Wat is een journal? Bookjournal ideeën

Tijdens één van de vele, gezellige, onderonsjes op de groepsapp voor MamaScrapelle en StoerLeesVoer, ontstond er een gesprek over book journals. Wat is een journal? Journaling is al langere tijd wereldwijd een hype. Eigenlijk is het lijstjes bijhouden, maar dan op een leuke en creatieve manier. En book journaling is lijstjes bijhouden over de boeken die gelezen hebt of nog wilt gaan lezen. De foto’s van aangekochte reading logs, zelfgemaakte journals en book journal-ideeën vlogen al snel via de WhatsApp heen weer.

Het idee ontstond om er een blog over te schrijven. Daar ikzelf gek ben op lezen, en het liefst ook nog schrijf over wat ik gelezen heb, deel ik hierbij graag wat bookjournal ideeën met jullie.

Wat is een journal nu precies?

Bookjournals en reading logs zijn een leuke, ontspannen en overzichtelijke manier om bij te houden welke boeken je gelezen hebt. Je kunt je book journal verder uitbreiden zoals je zelf wil. Bijvoorbeeld met extra lijstjes als: zou ik graag nog willen lezen, uitgeleend en geleend, je mening, een mooie zin en/of een samenvatting. Alles mag niets moet. En met name dat laatste is heel belangrijk!

Een zee aan voorbeelden in bookjournal

Bookjournal ideeën kun je opdoen op sites zoals Instagram en Pinterest. Vooral Pinterest zit boordevol leuke en prachtige voorbeelden. Met de nadruk op prachtig. Laat je namelijk niet ontmoedigen door al het moois wat daar voorbijkomt. In het begin heb ik mezelf ook heel erg verloren in het ellenlang opzoeken naar allerlei ideeën. Het een nog mooier en beter dan de ander. Maar als beginner is het op een gegeven moment ontmoedigend. Dus maak een plan, want je journal is namelijk al perfect als het voor jou gewoon werkt, met jouw ideeën en in jouw eigen stijl. Zo ervaarden wij namelijk zelf al, tijdens ons WhatsApp gesprek, hoe snel we overprikkelt raakten van al het leuks dat in een korte tijd voorbijkwam.

Aan de slag met bookjournal

Er bestaan voorbedrukte Reading logs en bookjournals. Deze hebben voorbedrukte pagina’s met aanwijzingen en opdrachten die je zelf kunt invullen. Denk hierbij aan informatie over het aantal gelezen bladzijde van een boek, de titel en auteur, het genre, een cijfer, quote of korte mening.
Reading logs en bookjournals zijn er in alle maten, kleuren en thema’s. Met harde en softe omslagen.  Verkrijgbaar met de meest uiteenlopende afbeeldingen: van kattenthema’s tot sprookjesfiguren, van klassiek tot modern. Voor ieder wat wils dus.
Persoonlijk vind ik dat @Amazon.nl de mooiste heeft, maar Bol.com heeft ook een heel uitgebreid assortiment.

En book journaling is lijstjes bijhouden over de boeken die gelezen hebt of nog wilt gaan lezen. Blog met tips bookjournal ideeën

Bookjournal ideeën om zelf te maken

Een bookjournal of reading log kun je natuurlijk ook zelf maken. Daar hoef je echt geen kunstacademie voor gevolgd te hebben.  Bedenk voordat je aan je bookjournal gaat beginnen hoeveel tijd je eraan besteden wilt, en wat je erin wil gaan noteren. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het zoeken naar book journal ideeën het beste gaat als je het dichtst bij je eigen stijl blijft. Heb je eenmaal een idee opgedaan, ga daar dan mee aan de slag. Zo voorkom je ellenlang zoeken.

Bedenk vervolgens of je een journal gaat maken meteen al voor het hele jaar, of dat je wekelijks/maandelijks iets gaat creëren. Zo kwam ik erachter dat ik het afgelopen jaar best wel druk was en gestrest raakte bij het idee dat ik ook nog mijn book journal moest invullen. Dat is dus niet de bedoeling, want book journaling moet vooral leuk en ontspannend zijn. Daarom koos ik dit jaar voor een voorbedrukt readinglog. Dan kan ik toch alles noteren en wanneer ik nog zin en tijd over heb de pagina’s, op een ander tijdstip, nog wat versieren.

Hier zijn twee voorbeelden van reading log / book journals die door ons team voor dit jaar uitgekozen zijn:

En book journaling is lijstjes bijhouden over de boeken die gelezen hebt of nog wilt gaan lezen. Blog met tips bookjournal ideeën

Benodigdheden bookjournal

Naast je, al dan niet voorbedrukte, journal/schriftje heb je uiteraard nog wat andere spulletjes nodig. Mijn kasten puilen ondertussen uit van allerlei verschillende soorten pennen, stiften, potloden, stickers, gekleurd papier en stempels. Maar ook dat is helemaal aan jezelf.
De basis is pen, potlood, gum, schaar, liniaal. Stickers, (wasi)tape, gekleurd en/of geprint papier zijn leuke aanvullingen. Ook hier zijn weer heel veel voorbeelden van te vinden op internet.
Ikzelf knip ook veel uit tijdschriften en kranten. Bijvoorbeeld kaften van boeken, die plak ik er dan bij. Of stukje van interviews met auteurs.
Mijn favoriete pennen zijn de fineliners van Stabilo*.

Aan de slag met je Bookjournal ideeën

Het klinkt een beetje als een cliché, maar het is het beste is om toch gewoon te gaan beginnen.
En ik herken de eerste hindernis hoor. Zo een nieuw schriftje, met al die hagelwitte nieuwe bladzijden, ziet er best een beetje intimiderend uit. Daarbij opgeteld al die perfecte bookjournal ideeën die je op het internet al bent tegengekomen. Dit maakt je hier en daar wellicht wat onzeker. Had ik ook en heb ik soms nog.

Denk dan direct aan de belangrijkste regel bij journaling: je doet het voor jezelf en fouten maken mag. Tenslotte is uiteindelijk alles wat je toch niet zo leuk vindt, of wat een beetje tegenvalt, ook zo weer weggegumd, overgeplakt of overgekleurd😉.

Oefening baart kunst

Dus soms zal het er best wel eens heel anders uit zien dan je bedoeling was. Maar ach, al doende leert men. Hou voor ogen dat het vooral fijn is dat je straks kan terugzien wat je gelezen hebt, wat je van een boek vond en aan wie je dat ene boek nu ook weer uitgeleend hebt. Zo kijk ik nu met heel veel plezier terug naar mijn bookjournals van de afgelopen jaren. Waarvan ik ook soms dacht dat ze compleet mislukt waren.

Dus pak je aantekeningen van het boek erbij en je journal/schriftje en begin vandaag nog met book journaling. Veel plezier!

Handige linkjes bookjournal ideeen

Lees ook deze blogs

Footer1
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.