Skip to Content

Hoe moet je een speurtocht maken? 5 soorten speurtochten!

Je wil iets leuks doen met kinderen. Een speurtocht is altijd leuk om te doen. Gewoon omdat het kan of tijdens een kinderfeestje. Maar hoe moet je een speurtocht maken? Als je niet zo creatief bent, of geen zeeën van tijd hebt, kun je nog steeds zelf eenvoudig een speurtocht uitzetten. Het hoeft geen hele tocht met opdrachten te zijn, het is voor de kinderen fijn om er lekker uit te zijn en dan nét wat anders te doen dan gewoon wandelen.
In deze blog geef ik een aantal ideeën voor speurtochten, de meeste erg eenvoudig en snel uit te voeren!

Hoe moet je een speurtocht maken?

Voor alle soorten speurtochten is er een stappenplan te volgen hoe je een speurtocht moet maken:

  • Voor wie maak je de speurtocht? Stem af op de leeftijd en het aantal deelnemers
  • wil je een thema? heb je bijvoorbeeld een thema kinderfeestje?
  • Welke locatie? In huis, in de straat, in de wijk of in het park?
  • wil je decoratie bij de speurtocht? zoals lintjes, ballonnen of kaartjes
  • bedenk de route
  • wil je tijdens de speurtocht opdrachten of spelletjes?

Traditionele tocht

Een traditionele speurtocht ken je waarschijnlijk zelf nog wel van vroeger, zo’n tocht kun je vaak gemakkelijk en snel maken. Je kunt daar verschillende variaties op bedenken:

  • De meest eenvoudige variant is om met stoepkrijt pijlen op de stoep te tekenen. Bij elke afslag wijst de pijl de goede kant op.
  • Print plaatjes (bijvoorbeeld in een bepaald thema, zoals kuikens voor de lente, of paddenstoelen voor de herfst) en hang deze elke keer net voorbij een kruising, zodat de kinderen kunnen zien waar ze heen moeten. Wil je deze tocht wat moeilijker maken, zet dan op elk plaatje een letter. Welk woord of welke zin komt daar uiteindelijk uit?
  • Gebruik lintjes om de route aan te geven. Kunnen de kinderen goed speuren en alle lintjes vinden?

Letter of cijfer tocht

zelf een speurtocht maken

Niet hetzelfde als een speurtocht waarbij je een vaste route volgt, maar minstens zo leuk. En ook heel leerzaam!
Een letter of cijfer speurtocht kun je zelf heel eenvoudig maken, want je hoeft er vrijwel niets voor te doen!
Schrijf op een vel papier op welke cijfers de kinderen moeten vinden, of schrijf het alfabet op. De kinderen gaan op zoek naar al deze cijfers of letters. Hebben ze een cijfer of letter gevonden, dan maken ze daar een foto van en strepen ze deze af op het vel. Hoe lang doen ze erover om alles te vinden?

Maar je kunt ook een speurtocht maken met letters en cijfers natuurlijk!

Klik hier boven om de versie die MamaScrapelle maakte te downloaden. Even lamineren, gaatje erdoor en met een touwtje of lintje om een lantaarnpaal of boom vastmaken. Stuur je dan een appje in de buurtapp dat de speurtocht kan beginnen 😉

Zelf een speurtocht maken

Bingo speurtocht

De bingo speurtocht spelen wij hier elk jaar met de kinderen van de familie met de kerst. Ik maak van tevoren een bingokaart met daarop allerlei dingen die de kinderen onderweg moeten zoeken. Zo kun je de kinderen in de lente bijvoorbeeld laten zoeken: narcis, krokus, bloesem, eend, krokus en tulp. En met de kerst hebben we er bijvoorbeeld een pinguïn, sneeuw of een rode kerstbal opstaan. Maar je kunt ook een algemene tocht maken, met een zwarte auto, parkeerplaats, straatnaambord of iemand met een telefoon.
Je kunt deze kerstspeurtocht ook spelen met verschillende teams tegen elkaar!

Speurtocht in huis

Slecht weer, geen zin om naar buiten te gaan of mag je niet naar buiten vanwege een kind in quarantaine ? Ook in huis kun je een speurtocht houden!
Bezorg de kinderen een startbrief, en geef daarin een hint voor de plek waar de volgende hint ligt. Je kunt bijvoorbeeld bij elke plek een puzzelstukje leggen. Bij die plek ligt er dan weer een hint waar de kinderen het volgende puzzelstukje kunnen vinden. Zo stuur je ze van plek naar plek (goed voor de lichaamsbeweging) en vinden ze elke keer een puzzelstukje. Als ze op het eind de puzzel compleet hebben is de speurtocht klaar! Je kunt de hints op papier ook vervangen door foto’s. Herkennen de kinderen de details op de foto en weten ze waar ze naartoe moeten?
Als je dit een keer hebt gespeeld is het ook leuk om je kinderen zelf een speurtocht in huis te laten maken, die jij moet oplossen!

Ontwijk de mensen tocht

Zelf een speurtocht maken ontwijk de mensen tocht

Tja soms mag je niet al te dicht bij elkaar in de buurt komen. Daarom kun je ook een ‘ontwijk de mensen speurtocht’ houden. Wij noemen deze speurtocht ook wel de ‘geheim agent’ speurtocht. De kinderen doen alsof ze geheim agenten zijn, en proberen een route te vinden waarop ze zo min mogelijk mensen tegen komen en niet gezien worden. Bij elke straathoek mogen de kinderen beslissen: welke kant zullen we op gaan? Waar zouden niet zoveel mensen zijn? En welke straat ken ik nog niet?
Dit is een leuke speurtocht om een keer eens wat anders te zien dan het standaard speeltuintje op de hoek, zo zoeken de kinderen een keer een andere route.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke speurtochten te bedenken. Ook altijd leuk in te zetten tijdens een kinderfeestje! Wat voor variant vinden jouw kinderen leuk?

Kijk ook eens bij deze tip voor een kerstspeurtocht en 3 ontdekspeurtochten en een autospeurtocht

Kijk ook deze andere leuke blogs:

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.