Ontspannen bij Burn-out – een lastig maar haalbaar proces

Eerder schreef ik al een blog over mijn overspannenheid. Waar de eigenlijke diagnose Burn-out is merk ik zelf dat ik beide termen eigenlijk door elkaar gebruik als ik met iemand praat. Ik zal beide termen daarom ook zo goed mogelijk uit proberen te leggen. En laat je mijn proces zien van ontspannen bij Burn-out. Eentje met vallen en opstaan want zo makkelijk is ontspannen niet!

Overspannen:

U verliest het overzicht en raakt de grip op de situatie kwijt. U krijgt klachten waardoor u uw dagelijkse bezigheden niet meer goed kunt doen, bijvoorbeeld thuis of op uw werk. We noemen dit overspanning.

bron: https://www.thuisarts.nl/

Bij overspannen zijn ben je bijvoorbeeld moe, slaap je slecht, ben je snel prikkelbaar. Een gejaagd gevoel en snel kunnen huilen, kunnen er ook bij horen. Je kunt dus klachten krijgen tijdens het werk en thuis nergens last van hebben of andersom. Maar ook beide combinaties kunnen voorkomen.

Zoals ik in mijn vorige blog al schreef dacht ik in eerste instantie dat ik last had van een depressie. Depressie en overspannenheid komen dan ook regelmatig samen voor. Zijn de klachten langer dan een half jaar aanwezig dan spreek je van een Burn-out. Ontspannen bij Burn-out kan nog veel lastiger zijn dan bij overspannenheid. En dat komt eigenlijk door het feit dat je al te lang doorloopt met stress en gespannenheid.

Burn-out:

Burn-out is de term voor het gevoel ‘opgebrand’ te zijn en geen energie of motivatie meer te kunnen vinden voor verschillende bezigheden: iemand is op dat moment fysiek en mentaal compleet uitgeput. 

bron: https://npokennis.nl/

Overspannen zijn is eigenlijk het voorstadium van een Burn-out. Je herkent de signalen van je lichaam niet en rent gewoon maar vrolijk door. Sommige mensen overkomt dit doordat ze geen keuze hebben in alle ballen de lucht in houden en de langdurige stress. Bijvoorbeeld door de zorg voor zieke familieleden en tegenslagen in het leven. Andere mensen overkomt het door bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Laat ik vooral duidelijk maken dat je hier als mens niet bewust voor kiest en dat het je echt overkomt.

Sommige persoonlijkheidskenmerken zijn een risicofactor. Bijvoorbeeld moeilijk om hulp kunnen vragen, lastig ‘nee’ kunnen zeggen en negatief zijn over eigen prestaties. Maar ook zich (te) sterk betrokken voelen bij werk, zeer gemotiveerd zijn en hoge eisen stellen aan zichzelf.

bron: https://www.samensterkzonderstigma.nl/

Ook tussen depressie en Burn-out zit een grote overlap.

Je komt hier sterker uit

Ik weet nog niet goed dat mensen steeds tegen mij zeiden: “Gefeliciteerd je komt hier sterker uit! ” In het begin van dit hele proces kun je daar oprecht niks mee. Tenminste ik niet. Ik had het gevoel dat ik in een achtbaan zat waar ik maar niet uit kon stappen. De wereld raasde langs me heen en ik was te moe om mee te doen. Ik voelde me constant huilerig en snapte niet waarom ik me zo voelde. Het liefst zat ik hele dagen op de bank. De gordijnen dicht, de radio uit en gewoon kijken naar onze katten. Ik moest mezelf letterlijk 4 dagen opladen om 3 dagen te kunnen werken. En dat terwijl ik het werk super leuk vind. Ik was boos op mezelf, teleurgesteld voelde het als een groot falen.

Gaandeweg leerde ik te ontspannen bij Burn-out. En dat proces wil ik met jullie delen. Wie weet heb je er wat aan voor jezelf of iemand in je omgeving.

Ontspannen bij Burn-out

Een van de eerste dingen die ik moest doen van de huisarts was een wandelcoach zoeken. Van die bank af en de natuur in. Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur. De natuur werkt rustgevend. Je zintuigen worden meer geprikkeld en je gedachten komen wat meer op de achtergrond. Omdat je niet in een stoel in een kamertje zit, maar loopt door de natuur komt het gesprek beter tot gang en heb je niet steeds het idee dat iemand naar je kijkt als er een stilte valt. Lees binnenkort de blog over mijn wandelcoach ervaring.

