Voordelen van Dragen een uitleg van ergonomische dragers en doeken

Bij de geboorte van mijn eerste dochter zag ik het gemak, knusheid en handigheid van het dragen in. Ik had een mooie paarse wandelwagen en daarbij hoorde ook een handige draagzak. In gedachten was ik de afwas aan het doen, stofzuigen en even snel naar de winkel met haar in de draagzak. Ik zag zeker de voordelen van het dragen. Ook had ik een draagdoek voor de douche aangeschaft; Ideaal! handen vrij en geen glibberige baby die kan vallen. Oja en ik had een doek gekocht met vast rugpand en banden die ik zelf moest knopen. Ik was er helemaal klaar voor, althans dacht ik.

Realiteit versus dromen

Reality check; Mijn dochter wilde helemaal niet gedragen worden. Helemaal in paniek was ze als ik haar lekker dicht tegen me aan in de draagzak deed. De doeken bleken ook te lastig voor mij om te knopen en de onzekerheid sloeg toe met een baby die in paniek was. Mijn man deed nog een laatste poging en zette onze dochter met haar gezicht naar de wereld toe in de paarse draagzak.. En ze was stil. Dit vond ze prachtig. Helemaal lekker droeg het niet dus het bleef bij een paar keer zo boodschappen doen. De voordelen van dragen zijn er niet voor elk kind.

voordelen van dragen in de draagdoek

Ergonomisch Dragen voordelen van dragen

Buiten de voordelen van dragen was ik me toen niet bewust over het ergonomische belang. De houding van je kindje in draagstand is zo belangrijk. De meeste draagzakken zijn namelijk niet ergonomisch. De benen van je kindje moeten een soort van M vormen, de billetjes naar beneden en de knietjes omhoog. Dit wordt ook wel kikkerhouding genoemd. Mijn matchende paarse draagzak* bij kinderwagen was dus niet zo ergonomisch en een kindje met het gezicht naar de wereld toedragen al helemaal niet.

Tweede Ronde

5 jaar later en dochter 2 staat op het punt geboren te worden. Inmiddels is er veel meer bekend over de voordelen van dragen. Zonder auto en rijbewijs en met een dochter van 5 zie ik toch weer veel pluspunten. Je bent veel meer wendbaarder en mobiel dan met een wagen. In de drukke schoolgangen, maar ook in een bus, trein of winkel.

Er is tegenwoordig gelukkig veel meer keuze en gemak in doeken en dragers te vinden die wel ergonomisch zijn. Mijn oog viel op een Tula Free To Grow; deze kan lang mee en is simpel af te stellen. Daarbij is het ademend materiaal zonder schadelijke stoffen. Wel zo belangrijk bij het noemen van de voordelen van dragen. Ik heb het als kraamcadeau gevraagd. Super fijn bij het doorkomen van tandjes.

Wat een geluk had ik, mijn kraamverzorgende was een draagmama! Ze had veel kennis en heeft me geholpen met de Tula*. En dit keer ging het helemaal goed. wat een vrijheid en warmte zo samen dicht bij elkaar. Ook is het makkelijk voeden zo met borstvoeding.

voordelen van dragen

Ik werd zo’n enthousiaste drager dat ik ook ben gaan knopen en een ringsling* fan ben geworden. Dit is een doek met ringen. De ringen daar haal je de doek doorheen en vrij snel kan je deze afstellen. Ik vind het gemak en de snelheid van die doek ideaal. Het is even oefenen thuis en de juiste feeling krijgen. Je draagt deze wel op 1 schouder, mijn dochter is vrij licht dus ik weet niet hoe het is als een kindje wat zwaarder is. Ik neem deze Ringsling onderin de wagen mee, ideaal als ze even eruit wilt.

Voordelen van Dragen

Ik ben zo blij dat ik het dragen toch heb mogen ervaren. Het vervangt voor mij niet de kinderwagen maar de afwisseling vind ik heel fijn. De Tula is iets minder snel maar draagt heerlijk. De Ringsling is juist weer heel snel maar draagt iets zwaarder. Een groot voordeel is voor mij als ik mijn oudste dochter van school moest halen. Ik ben veel sneller zonder wagen in de drukke schoolgangen.

Ook is het reizen in openbaar vervoer veel simpeler, je hoeft geen wagen te tillen! In huis zijn er van die “mamaplak” dagen en dan kan ik dankzij de draagdoek* toch wat dingen doen omdat mijn handen vrij zijn. Dat zijn voor mij de echte voordelen van dragen.

Mijn tweede dochter is ook niet een typisch draagkindje. Ze geeft zelf aan als ze het zat is en ze kijkt ook graag de wereld in. De sling is fijn omdat ik haar op mijn heup draag en zo kan ze rondkijken. De Tula wil ik straks gaan gebruiken op mijn rug! Dat heb ik nog nooit gedaan en ben ik erg benieuwd naar.

Laat je informeren

Ik had het geluk met mijn kraamhulp maar tegenwoordig zijn er ook draagconsulten en kan je hulp krijgen met hoe je het beste ergonomisch kan dragen en welke doek of zak het beste bij jou past. Het is echt belangrijk dat het bij je past en veilig gebeurd. Op die manier kan je de voordelen van het dragen ervaren zoals ik ook heb gedaan en daar ben ik nog blij om.

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.