Skip to Content

Mijn bullet journal – een regenboog van MUS Creatief

Een bullet journal. Ik kwam de term de laatste tijd vaak tegen. Maar wat was dat nou eigenlijk? En waar gebruik je het voor? Het is eigenlijk een mengsel tussen een notitieboek, schetsblok en agenda. Eigenlijk best handig om je gedachten en taken uit je hoofd te halen en op papier te zetten. En je kunt op een overzichtelijke manier een planning maken. Maar waar begin je in zo’n leeg boek? Lees in deze blog hoe ik begon in mijn bullet journal. Lees hier de blog van Mandy over haar bujo met vlinders en die van Elles over haar timeline journal

bullet journal

Op zoek naar inspiratie voor mijn bullet journal

En daar zat ik dan met mijn tekenspulletjes aan tafel. Met mijn mooie bullet journal met zijn vrolijke regenboogkleuren. Zonder te weten waar ik precies moet beginnen in mijn bullet journal. Lang leve het internet. Ik keek het filmpje van hieronder en dat leverde mij genoeg inspiratie op om aan de slag te gaan.

Natuurlijk ben ik vaak aan het knutselen en tekenen met mijn zoontje. Maar het was alweer een tijdje geleden dat ik echt voor mezelf creatief bezig ben geweest. Ik denk dat dat is geweest tijdens de opleiding Binnenhuisarchitectuur die ik ooit in de avonduren naast mijn werk in de zorg heb gevolgd. Maargoed, je moet ergens beginnen om het weer even te oefenen, dus deed ik dat maar… op de voorkant, lekker in het zicht gelijk haha. Ik vond het jammer dat het logo van de bullet journal alleen op de kartonnen omslag stond, die niet handig is om erop te houden. Gelukkig ben ik met een mooi handschrift geboren en ben ik mijn hele leven al heel geduldig in mijn fijne motoriek. En staat het er nu weer mooi op.

Regenboogkleuren

Aan de binnenkant is er ruimte om je naam te schrijven. En aangezien ik nu toch in een creatieve bui was, en mijn zoontje ook heerlijk aan het kleuren was tegenover me aan tafel, besloot ik boven het rondje een regenboog te kleuren. Tijdens het kleuren besefte ik me (na al die jaren) ineens dat mijn naam uit evenveel letters bestaat als kleuren uit de regenboog! Ha, en zo ging ik mijn naam dus schrijven: met letters in de kleuren van de regenboog.

De basis voor een bullet journal is een leeg notitieboek met puntjes-papier. Sommige mensen stoppen dus veel tijd in het versieren van hun bullet journal met handletters, schetsen en doodles… dat kan, maar hoeft natuurlijk niet. Je kunt het bij wijze van spreken ook gebruiken om gewoon je boodschappenlijstje op te schrijven. Of grappige uitspraken van je kind niet meer te vergeten. Maar een handige zelf in te richten planner is ook niet verkeerd.

Level 10 life cirkel in een bullet journal

Behalve dat je in de bullet journal ook in kunt kleuren welke landen je hebt bezocht, staat er ook een zogenaamde ‘level 10 life cirkel’ in de bullet journal. Deze cirkel komt oorspronkelijk uit het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Hal gebruikt de cirkel om de 10 belangrijkste punten van zijn leven te evalueren en dat zijn:

 1. Relatie
 2. Recreatie/fun
 3. Geven & Bijdragen
 4. Financiën
 5. Omgeving
 6. Familie & Vrienden
 7. Carrière & Werk
 8. Gezondheid & Fitness
 9. Spiritualiteit
 10. Persoonlijke ontwikkeling

Je beoordeelt jezelf met een score van 1 tot 10 op elk van deze 10 punten. Hoe je zelf vind dat je scoort op elk van deze onderdelen. Dus als je het ontzettend naar je zin hebt op je werk, dan geef je Carrière & Werk een 10. Wanneer je best wat meer mag gaan sporten, dan geef je Gezondheid & Fitness een 4. Deze scores zijn voor jezelf en gaan op je eigen gevoel. Er is dus geen goede of foute score. Maar je kunt jezelf als doel stellen om de hele cirkel gekleurd te hebben. Dus zorgen dat alles een 10 wordt!

Kalender

In de bullet journal is ook een kalender te vinden. Je kunt zelf kiezen hoe je die inricht. Als je ‘m überhaupt besluit te gebruiken, want het leuke is dat je gewoon zelf kunt kiezen wat je nodig hebt. Ik vind het wel handig om een kalender bij de hand te hebben, dus ik heb ‘m ingericht. Voor mezelf meteen een stok achter de deur. De bullet journal ga ik namelijk gebruiken om eindelijk een opzet/begin te maken met mijn eigen boek! De kalender gaat in op 1 april, dus als het toch niet blijkt te lukken allemaal, kan ik altijd nog zeggen dat het een grap was 😉

Op de lege bladzijdes in de journal komen mijn krabbels, aantekeningen en wensen. Met verschillende bullets (opsommingstekens) kan ik voor mezelf helder houden wat de bedoeling van de tekst erachter is. Bijvoorbeeld:

 • Taken: gesymboliseerd met een punt; aangeven wat ik nog moet doen
 • Notities: gesymboliseerd met een streepje; dingen die ik niet wil vergeten
 • Doen: gesymboliseerd met een open cirkel; moet nog gebeuren

De bullets maken het overzichtelijk om snel aantekeningen te maken, waarvan het gelijk duidelijk is wat de bedoeling ervan is. Je kunt ze steeds door elkaar gebruiken en tegelijkertijd toch georganiseerd alle aantekeningen bij elkaar hebt staan.

Minpuntjes van de bullet journal

De bullet journal heeft helaas ook wat minpunten. Stiften en markers drukken erg door. Sommige vlekken zie je zelfs 3 bladzijdes verder nog. Voor mijn doel heb ik eigenlijk alleen een balpen nodig, dus dat scheelt. Maar als je van plan was om veel met stiften en markers te doen, dan zou ik deze bullet journal niet aanraden. Ook de kaft is kwetsbaar, die heeft de strijd niet helemaal gewonnen van mijn postbezorger. Maar verder blijft er een hoop goeds over om een boek over te schrijven 😉

Specificaties Mijn bullet journal:

BBNC Uitgevers BV | 9789045326085 | Druk: 1 | maart 2021 | 240 pagina’s | Koop de Mijn bullet journal hier: of natuurlijk in je lokale boekwinkel

Kijk ook eens naar deze creatieve boeken:

Footer4
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.