Skip to Content

Steenpuist pijn verzachten – een blog met tips tegen de jeuk

Een paar jaar terug had ik flinke pijn. Een grote steenpuist op mijn buik. En dat doet auw kan ik je zeggen. Ik heb even getwijfeld of ik hier een blog over wilde schrijven. Het is nou eenmaal niet een heel smakelijk verhaal. Dus je kunt nu nog stoppen met lezen. Maar misschien heb je er ook wat aan en ben je op zoek naar tips om de Steenpuist pijn te verzachten. Of herken je mijn verhaal omdat je zelf ook wel eens een steenpuist hebt gehad. Ik heb bewust geen foto’s bijgevoegd, ik denk niet dat jullie daar heel blij van worden. Hier mijn verhaal over mijn eerste steenpuist.

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist, ook wel furunkel genoemd, is een pijnlijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën, meestal Staphylococcus aureus. Het begint als een rode, gezwollen bult die zich ontwikkelt in de haarzakjes of de talgklieren van de huid. Na verloop van tijd vult de bult zich met etter en kan het een witte kop krijgen.

Enkele kenmerkende symptomen van een steenpuist zijn:

 1. Roodheid en zwelling: Het getroffen gebied wordt rood en kan opzwellen.
 2. Pijn: Steenpuisten kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, vooral wanneer ze zich vormen op gebieden waar de huid constant beweegt, zoals de billen, dijen, nek of oksels.
 3. Vorming van een kop: Naarmate de infectie vordert, kan er een witte kop van etter verschijnen in het midden van de bult.
 4. Afscheiding: Wanneer de steenpuist rijp is, kan er pus uit komen als deze vanzelf opengaat.

Steenpuisten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar ze komen vaak voor in gebieden met veel wrijving, transpiratie of waar haargroei aanwezig is. Het is belangrijk om een steenpuist niet zelf uit te knijpen, omdat dit de verspreiding van de infectie kan bevorderen. Meestal genezen steenpuisten vanzelf, maar in sommige gevallen kan medische behandeling nodig zijn, zoals het openen en afvoeren van de pus door een arts.

Steenpuist buik – een pijnlijke ervaring

Het begon allemaal op een vrijdag met een pijnlijke rode plek links op mijn onderbuik. De huid zag er wat geïrriteerd uit en ik dacht dat ik verkeerde ondergoed aan had gehad met salsadansen de avond tevoren. De volgende dag begon de plek een bultigs iets te worden en ik besloot met trekzalf aan de slag te gaan. Ik denk er moet wat uit en des te sneller hoe beter.

Na 2 dagen smeren merkte ik dat ik een enorme bult aan het krijgen was en bezorgd maakte ik een foto en vroeg mijn nichtje ( apothekersassistente en schoonheidsspecialist) een Whatsapp met help wat moet ik doen. DIRECT stoppen met de trekzalf dat is niet goed bij een steenpuist! Gaasjes op doen en vooral eraf blijven. Ok makkelijker gezegd dan gedaan. Zelfs mijn kleding deed pijn en mijn hele huid was rood en stond gespannen van de enorme bult die ondertussen gegroeid was.

Steenpuist verzorgen en pijn verzachten. Mag je zwemmen met steenpuist? Wat kun je doen tegen de jeuk? Verschil met gewone puist?

De opluchting van een steenpuist buik die openbarst

Wat was ik opgelucht toen dinsdagochtend de huid gesprongen was en er vocht/pus uit de steenpuist liep. De instructies waren streng. Je blijft van de pukkel af, en gaat niet proberen uit te knijpen. Dan kan de pus de verkeerde kant uitschieten en krijg je een bloedvergiftiging en ben je nog verder van huis. Ok ok..

Ik sliep al nachten slecht van de pijn en hoopte nu snel van de pijn en ellende af te zijn. Niks was minder waar. Dagen ben ik in de weer geweest met gaasjes verschonen, gaasjes vast tapen en 2 keer per dag de steenpuist wond schoonmaken onder de douche. Ik was blij dat mijn man die dagen veel thuis was zodat ik tussendoor snel naar boven kon om de wond te verschonen, een heel proces want een steenpuist is zeer besmettelijk dus ik kon niet even snel snel, maar moest hygiënisch te werk gaan! Altijd natuurlijk als je een wond hebt, maar op de een of andere manier stond ik mijn handen te boenen alsof ik een OK in moest lopen voor een operatie.

Weg opluchting

Wat eerst een klein gaatje was, werd met de dag een groter gat in mijn buik waar maar spul uit bleef lopen. In het weekend zaten wij bij mijn schoonouders en die zondag werd ik wakker met een koortsig gevoel. Ik controleerde de wond en er was gebeurd waar ik al bang voor was. De wond was echt ontstoken nu. Dus de Huisartsenpost in Enschede gebeld en ik kon bijna direct terecht.

