Tandenpoetsen baby en kinderen – een blog met tips

Heb je net de bevalling achter de rug, komen de rot krampjes bij je baby en voor je het weet komen daar de eerste ellendige nachten van tandjes die doorkomen. Soms lijk je wel van pijnlijke fase tot de volgende fase te leven met een kind. Maar nu de tandjes doorkomen is het tijd om je eens te gaan verdiepen in ‘Tandenpoetsen bij baby en Kinderen’.

tandenpoetsen baby

Jazeker bij het eerste doorkomende tandje wordt al vanuit het consultatiebureau geadviseerd om te poetsen. Zeker als er ook al andere voeding gegeten wordt is tandenpoetsen bij baby en kinderen belangrijk. Het is een fabeltje dat je van moedermelk geen gaatjes zou kunnen krijgen of van flesvoeding, dus eigenlijk is het advies gewoon om bij het eerste tandje al iets van verzorging te doen.

Bij een kleine baby kan je denken aan speciale tandendoekjes voor de schoonmaak. Ook bestaan er vingertandenborsteltjes die zacht en soepel zijn. Een tandpasta is in het begin nog niet echt nodig. De volgende stap is een babytandenborstel. Deze hebben zachte haartjes en sommige hebben een handvat van een bijtring. Zo kan je kindje ook de tandjes lekker schoonbijten.

Tandenpoetsen bij baby en kinderen

tandenpoetsen bij kinderen

Hoe groter ze worden hoe meer tandjes er gaan komen. De meeste kindjes hebben hier toch wel last van maar gelukkig is het vaak van korte duur. Als er meer tanden komen dan is het belangrijk om een tandpasta te gaan kiezen. En hierin zijn een aantal keuzes die goed zijn om over na te denken.

Kies je namelijk voor een tandpasta met of zonder fluoride? Voor de meesten is met fluoride vanzelfsprekend. We zijn er allemaal wel mee opgegroeid en weten inmiddels dat dit behulpzaam is in de strijd tegen gaatjes. Maar sinds een aantal jaar is daar een tegengeluid naar fluoride. Het zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Ik ben geen arts of wetenschapper die onderzoeken heeft gedaan. Maar ik begon ook te twijfelen aan fluoride. Het resultaat was dat mijn dochter binnen 2 weken gigantische tandplak had opeens terwijl ze voorheen nergens last van had. De tandarts gaf aan dat bij tandenpoetsen met baby en kinderen het belangrijk is om maar een klein erwtje tandpasta te nemen. En ze goed te leren uitspugen. Dan is de inname van fluoride echt minimaal.

Tandenpoetsfases

Zoals met alles gaan kinderen door fases en zo ook met tandenpoetsen. Soms gaat het simpel, soms totaal niet. Hou vol ouders! Ik denk wel dat het echt heel belangrijk is om 2 x per dag te poetsen. Onder de douche of in bad kan je goed het uitspugen oefenen. Ook helpt het om goed te letten op suikerinname en op welke manier een kind drinkt. Zoete drankjes door rietjes zijn een directe aanval op het tandglazuur. Daarom is tandenpoetsen bij baby en kinderen zo belangrijk.

tandenpoetsen bij kinderen
tandenpoetsen bij baby en kinderen

Wij kunnen echt bijdragen als ouders aan een gezonde mond en tanden. Een sterk begin zorgt hopelijk voor een goed verloop in de jaren die volgen.

Een leuk prentenboek over tandenpoetsen erbij helpt altijd!

Ik Ben Zo Mooi happy stuff voor baby's en kids

Welke manier kies jij voor tandenpoetsen bij baby en kinderen?

Lees ook deze blog over tandjes baby alles wat je moet weten voor ouders

Lees ook deze artikelen:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.