Na een uurtje wandelen en praten was ik daarna doodop. De eerste keren ging ik zelfs met de auto naar Delfgauw, zo laag was mijn energie. Meer dan bankhangen en Netflixen zat er nog niet in.

Wist je dat een spijkermat ook heel goed is om bij te ontspannen?!

Een schoonmaakster in huis

Omdat in het huishouden al maanden het hoogstnodige gebeurde en ik het allemaal niet meer trok, ging ik op zoek naar een schoonmaakster. Daar ben ik nog steeds heel erg blij mee. Ja het is een kostenpost, maar ik houd er energie van over. In het begin verontschuldigde ik me steeds dat ik maar op de bank zat tv te kijken, terwijl zij het huis boende. Maar ze begreep mijn situatie volkomen, had het zelf ook meegemaakt en liet me vooraal zitten. Een paar weken later zag ze me achter de laptop zitten aan de eettafel en ze klapte nog net niet van blijdschap in haar handen.

Weer een paar weken later dacht ik haar te helpen met het beddengoed, waarbij ik bijna flauw viel. “Hup naar beneden op de bank zitten jij! ” Ja het is een vreemd proces. Je wil zoveel, te snel, maar het is echt belangrijk om in kleine stapjes te doen. Daar ben ik nu wel achter. Al ben ik de afgelopen maanden nog meerdere keren teruggefloten door mijn omgeving.

Boeken lezen

de zevende zus

Het derde wat ik deed om te ontspannen bij Burn-out was een boek kopen. Ik kocht het zevende deel van de zeven zussen en las het boek in 2 dagen uit. En dat terwijl er een flinke stapel boeken lag te wachten voor de reviews van StoerLeesVoer. Normaal ben ik dol op lezen, maar ik had al maanden niet gelezen. Lezen zonder blogverplichting kon ik wel ontspannen doen. Ik verdween in de wereld van de schrijfster. Als ik geen energie meer had, legde ik zonder schuldgevoel het boek weg. Heerlijk!

Het vierde wat ik dan ook deed was lid worden van de bibliotheek. Elke week las ik 2 dikke boeken. Heerlijk! Ik zat nog steeds veel op de bank of lag op bed. Ik probeerde elke dag even te wandelen en werd minder huilerig. Ondanks die kleine stapjes wist ik dat er nog veel moest gebeuren voor ik weer die enthousiaste vrolijke creatieve Ellen zou zijn.

Nintendo Switch

Toen dochterlief 7 jaar was geworden kreeg zij van de familie en ons een Nintendo Switch. Ik had nooit durven raden dat ik de gene zou zijn die uren op dat ding zou spelen. Het begon met een hulpvraagje. Ze speelde Animal Crossing en vroeg of ik wilde helpen met zwemmen. Dat vond ze eng. Ik vond het heerlijk en had net het gevoel of ik zelf in de zee aan het zwemmen was. Al snel kwam het vissen erbij, want daar had ze geen geduld voor. Lekker rustig met je hengeltje vissen proberen te vangen. En dat met gewoon een toilet in de beurt en zonder gedoe met een haakje uit een vissenbek halen.

Na 2 maanden nam ik een internet abonnement erop en werd ik lid van Facebook groepen. Leuk weetje: Heel veel ouders spelen voor hun kinderen Animal Crossing en zijn stiekem zelf meer verslaafd dan hun kind. Ja het is een dingetje maar voor mij werkt het om te ontspannen bij Burn-out.

Diamond Painting ontspannen bij Burn-out

diamond painting ontspannen bij burnout

Zoals sommige van jullie wellicht weten is dat ik ADHD heb. Mijn vingers moeten het liefst altijd bewegen eigenlijk. Met de Nintendo waren ze daar wel even zoet mee, maar langer dan een uur naar een schermpje staren hield ik niet vol. De hele tijd lezen, daar waren mijn handen niet tevreden over en zo kwam het dat ik mede door de blog van collega Kelly over Diamond Painting een groot schilderij bestelde bij AliExpress.

Inmiddels ben ik al aan mijn tweede painting begonnen zelfs. Het is heerlijk ontspannend al zeg ik zelf. Mijn vingers zijn zoet, ik hoef niet zelf iets te verzinnen en ben zo lang als ik wil bezig. Ik heb het ook in de tuin proberen te doen. Dat werkt wel bij een kleine painting zittend in de lounge set, maar bij het grote werk niet.

