Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft? Klinkt een beetje gek die 2 dingen samen. Maar je kan zeker wel eens een drankje drinken als je borstvoeding geeft. Deze blog is niet om alcoholgebruik te promoten, of om het aan te moedigen met een baby in huis. Maar soms heb je gewoon trek in een drankje en dat moet kunnen. Even samen met je partner proosten tijdens jullie quality time. Met een vriendin even ontladen of gewoon even een glaasje van iets waar je behoefte aan hebt. We blijven mensen. Maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Ik heb altijd 1 harde regel geleerd hierin en dat is dat elk standaard glas alcohol 2 uur nodig heeft om afgebroken te worden in je bloed en dus ook borstmelk. Een standaardglas is de maat die bij een drankje hoort. Een glas bier is bijvoorbeeld groter dan een borrelglaasje jenever. Dit heeft met het alcoholpercentage te maken. Ga dus geen jenever uit een bierglas drinken want dan geld de 2 uur regel niet. Wanneer mag je dan alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Ik zou zelf persoonlijk even wachten nog na de bevalling en totdat je kindje een beetje een ritme heeft met drinken. In het begin komt een newborn makkelijk om de 2 uur. Voeden op verzoek is tegenwoordig redelijk de norm en dan wil je niet dit proces verstoren doordat je net een cocktail op hebt. Ook bevorderd alcohol de melkproductie niet. Al zijn er bepaalde oudere generaties die zeggen dat bijvoorbeeld bruin bier erg goed is voor de melkproductie.

Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Kijk naar jouw eigen situatie

Dan is er nog steeds niet echt een duidelijk antwoord op wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft? En dat is er eigenlijk ook niet. Heb je een onwijs zware nacht gehad en heb je even behoefte aan een wijntje en helpt dit om te ontspannen.. Ja wie ben ik dan om te zeggen dat je beter kan wachten? Het is echt zoeken naar jouw behoefte en wat passend is. Probeer gewoon logisch te denken, niet door te slaan en de vuistregel van 2 uur aan te houden. Let goed op je melkproductie als je een drankje neemt.

Bij mijn eerste dochter weet ik nog goed dat het een heerlijke lentedag was en we voor het eerst naar een terrasje gingen. Ik had zo’n behoefte aan een ijskoud biertje. Ik durfde toen niet in het openbaar borstvoeding te geven dus ik had altijd een flesje afgekolfde melk mee. Dit zorgde ervoor dat ik op zulke momenten prima 1 of 2 drankjes kon drinken. Bij mijn tweede dochter durfde ik wel te voeden in het openbaar en had ik ook minder behoefte aan dat drankje op een terras. Daarbij is ook corona gekomen en is er van terrasjes zitten geen sprake meer geweest.

Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Bewust van keerzijde

Het is denk ik wel duidelijk dat de vraag wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft, voor ieder weer anders is. Wel is het goed om bewust te zijn van een keerzijde. Een drankje is vaak even genieten en ontspannen maar wees je bewust van de tijd die nodig is om het af te breken en laat je niet verleiden tot meer. Tenzij je een voeding over wil en kan slaan omdat je gekolfd heb of een vriezer met voorraad hebt. En weet dat als je een voeding overslaat, de melkproductie weer terug kan lopen.

Aan de andere kant heb ik altijd goede slapers gehad. Een luxe waar ik me bewust van ben. En ik herinner me een specifieke avond waarin mijn partner en ik gezellig een flesje wijn opentrokken, want onze dochter slaapt toch wel door.. Nou die nacht werd ze ziek, huilen en had heel veel mamatrek. Ik heb me zo schuldig gevoeld dat ik haar op dat punt niet kon voeden doordat ik een glaasje alcohol op had. Het kan gebeuren maar het is goed om bewust hiervan te zijn. Ik heb daarna ook altijd wel een voorraadje moedermelk in de vriezer gehad.

voeden in het openbaar

Conclusie wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Er is dus eigenlijk geen duidelijk antwoord op de vraag ‘Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?’ Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee dient te houden. En dan is het vooral goed om naar de situatie te kijken die bij jullie past. Laten we niet elkaar beoordelen als mama zijnde maar vertrouwen op dat we dit zelf prima kunnen. En vooral ook bewust handelen en denken. Heb je nou echt een drang tot het drinken van alcohol dan is het goed om met je partner, familie, vrienden of een professional even te praten. Een mama worden is niet niks en er komt een heel scala van emoties en gevoelens bij kijken. Vraag hulp voordat het uit de hand loopt en er vervelende situaties kunnen ontstaan.

Heb jij alcohol gedronken terwijl je borstvoeding gaf/ geeft?

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.