Daar kreeg ik tot 3 keer toe een compliment dat ik de steenpuist al die tijd zelf goed had weten schoon te houden en netjes had behandeld. Ruim de helft van de Nederlanders was al 3 keer bij de huisarts geweest aldus de arts. Het was ook echt een grote gapende wond ( 2 euro muntstuk groot) en ze maakte hem snel schoon. Eerst merkte ik er niks van omdat ze dood weefsel weg haalde, tot ze bij de laatste restjes kwam toen deelde ik toch even uit reflex een kleine tik uit. AUW!! Ik had een heus kratergat in mijn buik. Nou dat zal weer een mooi litteken worden. Kan mooi bij mijn verzameling.

steenpuist wond als 2 euro muntstuk

Ik kreeg een kuurtje voorgeschreven en moest bij de apotheek gelijk ook even wat Betadine gaasjes meenemen en eilandpleisters* met gaas erin zodat de wond mooi afgesloten was. Het is echt belangrijk dat je een steenpuist met betadine* behandelt.

Steenpuist pijn verzachten

Het verzachten van de pijn bij een steenpuist kan enige verlichting bieden terwijl de infectie geneest. Hier zijn enkele tips om de pijn te verzachten:

 1. Warm kompres:
  • Breng warmte aan op het getroffen gebied met een warm kompres. Dit kan helpen de bloedcirculatie te verbeteren, de pus te verzachten en de pijn te verminderen. Breng het kompres gedurende 15-20 minuten meerdere keren per dag aan.
 2. Houd het schoon:
  • Houd het gebied rond de steenpuist schoon om verdere infectie te voorkomen. Was het voorzichtig met milde zeep en warm water.
 3. Pijnstillers:
  • ibuprofen of paracetamol kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking. Volg de aanwijzingen op de verpakking.
 4. Vermijd knijpen:
  • Probeer de steenpuist niet zelf uit te knijpen, omdat dit de infectie kan verspreiden en de pijn kan verergeren.
 5. Draag losse kleding:
  • Vermijd strakke kleding die wrijving kan veroorzaken en de pijn kan vergroten. Draag indien mogelijk luchtige, losse kleding.
 6. Topische antibiotica:
  • Antibacteriële zalf kan helpen om het gebied schoon te houden en infectie te verminderen. Breng de zalf volgens de instructies op de verpakking aan.
 7. Raadpleeg een arts:
  • Als de steenpuist erg pijnlijk is, niet vanzelf opengaat, of als er meerdere steenpuisten zijn, is het verstandig om medische hulp te zoeken. Een arts kan overwegen om de steenpuist te openen en de pus af te voeren.
creme op litteken

Controle huisarts

Na een paar dagen merkte ik dat het kratergebied van de steenpuist minder diep werd en dat de huid rondom niet meer rood was. Ook de wondgrootte zelf werd langzaamaan kleiner.

Op donderdag moest ik voor controle naar mijn eigen huisarts, wat de assistente werd. Zij had nog niet eerder zo’n grote steenpuist wond gezien en vroeg zelfs waarom het niet gehecht was geweest. Uh ja geen idee het bloedde niet? Ik mocht stoppen met de Betadine gaasjes en nu over op de paraffine gaasjes. Omdat mijn huid rondom de wond enorm geïrriteerd was van alle hansaplast tape ( de huidvriendelijke variant nog wel) kreeg ik ook wat vierkante eilandpleisters mee om over het gaas heen te plakken. Elke avond een uur luchten en bij twijfel weer terugkomen.

Genezing steenpuist jeukt!

Nu wordt het wachten en wachten tot de wond van de steenpuist helemaal dicht is. De huisarts heeft mij al gewaarschuwd dat dit nog weken kan duren. De wond is al minder gevoelig en de huid rondom de steenpuist jeukt als een gek. Alles was flink geïrriteerd door de tape en pleisters die er meerdere keren per dag afgetrokken werd. Ik heb al wat bio oil gebruikt af en toe om mijn huid even een opkikker te geven, maar omdat mijn huid daar ook weer heel vet van wordt blijven de nieuwe pleisters weer niet goed zitten dus echt heel goed verzorgen lukt nog niet.

Kleren kan ik weer redelijk verdragen en ook kan ik weer op mijn zij en buik slapen. Maar als een kind er per ongeluk tegen aan stoot kan dat nog erg pijnlijk zijn. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe lang het duurt voor de huid helemaal gesloten is.