Tuinieren

Mijn eigen moestuin
oude foto van onze moestuin 5 jaar geleden

Dankzij de moestuinmaatjes ben ik gaan tuinieren. Wel met de hulp van mijn schoonvader die 3 weekenden bezig was in onze tuin om deze zomerklaar te maken. Ook hielp hij met de plantenbakken een goede plek te geven. Inmiddels heb ik al vele slasoorten, peultjes, sperziebonen en kruiden geoogst. De eerste pompoenen en courgettes groeien ook gestaag!
Met je blote handen in de aarde bezig zijn is trouwens heel goed om te ontspannen bij Burn-out. Het helpt je te aarden en je hoofd leeg te maken.

Lees ook deze blogs:

Mediteren – ontspannen bij Burn-out

ontspannen bij burnout

Jarenlang heb ik geroepen dat mediteren niets voor mij was. Mijn ADHD hoofd kon niet stil zijn, mijn billen konden niet stilzitten en ach ik heb dat toch niet nodig. Maar gaandeweg kwam het mediteren toch op mijn pad. Door de sessies bij de Wandelcoach en door vriendinnen die ik sprak. Na de blog van Anouk over meditatie apps besloot ik er ook een te downloaden. Maar ik werd helemaal gek van de stem. Bij alles wat hij zei kreeg ik woord associaties waar mijn ADHD hoofd weer zijn eigen dingen mee deed. Dit schoot niet op.

In de natuur tijdens het wandelen en tuinieren kwam ik wel tot rust. En zodoende kwam ik tot de oplossing! Natuurgeluiden op Spotify zoeken. Ik kocht een meditatiekussen, koos als uitzicht het aquarium als ik mijn ogen open wilde doen en ging zitten. Letten op mijn ademhaling en gedachten uitzetten en weer terug naar mijn ademhaling.

Mindful Minuutje

Wat was ik trots op mezelf! Eindelijk kon ik ook mediteren! En door dat succesverhaal durfde ik zelfs weer gesproken meditaties te oefenen. Zo kwam ik uit op de website van Marjolein met mindful minuutjes. Ik probeerde haar appjes een week gratis uit en schreef me vervolgens met een leuke korting in voor een heel jaar.

Een heel jaar lang elke werkdag een whatsappje met een mindfulness sessie van 1 a 4 minuten. Op zaterdag een langere meditatie van ongeveer een kwartier en op zondag een dagje stilte. De appjes komen al om half 7 in de ochtend binnen waardoor ik mijn dag met een fijne meditatie kan beginnen. ( niet dat ik al om half 7 wakker ben hoor, in tegendeel ik slaap nog steeds of slecht of heel lang)

Het fijne hieraan vind ik dat ik de appjes altijd terug kan lezen en een meditatie kan herhalen die ik fijn vond.

En door al deze successsen ging ik zelfs mediteren in de natuur! Zoals tijdens onze vakantie op de prachtige zandvlakte Kootwijkerzand.

ontspannen bij burnout

Kleurboek voor volwassenen

Op vakantie nam ik kleurboeken mee. Ik koos ervoor om het kleurboek voor volwassenen in te kleuren met gelpennen. Dat vind ik fijn tekenen, geeft mooie diepe intense kleuren en het drukt niet door op de volgende pagina’s.

ontspannen bij burnout

Ik vind dit echt een prachtig kleurboek. Het enige wat ik mis is dat ik de tekeningen niet netjes kan uitscheuren. Maar voorlopig kan ik in elk geval vooruit met prachtige mystieke tekeningen. Ontspannen bij Burn-out kan op zoveel manieren!

Het enige wat ik wel veel miste was om samen met dochterlief wat te doen wat zou helpen ontspannen. Tuurlijk ging ze wel eens mee wandelen, maar de andere dingen deed ik veelal alleen. Wat ook prima kon toen zij op school zat. Maar in de vakantie moesten we ook naar iets op zoek wat voor haar leuk was en voor mij ook goed voelde om te doen. Dat werd samen kleuren in de mooiste kleurboeken!

Ook dochterlief kleurde vrolijk met mij mee. Iets om samen te doen en samen bij te ontspannen. Het magische eenhoorn genootschap boek bevat tekeningen met veel kleine details. En mooie teksten om te lezen. Als het ware teken je je eigen prentenboek. Ook deze zijn ideaal met gelpennen of potloden. I love Caticorns bevat grote tekeningen en weinig tekst. Perfect ook voor jongere kinderen om gezellig mee te kleuren.

