Skip to Content

Natuurjournalen, een boek met aandacht voor de natuur

Toen er gevraagd werd wie Natuurjournalen wilde reviewen was ik al snel enthousiast. Ik vind het heerlijk om mij in de natuur te begeven en even tot rust te komen. Daarnaast heb ik recent ontdekt dat ik tekenen ook erg leuk vind. Dus dan is Natuurjournalen de perfecte combinatie!

Natuurjournalen

Natuurjournalen

Natuurjournalen is een ontspannende bezigheid die dichter bij de natuur brengt. Het helpt je om even helemaal op te gaan in dat wat jij ziet, hoort, ruikt of voelt en te focussen op details die je anders nooit had ontdekt. In ‘Natuurjournalen’ helpt Mirja je op weg om zelf een natuurdagboek te beginnen. Om te observeren en te voelen. ‘Natuurjournalen’ is een hardcover journal met kwaliteitspapier waarop getekend en geschilderd kan worden met diverse materialen, dat tegen een stootje kan en waar je eventueel droogbloemen, blaadjes en andere vondsten in kunt plakken. Je schrijft en tekent erin over je natuurobservaties en buitenbelevenissen aan de hand van de opdrachten, instructies, voorbeelden en tips van Mirja. Ook brengt ze je voorzichtige teken- en schetstechnieken bij. Want natuurjournalen kan iedereen! Mirja Meijer-Brandorff is in Nederland een pionier op het gebied van natuurjournalen en ze doet dat al haar hele leven lang. Ze groeide op in de natuur en weet werkelijk alles van flora en fauna.

Seizoenen

Natuurjournalen neemt je mee door de verschillende seizoenen. Elk seizoen begint met een kleine introductie die ondersteund word met mooie illustraties. Met afwisselende opdrachten leert Mirja Brandorff je om anders naar de natuur te kijken. De originele opdrachten dagen uit tot onderzoek en geven tegelijkertijd een idee van wat je kunt ondernemen. Het boek staat vol met voorbeelden en krijg je tips over hoe je bepaalde onderwerpen zoals een paardenbloem of een blad kunt tekenen. De leuke weetjes in het boek maken dit tot een zeer compleet natuurjournaal om zelf mee de natuur in te gaan.

“Wist je dat de hulst symbool staat voor het (eeuwige) leven, net als naaldbomen?”

– Pagina 191 van Natuurjournalen

Mirja Brandorff

Als kind kwam Mirja Brandorff al veel buiten. Ze maakte dan graag lange wandeltochten door natuurgebieden. Toen zij een jaar of acht was begon zij aantekeningen en tekeningen te maken van de vogels die zij tegen kwam. In een natuurgids zocht ze haar ontdekkingen op en zo leerde ze steeds meer over de natuur.
Na een wat rustigere periode begon Mirja weer actief aan het maken van nieuwe natuur aantekeningen. Ze experimenteerde met nieuwe technieken. Pagina’s uit haar natuurdagboek deelde ze vervolgens op socialmedia. Hierdoor ontdekte ze de term nature journaling. Tevens ontdekte ze dat vele mensen hiermee bezig zijn. Helaas zijn veel van de boeken over dit onderwerp in het Engels. Daarom besloot Mirja Natuurjournalen te gaan schrijven. En hoopt hiermee mensen te inspireren om ook te beginnen met een natuurjournaal. Bekijk ook eens Mirja haar blog voor nog meer informatie.

Echt luisteren, kijken en ervaren

Natuurjournalen nodigde mij uit om echt even stil te staan in de natuur. Om mijn hoofd leeg te maken en mijn zintuigen te laten waarnemen. En dit is dan ook precies wat ik gedaan heb. Ik fiets graag, dus ben op de fiets het bos in gegaan. Als ik luister hoor ik af en toe een vogel. Wanneer ik kijk zie ik dat de bladeren van de bomen aan het verkleuren zijn. Als ik mijn neus diep ophaal voel ik dat de lucht koud en vochtig is. Al deze waarnemingen zorgen voor een heerlijke rust terwijl ik geniet van de natuur om me heen.

Thuis aan de slag met Natuurjournalen

Tijdens mijn fietstocht heb ik bladeren en bessen meegenomen. Om alles goed te onthouden heb ik onderweg foto’s gemaakt. Ik vind het fijn om hier thuis aan tafel mee aan de slag te gaan. Lekker warm en met al mijn benodigde materialen bij de hand.

Ik ben begonnen bij de opdracht met de bessen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het best een beetje spannend vond om in dit mooie boek te gaan werken. En dan ook meteen met het maken van vlekken. Het is een uitdaging om de pagina zo te maken dat hij informatief is en er leuk uitziet. Maar eenmaal begonnen merkte ik dat ik het vooral erg leuk vind.

Ook de opdracht met de herfstbladeren vind ik heerlijk om te doen. Gefocust teken ik de bladeren na. Ik zoek de juiste kleuren, kijk hoe het blad zich vormt en waar de nerven zitten. Het tekenen brengt me rust en het creëren van een mooie tekening vult me met trots. Wat een leuke manier om bezig te zijn met de natuur!

Specificaties Natuurjournalen

Auteur: Mirja Brandorff | Uitgever: Mus | 16 mei 2022 | 160 pagina’s | 9789045326986 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Natuurjournalen

Lees ook deze blogs

Footer5
Jolien
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Natural Answer

Wednesday 8th of February 2023

Wat leuk zeg! Ik had hier nog nooit van gehoord maar lijkt me een goede bezigheid om weer tot mijzelf te komen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.