Skip to Content

Verkleedspel voor de regenachtige dagen (met gratis download!)

De zomervakantie: 6 heerlijke weken zonder druk programma! Sommige dagen vliegen voorbij, maar de regenachtige dagen kunnen soms wat lastiger zijn om door te komen. Daarom hebben wij een superleuke vakantietip voor dit soort dagen: een verkleedspel!

verkleedspel

Verkleedspel zorgt voor hilarische momenten

Wij spelen in huis heel veel spelletjes. Onze kasten staan vol met gezelschapsspellen. Maar we vinden het ook heel leuk om andere spelletjes te spelen. Dit spel hebben we zelf verzonnen, en willen we graag met jullie delen, omdat wij erg hebben gelachen bij het spelen van dit spel. Daarom denken we dat het ook bij de lezers van MamaScrapelle in de smaak zal vallen.

verkleedspel

Wat heb je nodig?

Om dit verkleedspel te kunnen spelen, heb je een stapel met accessoires en verkleedspullen nodig. Je kunt bijvoorbeeld denken aan leuke hoedjes, pruiken, een stropdas, sjaals, kroontjes en nog veel meer. Je kunt hiervoor in de verkleedkist van de kinderen duiken, bij de carnavalsspullen op zolder kijken óf online leuke accessoires voor het verkleedspel bestellen.
Ik heb zelf de verkleedkisten overhoop gehaald, maar ook een aantal hele leuke dingen besteld bij Carnavalskleding.nl. Daar hebben ze heel veel leuks voor dit spel!
Daarnaast heb je voor dit spel nog een dobbelsteen nodig.
Wij hebben er zelf voor gekozen om ook nog een schmink-opdracht toe te voegen, dus wij hadden ook schmink(krijtjes).

schmincken

Hoe gaat het verkleedspel?

Voordat je begint leg je alle accessoires op een stapel.
Bepaal wie begint. Je gooit met de dobbelsteen, en kijkt welke opdracht bij het betreffende nummer hoort. Dit zijn de opdrachten:

1 of 2 = Kies een accessoire en zet deze bij jezelf op.
3 = Kies een accessoire voor een ander naar keuze
4 = Geef een accessoire wat je zelf om hebt aan iemand anders door
5 = Ruil een accessoire met iemand anders
6 = Laat iemand met schmink iets op je gezicht zetten.

Als alle accessoires van de stapel op zijn, is het tijd voor een groepsfoto!

verkleedspel

Je kunt de handleiding voor het verkleedspel hier downloaden.

Lekker verkleden in de zomervakantie

Dit spel is natuurlijk superleuk om samen te spelen, en echt even wat tijd met elkaar door te brengen. Mijn eigen meiden vinden dit spel superleuk om te spelen!
De meeste kinderen zijn dol op verkleden. Natuurlijk verkleden mijn meiden zich tijdens Carnaval. Ook Halloween is een moment waarop veel kinderen zich verkleden.
Maar juist in de zomervakantie is het een perfect moment om je te verkleden: je kunt de hele dag in je rol blijven én lekker prinses, superheld, piraat of zeemeermin spelen!

Op de site carnavalskleding.nl hebben ze echt superveel leuke verkleedkleding, en dus niet alleen voor carnaval. Voor mijn eigen dochter heb ik van die site een hele mooie zeemeerminnen jurk. Daar is ze dolgelukkig mee.
Dus ben je op zoek naar een uitbreiding van de verkleedkist, neem daar zeker eens een kijkje, want er is echt enorm veel keuze!

zeemeerminnenjurk
van carnavalskleding.nl

Nog een alternatief voor het verkleedspel

Toen we dit spel speelden, bedacht ik me ineens dat ik toen ik zelf op de basisschool zat, ooit een soortgelijk spel heb gespeeld, alleen waren de regels dan net anders.
Opnieuw heb je een dobbelsteen nodig en een set verkleedkleren met wat accessoires (bijvoorbeeld een jurk, sjaal, hoed en schoenen). Daarnaast heb je een sjaal chips of popcorn nodig.

Wanneer je nu het cijfer 6 gooit, heb je geluk! Je moet dan eerst zo snel mogelijk alle verkleedkleding aandoen, en daarna mag je chips of popcorn gaan eten. Maar als iemand anders 6 gooit, moet je meteen stoppen met eten, want dan mag de volgende persoon een poging wagen.
Deze variant is vooral leuk om te spelen in een grotere groep!

Wij zijn benieuwd: ga jij met je kinderen het verkleedspel een keer uitproberen? En houden jouw kinderen ook zo van verkleden?

Verkleedspelletjes – een paar ideeën

Hier zijn een paar leuke verkleedspelletjes die je kunt spelen:

  1. Mode Show: Laat de kinderen zich verkleden in verschillende outfits en houd een modeshow. Ze kunnen over de “catwalk” lopen en hun outfits showen terwijl anderen applaudisseren en complimenten geven.
  2. Verkleedrace: Stel een parcours op met verschillende taken en obstakels. De kinderen moeten zich verkleden in verschillende kostuums en het parcours afleggen terwijl ze de karaktereigenschappen van hun kostuums naspelen.
  3. Kostuum Memory: Plaats verschillende verkleedkleding en accessoires op een tafel. Laat de kinderen een minuut lang naar de items kijken en probeer zoveel mogelijk te onthouden. Daarna moeten ze de kamer verlaten terwijl je een item wegneemt. De kinderen moeten raden welk item ontbreekt.
  4. Mysteriespel: Verzin een verhaal of scenario waarin de kinderen in verschillende rollen en kostuums moeten stappen. Bijvoorbeeld, “Jullie zijn piraten op zoek naar een verloren schat.” Laat de kinderen hun kostuums kiezen en het verhaal samen spelen.
  5. Verkleedkwartet: Maak kaarten met afbeeldingen van verschillende verkleedkostuums. Speel een kwartetspel waarbij de kinderen paren van kostuums moeten verzamelen.

Nog een paar verkleed spelletjes

  1. Verkleedbingo: Maak bingokaarten met afbeeldingen van verschillende verkleedkleding en accessoires. Roep de items op en laat de kinderen de juiste items op hun kaarten markeren.
  2. Karakterspel: Schrijf verschillende karaktereigenschappen op stukjes papier en plaats ze in een hoed. Laat de kinderen een karakter trekken en zich verkleden als dat karakter. Ze kunnen dan de hele tijd in die rol blijven terwijl ze spelen.
  3. Groepsthema Verkleedfeestje: Kies een specifiek thema, zoals sprookjes, superhelden, beroepen, enzovoort. Laat de kinderen zich verkleden volgens dat thema en organiseer activiteiten en spellen die ermee te maken hebben.
  4. Verkleedpuzzel: Knip afbeeldingen van verschillende kostuums in stukken en laat de kinderen de stukken matchen om het complete kostuum te maken.
  5. Verkleedverhaal: Begin een verhaal en laat elk kind om de beurt een stukje toevoegen terwijl ze zich verkleden als verschillende personages uit het verhaal. Het verhaal kan hilarisch en fantasierijk worden!

Deze verkleedspelletjes kunnen zorgen voor veel plezier en creativiteit, en kinderen zullen genieten van de kans om in verschillende rollen te stappen en hun verbeelding te gebruiken.

Kijk ook deze blogs:

Footer2 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.