Lees ook deze blogs:

Zelf tekenen – ontspannen bij Burn-out

Door al dat kleuren kreeg ik ineens zin om zelf weer te gaan tekenen. Als klein meisje spaarde ik altijd de stickers die ik kreeg en plakte die in een hoekje van een wit papier. Dan tekende ik de sticker op groot formaat na en kleurde hem in. Uren zoet was ik daar mee.

Van Creachick ontving ik een mooi schetsboek en ook deze nam ik mee op vakantie om mee aan de slag te gaan.

Overigens moet ik hier wel bij vermelden dat dat na 4 maanden thuis zitten is, want dit kon ik in het begin echt nog niet aan. Mijn geduld was hier ook ver te zoeken, en ik moest alles op alles zetten om mij zelf er positief door heen te praten. Want zo gemakkelijk was het niet meer zoals ik dacht dat het vroeger was. Of misschien zijn mijn eisen te hoog geworden haha

Ik nam de super leuke kawaii tekenboeken mee die hier in huis veel worden gebruikt en potloden en ging aan de schets.

Ik gebruikte twinmarkers. Hele fijne stiften, die helaas wel doordrukken. Het stevige papier leent zich voor aquarelverf, potloden stiften en krijtjes. Alleen moet je dus wel opletten dat het kan doordrukken. Je kan er bijvoorbeeld ook je eigen bullet journal van maken!

Spelletje spelen met het gezin

Iets waar ik mij al tijden op verheugde, maar waar ik de energie maar niet voor kon opbrengen was om een spelletje te spelen met het gezin. Meestal hield ik 1 potje rummikub al niet vol. Wat mijzelf de meeste ergernis opleverde en ik dus vermeed. Ontspannen bij Burn-out kan uitdagend zijn. Immers denk je toch bij een spelletje spelen dat is toch juist ontspannend! Maar ja niet als je super fanatiek bent natuurlijk. Al vind ik verliezen geen probleem, ik wil wel mijn best doen en alles zien. Nadat Rummikub en Yathzee goed gingen was het dan echt tijd voor Harry Potter Dobble.

Waarop mijn dochter riep, “maar mama Dobble is toch niet ontspannend? ” Ja je leest het goed, hier in huis wordt goed op mij gelet. Maar omdat hij al zo lang lag te wachten om gespeeld te worden, ik goed in mijn energie zat en het vakantie is pakte ik toch dit leuke spel erbij. Wij zijn dol op de gewone editie van Dobble en keken uit naar deze speciale editie.

Eerlijk is eerlijk, ik ben flink ingemaakt door dochterlief die alles veel sneller zag dan ik. Maar we hebben genoten! Van sommige tekeningen wisten we de naam even niet te verzinnen en dan riepen we gewoon Dobble! Er zit wel een boekje bij waarin van de meeste symbolen de namen staan. Verder staan er maar liefst 3 spel ideeën in het boekje om te spelen. Wij spelen gewoon het basisspel en hebben daar nog de grootste lol mee.

En laat die dochter maar genieten van het winnen, mijn tijd komt nog wel dat ik weer helemaal scherp ben en haar kan inmaken… gnagna ( oeps zeg ik dit nou echt? )

Een heel proces ontspannen bij Burn-out

ontspannen bij burnout

Zoals je kon lezen is ontspannen bij Burn-out een heel proces. Zwemmen in een zwembad kan ik een uurtje aan met kinderen om mij heen, een pretpark houd ik een halve dag vol en dan ben ik er klaar mee. Maar thuis in stilte bezig zijn en toch van alles doen houd ik inmiddels redelijk goed vol. Van hele dagen op de bank zit ik nu voornamelijk aan de eettafel of ben aan het wandelen of opruimen in huis. Nog redelijk prikkelarm dus, of goed in balans na toch teveel prikkels. Inmiddels herken ik mijn signalen en ja kan ik eindelijk zeggen dat ik inderdaad het gevoel heb dat ik hier sterker uit ga komen. Ellen 2.0 !

Met dank aan Asmodee, Creachick, TDM Publishing en Uitgeverij Mus

Lees ook

Ontspannen na het werk
Tot rust komen na het werk
Ontspanning voor leerkrachten in de zomervakantie

Footer4
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.