Skip to Content

Denktekenen met 45 tekenopdrachten van Filosovaardig.

Denktekenen. Dat klinkt heel lastig, maar eigenlijk is het dat juist helemaal niet! Filosovaardig is ook wel bekend van filosofiejuf. Bekend van de praatprikkels. Fabien haar bedrijf is enorm gegroeid en er zijn veel producten bijgekomen. Waaronder deze 45 tekenopdrachten.

Iedereen kan het, zelfs als je pas drie jaar bent! Kinderen willen net als jij weten hoe het leven in elkaar zit. Ze stellen niet voor niets honderden waarom-vragen. Ze willen zich van nature graag verwonderen.

bron: https://filosovaardig.nl

halloween vieren met tekenen

Leren tekenen

Zoals ik in mijn blog een paar weken geleden aangaf had mijn dochter nog wat uitdaging met tekenen. Ze vond het niet leuk omdat ze vind dat ze het niet kan. Inmiddels vind ze nog steeds dat ze het niet goed kan, maar vind ze het wel leuk! Het leren tekenen met de boeken van uitgeverij Librero is een groot succes hier in huis. Regelmatig worden de tekenspullen erbij gepakt en zitten er hier allemaal meiden met hun tong uit hun mond aan de eettafel.

Filosofische (prenten)boeken

Voordat ik verder ga met denktekenen wilde ik ook even kort aandacht geven aan boeken waar je mee kunt filosoferen met kinderen. Op de blog StoerLeesVoer kun je de volgende boeken vinden:

Iedereen Telt , Hup Herman, Voor altijd en even , moppereend, Prinses Arabella in het museum, de boer en de dierenarts, de vuurzeevlieg, de woordsmid, alles wat was

45 tekenopdrachten met Denktekenen

Afgelopen weekend vierde ik hier in huis een alternatieve Halloweenviering. Compleet met schminck en glittertattoos. Maar die meiden moesten natuurlijk ook zoet gehouden worden tijdens het schmincken. Ik legde wat knutselspullen klaar, maar ook tekenopdrachten! Varierend van heksen en spoken tot een paar tekenopdrachten met Denktekenen. Natuurlijk wel een beetje in de sfeer van Halloween.

denktekenen filosovaardig

Soorten tekenopdrachten met denktekenen

Het mooie van de 45 tekenopdrachten van denktekenen is namelijk dat er enorm veel variatie is in de opdrachten. Voor werkelijk elk moment zit er wel een geschikt kaartje bij. Van kinderen die aan de slag gaan met seksuele voorlichting en mensen in hun blootje kunnen tekenen, tot dingen waar je emoties bij voelt als blij, bang of verdriet.

denktekenen filosovaardig

Filosoferen met kinderen?

Veel mensen denken dat je nog niet kunt filosoferen met kinderen. Maar wist je dat kinderen eigenlijk de hele dag door filosoferen? Ze zijn er een professor in eigenlijk! De fantasie van kinderen is eindeloos en hun waarom vragen erg aanwezig. Soms tot ergernis aan toe.

Maar dat is goed! Ga eens een echt gesprek met kinderen aan waarbij ze vrijuit mogen spreken en denken! Laat hun fantasie los en stel nieuwsgierige vragen. Vind je dat lastig dan kun je kijken bij spellen als praatprikkels maar ook bij denktekenen!

Tekenen is namelijk erg belangrijk voor kinderen en daar kun je als volwassene ook veel informatie uit halen! Ooit volgde ik een tekeningen lezen training en dat was echt heel erg interessant. Het is aan jouw als volwassene om te durven hier een gesprek over aan te gaan. Een echt gesprek zonder telefoon in je hand, zonder gestoord te worden door andere kinderen, partner of werk. Neem de tijd voor een filosofisch gesprek en je zult verbaasd zijn!

45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten

Met het denktekenen kun je langzaam beginnen. 1 kaartje per keer is genoeg! Ik begon met 3 kaartjes met 5 meiden.

Teken:

  • een fantasiedier door meerdere dieren te mixen
  • iets raars
  • iets waar je bang voor bent

Hiermee gaf ik de kinderen de mogelijkheid om het luchtig te houden of toch wel ook persoonlijk te gaan. Voorop elk kaartje staat een leuk voorbeeld waar de kinderen mogelijk wat inspiratie uit halen. Lees de zin voor en vertel de opdracht.

Denktekenen en vragen stellen

Na afloop kun je vragen stellen die achterop de kaart staan. Stof tot nadenken heet dat met vragen als:

Kan er op een andere planeet zo’n dier bestaan?
Wie bepaalt wat raar is?
Hoe zou leven zonder angst eruit zien?

denktekenen filosovaardig

Ook staan er altijd een paar stukken tekst wat andere kinderen er van denken.

Vind je kind het nog lastig om te tekenen? Denk dan aan de tekenboeken die kunnen helpen! En teken vooral zelf ook gezellig mee! Kinderen willen ook van jouw weten wat jouw angsten zijn of hoe jij een fantasiedier tekent bijvoorbeeld! Want kinderen zijn nieuwsgierig en de meeste volwassenen gelukkig ook!

Je bestelt het denktekenen in de webshop van Filosovaardig

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.