Skip to Content

Je kind in quarantaine vanwege corona, wat nu? 5 tips!

Het coronavirus is nog steeds in ons midden, en ondanks een toenemende vaccinatiegraad zijn er nog steeds vele besmettingen. En daarvan ook een groot deel bij jonge kinderen. Die zijn immers niet gevaccineerd en besmettingen kunnen in een schoolsituatie makkelijk plaatsvinden. Dus er bestaat een kans dat je kind het coronavirus oploopt en in quarantaine moet. Hoe gaan kinderen hiermee om en hoe kun je ze als ouders helpen? Vijf praktische en helpende tips voor ouder en kind.

hoe bereid je je kind voor op een coronatest

Het coronavirus in huis

Voor een gezin kan het een behoorlijke lastige periode zijn als er één of meerdere gezinsleden in quarantaine moeten vanwege een coronabesmetting. De normale structuur valt weg; kinderen kunnen niet naar school of sport. Misschien hebben ze ook nog lichamelijke klachten door corona. Eerder schreven we bijvoorbeeld over reuk- en smaakverlies door het coronavirus. En ook als ouder kun je natuurlijk het virus oplopen, al dan niet gevaccineerd. Want recent bleek uit onderzoek dat een deel van de gevaccineerde met Pfizer alsnog binnen zes maanden positief test.

Dus mocht je de pech hebben om besmet te raken, hebben we een aantal tips verzameld om deze quarantainetijd door te komen. En daarbij nog enige structuur, gezelligheid en balans te houden. Voor de verzorgers die deze quarantainetijd in goede banen proberen te leiden: plan alvast een dag, nacht of weekend om weer een beetje bij te komen na afloop. Dat zal waarschijnlijk nodig zijn.

Hoe doe je een corona zelftest thuis?

Tip 1 Je kind in quarantaine vanwege corona – Geef uitleg

Kinderen die het coronavirus oplopen kunnen daarvan best even van slag zijn. Ze horen immers al bijna anderhalf jaar over de soms heftige gevolgen van dit virus. Ze kunnen veel vragen hebben als het hen overkomt. Het is ook logisch dat ze zich wat zorgen maken. Sommige kinderen uiten dat misschien niet makkelijk. Zij kunnen hun zorgen juist uiten door meer aandachtvragend of negatief gedrag. Goed om je daarvan bewust te zijn.

Het kan dus geen kwaad om na een positief testresultaat een gesprekje te hebben met je kind over de besmetting. Informatie voor kinderen over het coronavirus kun je bijvoorbeeld vinden op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Dan kun je als ouder goed uitleggen waarom ze in quarantaine moeten vanwege corona.

Ook op de website van Kind en Zorg vind je speciale uitleg voor kinderen over het coronavirus. Met dit filmpje van Freek Vonk!

Lezen kan ook een goede manier zijn om kinderen uitleg te geven. Op StoerLeesVoer vind je een blog met als thema corona en ziek zijn. Een diverse verzameling boeken. En het helpt hen wellicht om erover te lezen als ze vragen hebben of zich zorgen maken.

En lezen is natuurlijk een ideale manier om te ontspannen en even in een andere wereld te zijn. Een spannend leesboek voor kinderen vanaf 8 jaar is bijvoorbeeld Virusjager van Ton Koene.

reuksmaakstoornis

Tip 2 Loslaten

Als ouder kun je best wat op je bordje krijgen tijdens thuis quarantaine. Kinderen die fit genoeg zijn krijgen weer even thuisonderwijs. Afhankelijk van de leeftijd hebben je kinderen daar nog wat sturing bij nodig. Je eigen werkzaamheden komen in het gedrang. Het constante nodig zijn is met name voor moeders echt een flinke belasting. Aandacht voor de kinderen, je werk, het huishouden, je partner. En wat schiet er dan bij in: juist die aandacht voor jezelf.

Als veel gezinsleden langere tijd thuis verblijven, heeft dit ook als nadeel dat er heel veel rommel ontstaat. Een wijze les tijdens een quarantaine periode: leren loslaten. Dan is het maar even wat minder opgeruimd of zie je er met elkaar even niet piekfijn uit. Je voelt je waarschijnlijk ook niet piekfijn. Mooie plaatjes op SocialMedia plaatsen hoeft ook niet. Focus op weer beter worden en voldoende rust nemen is het belangrijkste.

Tip 3 Anti-verveel activiteiten

Kinderen die een periode in quarantaine moeten, vinden het vaak lastig om iets te verzinnen als ze zich vervelen. Helaas is dat vrijwel altijd iets met een scherm. Maar eindeloos lang gamen werkt niet bepaald sfeerverhogend. Door onze blogger Kelly zijn een aantal leuke anti-verveeltips verzameld voor de vakantie, maar die zijn natuurlijk ook van toepassing voor een periode van quarantaine. Bijvoorbeeld:

 • Verzin een gerecht voor het avondeten en maak dit
 • Maak een knikkerbaan van wc rolletjes
 • Ga kleien en als je geen klei hebt, kun je zelf brooddeeg maken
 • Maak een kleurplaat
 • Zet leuke muziek aan en ga lekker hard meezingen
 • 365 spelletjes en raadsels

En toegegeven, dit zal in veel gezinnen niet altijd lekker van de grond komen. Uit eigen ervaring is gebleken dat het tijdens een quarantaine periode al prettig is als de tafel überhaupt nog te zien is onder alle rommel. Laat staan dat je er kunt kleien of puzzelen. En ook bleek de keuken geen enkele keer echt lekker opgeruimd. En is met plezier koken aan het eind van de dag ook best veel gevraagd. Maar wie weet lukt het wel om dit te organiseren. En even lekker hard en gek meezingen met de muziek lukt altijd toch?

