Skip to Content

Tips voor borstvoeding in het openbaar, een handige ervaringsblog

Wat fijn dat het allemaal lukt met het geven van borstvoeding. Dit is niet vanzelfsprekend en soms kan het een heel gevecht zijn. Maar als het dan wel lukt en je wilt de deur uit sta je voor een aantal keuzes. Ik heb mijn beide dochters borstvoeding mogen en kunnen geven en deel graag wat tips over het geven van borstvoeding in het openbaar.

Eerste dochter

Bij mijn eerste dochter heb ik tot 8 maanden ongeveer borstvoeding gegeven. Bij mijn tweede dochter geef ik nu 11 maanden borstvoeding en hoop het jaar rond te maken. Hoe ik borstvoeding geef bij beide meiden is totaal anders. Bij mijn eerste dochter gaf ik het op vaste tijden, begon ik met bijvoeden van kunstvoeding toen ik moest werken vanaf 5 maanden en wilde ze zelf niet meer aan de borst vanaf 7 maanden. Kolven lukte me niet dus ben ik gestopt.

Ook heb ik nooit durven voeden in het openbaar. Ik voelde me zo ongemakkelijk hierbij. Ik nam altijd een flesje afgekolfde melk mee of op den duur een thermoskan met heet water en kunstvoeding. 1 keer heb ik borstvoeding in het openbaar moeten geven tijden Koninginnedag en wat vond ik dat vervelend. Het was koud en nergens een plekje te bekennen. Uiteindelijk ben ik op een klapstoeltje gaan zitten en hield mijn schoonmoeder een doek om me heen.

Tweede dochter

grote hydrofiel

Hoe anders is het gegaan bij mijn tweede dochter. Hier ben ik gaan voeden op verzoek en hoefde ik niet te gaan werken en ben ik dus niet begonnen met kunstvoeding erbij. Doordat ik ouder ben en in een natuurlijkere voedingsflow zit ben ik borstvoeding in het openbaar gaan geven. De eerste keer was zo spannend en leuk tegelijk. Het voelde aan als ons geheimpje en momentje. Er gingen zoveel gedachten door mijn hoofd. Gesterkt door mijn partner en omgeving heb ik mijn manier gevonden en heb ik goed kunnen live voeden. Wat is dit fijn zeg, de vrijheid van weg kunnen gaan en voldoende te hebben aan je borsten.

10 Tips voor borstvoeding in het openbaar

  1. Kies wat fijn voelt voor jou. Dat is het allerbelangrijkste. Doe niks omdat het “moet”. Een mama is sterk als ze dingen doet waar ze achter staat.
  2. Borstvoeding in het openbaar geven is niet gek. Je geeft je kind eten, dat is wat je doet als moeder. Wel kunnen mensen gek doen omdat ze niet weten hoe ze erop moeten reageren.
  3. Je kan kiezen voor voeden zonder afdekken en voeden met bedekken. Ik vond het zelf fijn om een grote hydrofiel doek mee te nemen en dit deels over ons heen te doen. Niet alleen voor een stukje privacy maar ook om prikkels af te schermen voor de baby.
  4. Nipple slips gebeuren en soms schiet er wel eens melk weg. Dit gebeurd en is part of the deal. Daar ben je helemaal niet uniek in.
  5. Vind je het spannend? Voed de eerste keren met iemand bij je die je steunt. Samen is het minder eng.

Met 10 tips ontspannen borstvoeding in het openbaar geven

borstvoeding in het openbaar
  1. Soms heb je het gevoel dat de hele wereld je aanstaart maar in de realiteit valt het reuze mee. Vaak valt het geeneens op.
  2. Hou rekening met je kleding. Een voedingsbh en hempje zijn een goede basis. Daarover een wikkeltruitje of jurk. Ook zijn er speciale voedingskledingstukken die het geven van borstvoeding makkelijk maken.
  3. Ik zocht altijd een plek uit waar ik me fijn voelde. Aan de rand of waar het rustig is. Hoe relaxter ik me voelde,hoe fijner de voeding verliep. In een trein mag ik bijvoorbeeld ook vaak even eerste klas zitten om te voeden als ik in het halletje zit of een drukke tweede klas.
  4. Vergeet geen tepelpads in te doen, zeker in het begin. Dan wil de borst die nog even moet wachten nogal gaan lekken. Je hebt wasbare en wegwerp zoogcompressen zoals ze ook genoemd worden.
  5. Als je ervoor kiest om borstvoeding in het openbaar te geven.. Geniet ervan! Ik ben nu zo trots op alle mooie herinneringen waar ik haar heb kunnen voeden. Het strand, bos, trein, lunchroom, park, ijsbaan. Elk plekje staat me bij en heb ik een mooie #melfie gemaakt.
borstvoeding in het openbaar

Belangrijkste

Elke keuze is goed die je maakt als mama. Kunstvoeding of borstvoeding. Wel of niet in het openbaar voeden. Afdekken of out in the open. Jij bent vrij om je eigen keuze te maken die goed voelt. Ik had wel gewild dat ik het bij mijn eerste dochter ook had gedaan. Dus het eens een keer proberen kan ik wel aanraden. Pas na 4x voeden begon ik er plezier in te krijgen en daarna werd het leuk en makkelijk. Maar het is aan jou en mijn tips helpen wellicht in het gemakkelijker maken van live voeden.

Lees ook

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.