Het leed dat tandjes krijgen heet, een blog met tips

Er zijn maar weinig zoogdieren die zonder tanden geboren worden. Als ik zo een beetje rondspeur zijn mensen, honden en katten de enige zoogdieren die zonder tanden geboren worden. Als samenleving zijn we erg gefocust op tanden. Het liefste moeten ze mooi wit en recht zijn. Ik wil in deze blog teruggaan naar het prille begin.. Naar het leed dat tandjes krijgen heet.

het is een fase

Het leed dat tandjes krijgen heet

Het heeft een reden dat we zonder tanden worden geboren. Onze kaken groeien namelijk vrij veel door. In het begin is er gewoon niet voldoende plek. Ook leven we in het begin op een hele andere voeding. Namelijk exclusief op (moeder)melk. We hebben nog helemaal geen tanden nodig. Onze eerst set tanden worden melktanden genoemd. Deze zijn relatief klein en ook dit heeft met onze kaak en voeding te maken.

Na de melktanden wisselen we en krijgen er grote sterke tanden waarmee we ons voedsel kunnen kauwen. Kiezen om te malen, snijtanden om te scheuren en verstandskiezen voor ons verstand. Uiteraard is dat laatste een grapje. Wist je namelijk dat het niks met je verstand/ intelligentie te maken heeft. Nee het heeft te maken met ‘verre stand’, kiezen. Daar komt de naam vandaan. En nog een leuk weetje, wist je dat krokodillen hun hele leven lang blijven wisselen? Een gebroken tand is dus geen probleem.

baby die lief slaapt

Het leed

Je hebt er misschien wel eens van gehoord als je zelf geen ouder bent; “Ja de tandjes komen door, verschrikkelijke periode”. Maar je weet pas echt wat het leed dat tandjes krijgen heet inhoudt als je dit zelf als opvoeder meemaakt. Het is niet bij elk tandje en kind even erg maar leuk is anders. Vaak gaat het samen met ziek zijn en een sprongetje. Het niet kunnen slapen, liggen en willen eten helpt ook niet.

Worden kinderen ziek van tandjes krijgen? Nee, niet direct. De weerstand gaat wel omlaag als de tandjes doorkomen en hierdoor zijn kinderen vatbaarder. Mijn dochters krijgen bijvoorbeeld altijd een snotneus. Sommige kinderen krijgen ook koorts, rode wangen of oorontsteking. Dit komt niet direct door de tandjes maar is het gevolg van een verlaagde weerstand. Dit kan dus ook bij het leed dat tandjes krijgen heet erbij.

Het leed dat tandjes krijgen heet

Heel veel poep

In onze mond leven heel veel bacteriën die belangrijk zijn in het verteerproces van onze voeding en voor onze weerstand. Zodra er iets in je mond niet lekker gaat dan merk je dat in de rest van je lichaam. Bereid je voor op poep. Heel veel poep. En niet zomaar poep, nee ladingen vol zure tandjes poep. Je herkent de geur en structuur meteen. En op den duur is het vaak een bepalende factor voor als je twijfelt wat er met je kindje aan de hand is. Een zure explosie luier en je weet dat het weer tandjes tijd is. Ook dit hoort bij het leed dat tandjes krijgen heet.

Oren en liggen

Waarom gaat slapen zo moeilijk tijdens het leed dat tandjes krijgen heet? Ten eerste kan je natuurlijk voorstellen dat zo’n dikke kaak zeurt en niet fijn ligt. Maar als een kindje ligt komt er ook nog eens extra druk op de kaak en op de oren. Als een kindje heel erg gaat huilen als het ligt en veel naar het oortje grijpt is de kans groot dat er iets met het oortje is. En zoals hierboven al besproken is, verlaagd de weerstand en is er een grotere kans op een eventuele oorontsteking.

Wat kan je doen tegen het leed dat tandjes krijgen heet?

Nu ben je benieuwd wat je kan doen aan het leed dat tandjes krijgen heet. Voornamelijk is het een fase die je moet doorstaan en gelukkig heeft niet elk kind er veel last van. Maar je kan wel degelijk verlichting geven, ook op een natuurlijke manier!

Het leed dat tandjes krijgen heet

Koelen en bijten

Geef koude bijtringen, washandjes die je in de koelkast legt of een stuk koude komkommer. Als ze heel klein zijn kan het helpen om te kauwen op bijtringen. Je hebt speciale die in de koelkast kunnen en tegenwoordig ook van natuurlijk rubber. Maar hier thuis had ik altijd een washandje wat ik nat maakte en in een plastic zakje in de koelkast legde. Dit vonden mijn dochters altijd erg fijn.

Tandjes olie en crème

Je hebt speciale olie en crème wat je op het tandvlees kan masseren. Tegenwoordig mogen homeopathische middelen geen werking meer op hun doosje hebben staan. Het kan helpen maar is niet bewezen. Vanuit de overheid is besloten dat er dus niet mag opstaan dat het helpt tegen het leed dat tandjes krijgen heet. Neem eens een kijkje voor tandjes olie enzovoort onder de link, er staan verschillende items. de online drogist

Pijnstilling

Ik ben geen fan van medicatie voor jonge kinderen als het niet echt nodig is. Maar als je je kind verlichting kan geven waardoor het beter slaapt dan vind ik dat een goede reden. Slapen is namelijk het beste medicijn, je lichaam kan in ruststand namelijk helen. Je kan dan kiezen voor een zetpil. Gebruik een klein beetje vaseline zodat het makkelijk naar binnen gaat. Let op het aantal kilo’s van je kindje. Vanaf 10 kilo is het advies nu 250 mg en daarvoor 125 mg. Op de verpakking staat de leeftijd maar het gewicht is veel belangrijker.

Er bestaat ook een meer natuurlijke pijnstilling Viburcol genaamd. Dit is wederom een homeopathisch middel. Denk nou niet dat het meteen “goed” is omdat het natuurlijk is. Ook hierin zitten stofjes waar een kind op zou kunnen reageren. Maar het is goed om een keuze te hebben vandaar dat ik het bespreek. Ik heb beide in huis maar kies tijdens het leed dat tandjes krijgen heet toch voor een zetpil voor het slapen gaan.

Het leed dat tandjes krijgen heet

samen tanden poetsen

Tien tanden boven en tien onder… zoveel moeten er doorkomen. Het is een pittige periode als je kindje er last van heeft maar als ze eenmaal door zijn is het weer voorbij. En dan rond de 5/6 jaar komt het wisselen weer. Ook weer erg spannend voor sommige kinderen maar gelukkig met minder poepexplosies en wakkere nachten. Ik zit nu middenin het leed dat tandjes krijgen heet. Mijn dochter is geholpen met een zetpil voor het slapen gaan en koud voedsel zoals kwark, fruit en yoghurt. Voor alle ouders die het kunnen gebruiken, succes! Het is een fase.

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.