Tip 4 Blijf bewegen

Een valkuil van veel onrust en stress ervaren is dat je ontspanning zoekt op de verkeerde plek: dat eeuwig aanlokkelijke scherm. Ook als ouder! Even niks aan je hoofd en doelloos scrollen lijkt heel fijn op de korte termijn, maar is dat natuurlijk op de lange termijn niet. Je hebt je hoofd volgestopt met onzinnige informatie en extra prikkels. Je kunt beter de telefoon echt even uit het zicht wegleggen. Kies dan voor echt even helemaal niks. Of ga juist actief iets doen. Als het kan zonder besmettingsgevaar in je eigen achtertuin. Maar ook voor binnen zijn er leuke actieve oefeningen, ook voor kinderen én ouders.

Kijk bijvoorbeeld eens bij Zapp Sport@home voor leuke oefeningen. Want kinderen bewegen tegenwoordig steeds minder. En dat is nadelig voor een gezonde lichamelijke ontwikkeling. Waaronder de motoriek en het immuunsysteem. Bewegen werkt ook nog eens bijzonder stress verlagend, en dat is in een periode van quarantaine zeker ook heel belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld ook online contact combineren met fysieke activiteiten. Uit onze blog met 100 online activiteiten de volgende actieve tips:

 • Ren je rot met opdrachten in aantallen bijvoorbeeld waar je er 4 van hebt 
 • Ren je rot met opdrachten uit 3 of 4 kamers tegelijk. Bijvoorbeeld shampoo, zout, kussen, schoen 
 • Ren je rot met raadsels. Bijvoorbeeld ork ork ork soep eet je met een .. of hier was je je haren mee, of hier veeg je je billen mee af, of deze zet je in november en december voor de schoorsteen of de voordeur. 
 • Ren je rot met materialen met een bepaalde materiaaleigenschappen: iets glimmends, iets van staal, iets wat magnetisch is, iets wat zacht is. 

Tip 5 Zoek steun

Ondanks dat je geen bezoek mag ontvangen als je als gezin in quarantaine bent, kun je wel wat hulp en steun gebruiken op een andere manier. Mensen die iets bij de deur langsbrengen of even videobellen. Een kaartje of pakketje sturen om je een hart onder de riem te steken. Dat helpt om de tijd door te komen. Voor kinderen is het ook fijn en belangrijk dat zij contact kunnen houden met vrienden en familie.

Dat kan natuurlijk online. Ondanks dat dit onder de categorie schermgebruik valt, kan het ook een fijne manier zijn van ontspanning. Spreek online af met vrienden en doe met elkaar een leuke activiteit. Bijvoorbeeld uit de blog 100 de leukste online activiteiten met kinderen:

 • Proefjes aan elkaar laten zien
 • Trucjes aan elkaar laten zien
 • Moppen aan elkaar vertellen
 • Laat kinderen een rondleiding geven door hun huis of slaapkamer.

Zo zijn er een aantal helpende tips voor een gezin tijdens een quarantaine periode. Om het vol te houden en de tijd door te komen. En mocht je er echt even helemaal doorheen zitten, dan is het vooral belangrijk om dit aan te geven bij je partner of een goede vriend/vriendin. Al is het maar voor een luisterend oor. En plan waar het kan wat tijd voor jezelf! Alvast wat fijne tips hieronder.

kind in quarantaine
Afbeelding van Kaboompics via Pixabay

Tijd voor jezelf na quarantaine

Tijdens een periode van quarantaine met je kind kom je er dus bijna niet aan toe: tijd voor jezelf. Zoals bij vele moeders wellicht een bekend fenomeen dat je zelfs op het toilet 9 van de 10 keer nog gestoord wordt. Maar als het even kan, is het wel heel belangrijk om een moment alleen te hebben. Als iedereen op bed ligt, of juist voordat iedereen wakker wordt.

En je kunt alvast uitkijken naar dat moment dat je kind uit quarantaine mag en weer naar school of opvang kan. Gelukkig weten we bij MamaScrapelle wel een aantal activiteiten te verzinnen die je weer kunt doen als de kinderen weer op school zitten. Van spaghetti eten in bad, tot tussen de middag je eigen Netflix serie kijken. Fijn vooruitzicht!

Een vriendin die je na afloop van een quarantaine periode meeneemt naar de sauna is goud waard. Of oma die haar oppasdiensten aanbiedt. Zodat je weer even kunt bijtanken en de batterij kunt opladen. Een online mindfulness training kan ook helpen om je stressniveau te verlagen.

Meer informatie over je kind in quarantaine

Lees hier alle informatie over testen en quarantaineregels voor kinderen. Want het blijft natuurlijk belangrijk dat we met elkaar de adviezen opvolgen en ons aan de maatregelen houden. Want helaas, de besmettingen lopen weer op en we gaan misschien wel zelfs richting een vierde golf.

De meningen zijn natuurlijk nogal verdeeld over het belang van testen en vaccinaties. Helaas zorgt dit voor veel verdeeldheid. Misschien is het voor kinderen wel beter als ze op jonge leeftijd hun eigen weerstand tegen het virus opbouwen. En gelukkig worden ze er meestal niet erg ziek van. Maar voor een kind is een positieve test en periode van quarantaine in ieder geval best wel ingrijpend. Dus goed om daar bij stil te staan en kinderen een beetje te steunen. En aan jezelf te denken als ouder!

Een paar leuke kleurboeken voor ouder en kind

Hier nog wat handige linkjes:

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.