Update na 2 maanden was de wond helemaal dicht en pijnloos. Nu heb ik er nog steeds een klein litteken van.

Mag je zwemmen met steenpuist?

Ik kreeg een vraag of je mag zwemmen met steenpuist?

Over het algemeen wordt het afgeraden om te zwemmen met een steenpuist. Zwemmen in zwembaden, meren of andere waterlichamen kan de kans vergroten dat de bacteriën die de steenpuist veroorzaken, zich verspreiden naar anderen of naar andere delen van je lichaam.

Bovendien kan het chloor in zwembadwater irriterend zijn voor de steenpuist en de omringende huid. Zwemmen in natuurlijk water kan ook het risico op verdere infectie vergroten, omdat het water mogelijk bacteriën bevat die complicaties kunnen veroorzaken.

Als je een steenpuist hebt, is het verstandig om te wachten met zwemmen totdat de steenpuist is genezen en er geen tekenen van infectie meer zijn. Als de steenpuist openbreekt en pus vrijkomt, moet je extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat je de infectie verspreidt naar anderen of naar andere delen van je lichaam.

Wat is het verschil puist en steenpuist

Een puist en een steenpuist zijn beide huidafwijkingen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

 1. Oorzaak:
  • Een puist ontstaat wanneer de poriën in de huid verstopt raken door dode huidcellen, talg en bacteriën. Het is vaak het gevolg van een ontsteking van de haarzakjes en talgklieren.
  • Een steenpuist (furunkel) wordt veroorzaakt door een infectie van een haarzakje of talgklier, meestal door de bacterie Staphylococcus aureus.
 2. Uiterlijk:
  • Een puist is meestal klein, rood en heeft een witte kop van pus. Puisten bevinden zich vaak op het gezicht, de rug, schouders en borst.
  • Een steenpuist begint als een rode, gezwollen bult die pijnlijk kan zijn. Naarmate de infectie vordert, kan er een witte kop van etter verschijnen in het midden van de bult.
 3. Locatie:
  • Puisten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen vaak voor op gebieden waar de talgklieren het meest actief zijn.
  • Steenpuisten komen vaak voor in gebieden met veel wrijving, zoals de billen, dijen, nek of oksels.
 4. Verspreiding:
  • Puisten zijn over het algemeen niet besmettelijk en verspreiden zich niet van persoon tot persoon.
  • Steenpuisten kunnen besmettelijk zijn, vooral als de etter uit de steenpuist komt en in contact komt met andere delen van de huid of met andere mensen.
 5. Behandeling:
  • Puisten kunnen vaak thuis worden behandeld met goede huidverzorging, zoals het reinigen van de huid en het vermijden van het uitknijpen van puisten.
  • Steenpuisten kunnen soms vanzelf openbreken en genezen, maar in sommige gevallen is medische behandeling nodig, zoals het openen en afvoeren van de pus door een arts.

Lees ook deze blogs

Heb jij ook wel eens een steenpuist gehad? Of een blindedarmontsteking zoals Malou?

Lees ook deze blog van Delicia over een kalknagel als je daar wel eens last van heb.

Voorhoofdsholteontsteking
Verkoudheid

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deborah

Sunday 21st of March 2021

Helaas nu het geval. Het geneest niet. Vorige week lachtte de assistent telefonisch erom, ik moest mij niet zo druk maken. Heb hem op bovenbeen en heb hem nu 2 dagen droog, daarvoor continu vochtig en leek groter te worden. Ga morgen eisen terecht te kunnen...dit voelt niet goed!

ellen

Sunday 21st of March 2021

Heel veel sterkte ermee! Wat vervelend dat de assistente erom moest lachen. Ik zou dit ook even bespreken met de huisarts!

Liesje

Sunday 27th of September 2020

Wauw! Zeer herkenbaar. Na het lezen van je verhaal ben ik blij dat ik morgen een afspraak bij de dokter heb! Alles uiteindelijk goed gekomen?

ellen

Sunday 27th of September 2020

Jazeker al heb ik nog steeds een mooi litteken overgehouden. Maar geen last meer gehad gelukkig!

Ingrid Ferwerda-Jacobs

Monday 2nd of November 2015

Nee, gelukkig nog nooit gehad. Hopelijk verloopt je herstel voorspoedig, het lijkt me naar en pijnlijk.

Marguerita

Monday 2nd of November 2015

Oh wat heftig joh! Bij mij komt er morgen een bloederige blog online ;-) ik was erg nieuwsgierig want volgens mij hebben wij in ons gezin er nog geen last van gehad, klinkt heel heftig! Maar hoe zie je nu verschil met een gewone puist?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.