel goed schatje!

Handige linkjes

Heb jij ook een leven met ADHD? Wellicht heb je wat aan deze boeken:

Lees ook deze blogs

Opruimen en ADHD

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marguerita

Friday 8th of January 2016

Wat heb je dit mooi omschreven. En als je er maar plezier in blijft houden, maakt het niet uit als er niet elke dag iets online staat toch? ( zeg ik die ook het liefst dagelijks wat plaatst haha) sterkte met alles!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.